Грешката на България е изключително пасивната политика към РСМ

Македонският въпрос е наследство, тежест в българската дипломация
5 яну 2022 19:15, Анисия Иванова
48

Грешката на България е една изключително пасивна политика по отношение на Северна Македония, заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "България сутрин". 

Той коментира поста на Слави Трифонов по отношение на казуса.

"Той допуска една голяма грешка в този пост. Стилът на изразяване е доста сложен, поради което той е останал неразбран. Идеята му е чрез контрапунктове да представи своята теза, тоест Америка има желание РСМ да стане член на ЕС, но това не се случва. По същия начин ние имаме желание да отпаднат визите за САЩ, но това не се случва, тъй като всяка държава има своите национални интереси. Това послание беше изтълкувано като поставяне на сделка", заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Три партии от управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", категорично се разграничиха от позицията на лидера на "Има такъв народ". В коалиционното споразумение ясно е записано, че за позицията ни към РСМ ще се следва сегашната линия. Според Ташев всяко прибързано действие по отношение на Северна Македония може да доведе до негативни последици.

Журналистът Владимир Перев обясни и как е приет постът на Трифонов в македонските медии.

"Македонците не знаем дали разбрахме правилно. Трифонов в своите постове иска всичко - Америка да разпусне визовия режим за България, както и България да влезе в Шенген", каза той.

По думите му огромна част от хората осъзнават, че Слави Трифонов, като човек, който има партия и е политическа личност, преди всичко е шоумен.

Доц. Ташев коментира и дали новата власт в България и новата власт в Северна Македония могат да поставят мост.

"Нова власт по стари проблеми. Македонският въпрос е наследство, тежест в българската дипломация. Много правителства са падали, тъй като са допускали грешки по отношение на Македония", заяви той.

Става дума обаче за основни ценности и права, за репресии, които и днес се провеждат там, смята доц. Ташев.

"Познавам хора, които бяха бити жестоко, защото са българи. Езикът на омразата изхожда и от историческите корени. Проблемът трябва да се реши преди Скопие да започне своя път към Европа", добави събеседникът.

Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков обясни пред Bulgaria ON AIR, че в ситуацията не говорим за конкретни личности, а за политики.

"За съжаление, през последните години върви процес на настройване на общественото мнение в обратна посока. Както Преспанският договор с Гърция, така и Договорът за добросъседство със Северна Македония бяха посрещнати негативно от немалка част. Ще има негативни настроения при какъвто и да е резултат", изтъкна той.

България трябва да дефинира успеха по казуса с РСМ, категоричен е Кючуков.

"Успех би било постигането на двустранно съгласувано споразумение. Второ - то да съдържа ясни ангажименти, трето - да бъде съпроводено с пътна карта, която да гарантира изпълнението на ангажиментите във времето. Четвърто - да подлежи на контрол в рамките на преговорния процес за членство на РСМ в ЕС", смята бившият зам.-външен министър.

"През последните два месеца на миналата година Скопие отдели 30 млн. евро за черен пиар и лобистка дейност с цел да се прокарат тези пропагандни твърдения срещу България", убеден е доц. Ташев.

Според него България дълго време не е била разбирана по отношение на аргументите ѝ.

"През последните месеци видяхме една промяна. Това стана благодарение на позицията, която Радев заяви в Словения. Той постави акцент върху правата на човека. Видяхме едно стъписване в западните лидери. Видяхме едно реално разбиране към българската позиция. Ние защитаваме едни чисто хуманни принципи", завърши доц. Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютна лъжа е,че във Вардарска България е имало "македонци" преди 1945 г.- ако някоя тамошна дядка ви каже това,значи е от сръбски или смесен произход!
27
0
 
