Мораториумът за тока ни връща към миналото на дефицити в енергетиката

Експерт: Замразяване на цените ще доведе до дефицити в абсолютно всичко
16 дек 2021 07:00, Анисия Иванова
108
Мораториумът за тока ни връща към миналото на дефицити в енергетиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на КЕВР за повишаването на цените на електроенергията и парното се оказа политически неприемливо и предизвика налагането на мораториум от парламента, което е поредното грешно решение в енергетиката. Увеличението на цените на тока няма да спре като купувачите вече са започнали да възприемат по-високите нива. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"С това обезкуражиха регулатора – напоследък в енергетиката постоянно се прилагат ядрени опции, било за подпомагане на индустрията, за пускане на двустранни договори на ниски цени, сега – мораториум. Вероятно ще видим още подобни – това не са добри практики. Ако ще има мораториум върху цени, особено за електрическата енергия, можеше да се направи по малко по-интелигентен начин.“

Свръхпечалбите на държавните дружества в сектора са довели до натрупване на достатъчни средства за създаване на фонд, който да подпомогне гражданите срещу високите цени, без да се увеличават дефицитите в системата.

„Пазарът трябва да бъде оставен да си реализира пазарните нива, а регулаторът да определи справедливо цените, за да не създава дефицити.“

Кискинов припомни как през зимата на 2013 г. КЕВР е бил принуден да свали цените, за да се намали общественото недоволство, а след това е имало двойно над предвиденото увеличение

„Системата не може да функционира като фондация – не може да изкупувате енергия на високи цени и да я продавате на по-ниски.“, допълни той.

Още по темата

Вместо постоянно БЕХ да изкупува дълговете, тези печалби могат да се използват за домакинствата чрез създаването на фонд и директни намаления от страна на крайните снабдители, които по този начин ще имат и нужната ликвидност.

„Замразяване на цените ще доведе до дефицити в абсолютно всичко – от предприятията, които пренасят електроенергията и трябва да я купуват от борсата; крайните снабдители, които могат да не могат да плащат на НЕК за доставената енергия, ако не реализират достатъчно приходи; в НЕК, защото трябва да изкупува определени енергии.“

Отново има безпрецедентно високи цени на пазарите за електроенергия, но нивата на цените в България са малко по-ниски от тези е региона, каза Кискинов, но предупреди, че увеличението на цените няма да спре.

Пазарите са започнали да се формират въз основа на настъпилата зима като фючърсите са с устойчив тренд нагоре - за януари 320 евро/Mwh, за Q1 за 2022 г. - 297 евро/Mwh.

“Сега започваме да виждаме това, което ще се случи с цените. Енергийните пазари започват да прегряват и това ще се отрази на цялата икономика... Можем да видим и рязък спад на потреблението“, каза Кискинов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токът е само началото, следват дефицити на храната, на парите, на горивата. Така е при комунизъма. Само Чалга ще има за всички, в излишък. Както едно време сте чели Карл Маркс, така сега ще слушате Чалга от радиоточката, като ви пуснат тока.
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Компенсирайте ни с крадените от Борисов пари.Нали уж крадял милиарди.Ползвайте ги да помагате на работещите за под 1500лв бруто.А щом сте по-добри от ГЕРБ вярваме,че ще направите стандарта такъв,че да не ни е проблем тока.Хайде,действайте !
10
1
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Увеличението на цените на тока няма да спре като купувачите вече са започнали да възприемат по-високите нива." === На *** език казано: Балъците свикнаха да ги дерем и се примириха. И после: "Свръхпечалбите на държавните дружества в сектора са довели до натрупване на достатъчни средства за създаване на фонд, който да подпомогне гражданите срещу високите цени" === Ами като правят тези дружества свръхпечалби, да ги намалят малко и да си оставят тока без да го увеличават. Ще имат само печалби :))
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
адвокати на дявола , пратили ги спекулантите да разтягат лукуми по тв , с пандемията, скритата безработица и без това вдигналите се цени бутилка олио е 4 лв вече , хляба 2 лв и с битовите цени да отопляваш една стая на ток ти е около 150-70 лв е с 380 лв пенсия какво се случва
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм ЗА да фалират крадливите ЕРП-та и да се национализира
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо Герб предложиха тая дивотия?!
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един не излезе да предложи друго, само плюят, само разпъват локуми и се правят на много умни. Това е Булг аристан
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ започнаха великото клатене на харвардските лавандула. Вземане на решения по нееднозначни проблеми- как и да го решиш ще е грешка! Скоро Кирето пак ша реве за гражданство
4
14
 
8
 
! Отговори
препърс преди 2 години
Тези много по лоши от Бойче и шайката крадци около него.
3
16
 
4
 
! Отговори
Ехо преди 2 години
Бач Кико, ...ни майката с тоя мораториум. Само като видиш страните, които са го въвели това нещо Румъния и Унгария и ти става ясно, че е огромна грешка
2
4
 
7
 
! Отговори
светнат преди 2 години
Малко *** ми се вижда този мораториум, демек държавата не иска да покрива разликата до пазарната цена на тока от бюджета, а я прехвърля на ЕРП-тата.Нали знаете, че мораториумът няма да намали борсовата цена, по която ЕРП-тата купуват ел.енергията?Тоест ще я продават на битовите потребители на загуба. И когато загубата стане критична - ще фалират.Много по-удачно е държавата да субсидира част от цената на тока за бита, чрез изземване на свръх печалбата на НЕК.
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия новите калинки с червени крилца ще ни докарат голяма беря