COVID-19 е един от факторите цените да хвърчат нагоре

На фона на световните цени инфлацията у нас е нормална
21 дек 2021 18:45, Ния Христова
30
COVID-19 е един от факторите цените да хвърчат нагоре
Снимка: БГНЕС
"COVID-19 е един от факторите, заради който цените на стоките и у нас и по света вървят нагоре." 
 
Това каза в ефира на Нова тв изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов. 
 
"Световните цени на петрола, на електроенергията също допринесоха да поскъпват доста стоки и то над инфлацията. Наблюдава се поскъпване от над 30% при зърнените култури напремер, като зърното и пшеницата. Всички административни мерки, които се предприемат за туширане ръста на цените нагоре, имат временен ефект. Пазарът е най-силният фактор, определящ цените. Пазарът е този, които среща търсенето и предлагането, като така формира равновесната цена. Сега търсенето е на високо ниво, а предлагането- на ниско. Така цените вървят нагоре, защото има недостиг в световен мащаб на стоки", обясни той.
 
Васил Симов не смята, че е възможно е да се направят дългосрочни прогнози за ръста на цените.
Още по темата
 
"Пазарът е динамичен. Намираме се в стръмния пик нагоре. Борсовите анализатори стъпват на сегашните данни при анализите си, но има много изненади. Имали сме моменти например, при които цената на петрола се срива почти до нулата. Имало е и случаи, когато тя е била над 150 долара за барел. Сега е около 70 долара, но в началото на годината беше около 40-50 долара. Там също се отчита увеличение с около 50% от началото на годината. Това е фактор, който също води до поскъпване на хранителните продукти", коментира още изпълнителният директор.
 
На фона на световните цени и тенденции, инфлацията у нас изглежда на нормални нива, каза още той.
 
"Традиционно през зимните месеци инфлацията е най-висока. Тогава потреблението на ток и горива, както и на хранителни стоки, расте. Нивата на инфлация сега от 7-8% ни се струват високи, но това е така, защото прогнозите и очакванията бяха за по-ниски стойности. Сравнено с цените по света инфлацията у нас запазва нормални нива", допълни Васил Симов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега погледнах данните за Гърция. Имат 5 пъти повече заразени и починали дневно от преди набоцкването. Определено ваксинирането е помогнало... за повишение за заразяването и смъртните случаи. Може да се каже, че ваксините са много успешни. Който твърди противното е лъжец.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХА ХА ХА ХА -Стига сте лъгали обществото .Какво Ви е виновен Ковида да унищожавате производството,предлагането и да наливате трилиони кухи парични средства в икономиката и по този начин да вдигате инфлацията и цените ???И децата са нясно че това се прави НАРОЧНО !!!Ковид бил виновен ,не е виновен Ковид ,ами хората че не излезнат на улицата да ви сложат въжето на врата
23
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 години
Решението е просто. Всички ковид диктатори, агитатори, съветници, продавачи на чудотворната ваксина в затвора да произвеждат истински блага - масички, столове по трудово обучение. Икономиката ще се нормализира сама.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна лъжа. Според Евростат инфлацията в България е НАД средната за ЕС. Има страни в ЕС с два, дори три пъти по-ниска инфлация.
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега оправдания с Ковид, през 2020 год. също имаше Ковид но нищо не поскъпна. Но тогава други управляваха, а от май 2021 когато комунистите управляват всичко поскъпна.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали това му е една от задачите? Цените да хвърчат като лу ди. В момента се печатат долари на конвейр, а вий си се ваксинирайте да си спасявате и аз не знам какво. Питайте Клаус Шваб. Той ви обясни, но който има очи-гледа, който има уши-слуша. Останалите се юркат към кошарата под строй.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фашистките правителства се крият зад оправданието Коко 19, настинка зарад която унищожиха икономиките си
18
0
 
3
 
! Отговори
Севдалин преди 2 години
Щом управляват БСП и РАДЕВ всичко у нас е ,,нормално".
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината за увеличаване на цените са спиране на производството в голяма спепен и получените от това дефицити на стоки, както и безконтролното печатане и харчене на пари без покритие от правителствата по света. Ковид не може, както и всяка болест засягаща под 10 процента от населението, да влияе на икономиката по света.
16
2
 
4
 
! Отговори
Angel преди 2 години
Печането на пари няма нищо общо. Елементарна математика
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разберете в една малка държава без държавен контрол винаги крайният резултата е хиперинфлация поради простата причина че няколкото търговци на едро/вносители правят картелни споразумения и надуват цените.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
петролът беше на 100 долара преди пак.цените бяха с 40 процента надолу.просто спекула и алчност това е причината
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-важният фактор е либерализацията на цените и премахването на контрола на цените и приватизаията след 1990 г. От тогава цените постоянно се качват и ако нямаше никакъв контрол както до 1996 г. става хиперинфлация. Сега пак ГЕРБ почнаха либерализация на енергетика и се отива на нова хиперинфлация.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност пландемиците много добре знаят че икономиката ще бъде засегната, това е и целта за да се опитат да наложат нов световен ред.
11
0
 
5
 
! Отговори
Той е преди 2 години
Причина и за климатичните промени. Заедно с Грета Тунберг.
10
1
 
5
 
! Отговори
Баба Вуна преди 2 години
Ковида е основният фактор,основата,корена на хвърчащите цени и за това беше измислен!Бедните да я карат на фотосинтеза доколкото могат,"ваксините" ще помогнат за намаляване населението на земята която не може да храни толкова народ,и събиране на прекалено многото излишни инфлационни пари без никакво реално покритие печатани на поразия от печатницата САЩ!
9
1
 
2
 
! Отговори
Така е! преди 2 години
Затова и в Черно море не плуват слонове, а вървят отгоре!
8
3
 
3
 
! Отговори
Не бе преди 2 години
Радев е причината.
7
3
 
3
 
! Отговори
Народ обичащ ГЕРБ преди 2 години
Как ковидът е виновен бе? Фигурантът е виновен!
6
2
 
5
 
! Отговори
Руский фигурант преди 2 години
Фактор са крадците от пп, бсп и рундио белия плик, при тях корупцията взе невиждани върхове