С новите цени на газа: Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец

Поевтиняване не е изключено, но не в близко бъдеще
Обновена: 1 яну 2022 22:01 | 1 яну 2022 21:06, Анисия Иванова
393

По-високите цени на енергийните борси в Европа – това е причината "Булгаргаз" да иска по-голямо увеличение. Така се стигна до решението на КЕВР за повече от 30% ръст в цената на синьото гориво.

С приетото решение цената на газа стана 133,41 лв./MWh.

Още по темата

Габриел Галчев отоплява апартамента си на газ от години. За да стопли 2 стаи, плаща средно по 200 лв. на месец. Сега пресмята:

"След увеличението може ще би дойде около 300. Ще трябва да се замислям дали да отоплявам и двете стаи и дали да ги отоплявам постоянно, защото да: наистина е топло, но парите ме притесняват", сподели той.

Според енергийния експерт Васил Начев поскъпването на газа в България е очаквано.

"Няма как да бъде избегнато или предотвратено едно такова увеличение.  Наистина няма полезен ход, посока да не се случи", категоричен бе Начев.
 
Като алтернатива за по-евтино синьо гориво експертите посочват азерския газ, който и към момента се доставя за България, но само 1/4 от уговорените количества.  

В позицията си днес основният доставчик на страната ни "Булгаргаз" обясни, че дори и да получаваме пълния обем газ от Азербайджан, поскъпване пак щяло да има.

Въпреки това поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще.

"Силно се надявам, че ще бъде последното увеличение, тъй като трендовете на пазара са такива, че се върви в посока към намаление на цената на природния газ", смята Начев.

А дотогава от КЕВР са категорични, че трябва да има утвърден механизъм за компенсиране на Топлофикациите, тъй като по-високата на цената на основното гориво, което използват, може да попречи на нормалната им работа още преди края на зимата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: отоплениегазBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОФ-коалицията има четири гладни глави които искат само да лапат. Триглавата коалиция на царя ще ни се стори като детска приказка.
179
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Австрия за отопление, топла вода и готвене на газ, за гарсониера се плаща около 300-350 евро, годишно. При техните заплати, това си е направо без пари.
178
3
 
20
 
! Отговори
марияна преди 2 години
Някога строено с пари от данъците ни-приватизирано- насядаха тия маймуни да ни точат кръвчицата.ЗНАЧИ СМЕ ***.Можем да произвеждаме ток , а не може да си го продаваме.НА КАКВО СЕ ОБЛЯГА ДЪРЖАВАТА? Вече се убедих, че в България като не ставаш за нищо, ставаш политик.(ще ги видим и новоизбраните до къде ще ни докарат)вой навиха да се греем екологично ,за да не се замърсява въздуха.Направихме го.Май най -добре ще е-НАЦИОЛИЗАЦИЯ
177
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вайкане, така е разпоредил цар Джудж.
176
15
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 217 === Излезем ли от ЕС сегашните цени ще ти се видят песен. Такава хиперинфлация ще ни удари, че ще се върнем във времената на Жан. Без милиардите на ЕС сме спукана работа. Вярно, че повечето се крадат, но все нещо остава за инфраструктура и за определени отрасли от икономиката и производството. Лично аз, ако излезем от ЕС няма да има повече какво да ме задържа в БГ, още повече че комунистите с тези машини скоро няма да сдадат властта и смятам да си купя нещо в Занзибар и там да живея
175
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де как може да построиш газопровод за 3 милиарда на чужда държава, а да не направиш едно отклонение за собствено потребление и доставки. Луда работа.
174
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В щатите с 120$ за газ отоплявам къща 3 спални, 2 бани и огромен хол с кухня. При заплата от $7000 и жената взима $2500. Е какво да правя в ***
173
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема "Южен Поток", Нема Дългосрочен договор по фиксирана цена, Нема АЕЦ "Белене", къде отива тока от АЕЦ "Козлодуй" никой не знае, но затова пък имаме зелени "Вентилатори" и високи цени на тока благодарение на Винету!
172
9
 
12
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Оплачете се на Юмручния Прецедент сестра Галева и великия Чалгар ! Може на Гешев може и на Ристьо хо хо хо
171
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 2 години
С новите цени на Газа - не топлиш нищо. Да го д*хат вече
170
1
 
24
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Нищо не топля ама понеже съм на топлофикация ми треснаха няколко хиляди лева сметки "сградна инсталация", хонорари техни юристи и съдебни разходи за дело, за което не съм уведомен /и няма как да обжалвам/. Аре пък яжте ми ... носа. Един апартамент имам в България, доходи като заплати нямам, банкови сметки нямам, минаха 5 години и ЧСИ-то вика "Чист си, няма какво да ти вземем по закон"
169
3
 
37
 
! Отговори
SS преди 2 години
Минете на екологично чисто гориво,без дърва и въглища,и сега станахме зависими ! И тока и газа цените на горе ! Като падне мораториума върху тока ще спрем и климатиците ! И тогава ....? Всички на улицата !!! Ще видим кой,кум,кой сват,и кой на булката брат !
168
15
 
4
 
! Отговори
Е, аз рядко пускам преди 2 години
Парното в стаята! Децата ми - също рядко го правят! Основните причини са: навън е топло, имам външна изолация, а от тръбите стаите се топлят; апартаментът над мен - също е с външна, а този под мен - с вътрешна и е с гипсокартон! Вечер, дори и парното да е било пуснато - спирам го най-късно до 23.30 и отварям прозореца(зиме - малко, а през лятото - напълно). В затвотено помещение не мога да спя! Мрънкам само, ако при 15-20 гр. навън - парното е пуснато, а прозорецът е отворен!
167
1
 
21
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Хайде господа БГ големи Европейци!Гепете тази голема пазарна Тесла.
166
19
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Само *** ползват газ, всички останали тарикати сме на инверторни климатици, спонсорирани от евтиния ток... Хахха
165
2
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Значи преди да обвинявате някого за скъпия газ, ток и прочие - разберете защо това се случва, като се разграничите от някакви борси незнам си къде, защото има конкретни договори, които някой е подписал, някой, който например прокара газова тръба през цяла България и не се договори за едно кранче на наша територия, някой мъдрец.. Айде попвайте да мислите вече!
164
8
 
31
 
! Отговори
Пепката преди 2 години
Тия дето коментират, че заради Радев била такава цената на газта и тока... Искренно ги съжалявам. Господ взел взел ама при вас е прекалил.
163
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"братушките" ни продават най скъпата газ в Европа. плащаме 2 пъти по скъпо от средно европейската цена!!!
162
3
 
8
 
! Отговори
Луна - Президент! преди 2 години
Лупи, подпиши документа за лустрация...
161
13
 
19
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Благодарете на "братушките" за обедняването и покачването на цените. Зарибиха ни с мизерния си газ на 60ст и сега ни извиват ръцете щото са много добри "освободители" кланяйте му се на Путин сега.