2
 
! Отговори
аде сега преди 2 години
България виновна за действията на сърбия и москва в македония, не без помоща на комунистите в бг. Ама бандата на тарабата никога не са смятали България за родина , те са "интернационалисти"
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събудете се.Македония отдавна не е Българска държава.И така наречения Македонизъм не е насочен срещу България.Изграждането на Македонската нация е започнал много по-рано от 1945 година и е бил неизбежен.И не е заради големите държави ,а е заради това,че процесите които са се случили са довели до този резултат.Много закъсняла реакция и неправилна.България ако е искала нещо ,трябвала да го направи по-рано,като на пр.да участва във втората световна война срещу Хитлер на ПР. а на негова страна.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма термин Македонизъм.Това го измислиха определена група хора,на които им е изгодно да има напрежение с Македония.Хората в Македония много по-рано са станали Македонци.Може да отидете там и да говорите с хора ,които са на по 90 или повече години и те ще Ви споделят,че тяхните прадеди са се възприемали за Македонци.Не знам защо мислите ,че някой от днес за утре се променя.Тези процеси стават за дълъг период,а не за 20 или 100 години.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешката на България е ,че винаги избираме да ни управляват корумпирани хора За съжаление вече честни почти няма на изборите.Освен това още по-голяма грешка е че не допускаме качествени хора да достигнат на високи позиции.Винаги психопати и подобни взимат важни решения,понеже те са на ръководни позиции.И още една грешка и най-голяма е че прокуратурата и съда са най-корумпирани и няма никакво правосъдие.Това е причината за всичко гнило в държавата.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' пасивната политика към РСМ '' ............................. политиката ни към македония не е пасивна, а неправилна. Гербаджиите и тук заложиха на външен ефект, вместо на постигане на резултат. Вярвам, че Кирил Петков ще намери правилната формула.
22
4
 
0
 
! Отговори
анонимен 7 преди 2 години
Да не спъваме Северна Македония,а да и помогнем да стане член на Европейския Съюз. Няма ползи от конфронтация и български магарешки инат.
21
2
 
2
 
! Отговори
В ЕС преди 2 години
Не може да има две български държави. Или те влизат в България, или ние излизаме от ЕС.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре са ни разбрали в ЕС и затова мъкедоните все още са пред вратата на чакалнята за ЕС.
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вистиските експерти од цела Европа ги знаеме , много ке патите , защо ви това , *** бугарски картуни, като нас през 90 години, дали удба дали е вашто разузнаване все тая , то се съветва с удба ,
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
секаде се деклариа за Блгарин а од 2013 се премислува и решава да иа смени своиата националност, е как ще се премислува , то има акта за раждане , кръщене , имена на родители , па заемал е едни пари , станал е там агент на удба и какво да говори като агент
17
0
 
14
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 2 години
Македонизмът е вид расистки титовизъм, а титовизмът е вид фашизъм!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама това не е от вчера , след подарените танкове 1991 чак 2017 нашите политици изготвят този текст за договор за добросъседство , защото се усещат от Гърция , която подписва с Македония 2018 какви са тези плужаци
15
2
 
8
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 2 години
Наричайте я Лъжемакедония, Вардарска България или пишете "Македония" винаги в кавички - така се полага на фалшива "нация", която е създадена на 16.05.1945 г.!
14
5
 
3
 
! Отговори
БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ! преди 2 години
Със сигурност у нас ще се намерят хора, които ще съдействат на скопските коминтерновци да влезнат в ЕС и това е неизбежно при толкова много врагове на ЕС и НАТО у нас. Надеждата е в това, че след близките световни промени, Македония не само ще бъде член на ЕС, но и тази географска област ще бъде върната на България от нашите съюзници. бг.
13
2
 
10
 
! Отговори
Оставете преди 2 години
...макетата на албанците! СКОРО НЯМА ДА ИМА И ПОМЕН ОТ ТЯХ! ЩЕ СЕ СПАСЯТ САМО ТИЯ, КОИТО ПРОСЛЕДИХА ПРОИЗХОДА НА РОДА СИ.
12
2
 
10
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Разбира се, че ПРАВАТА НА ЧОВЕКА са ГЕНЕРАЛНО НАРУШЕНИ В РСМ !!! ТОВА Е ДОКУМЕНТИРАН ФАКТ!!!
11
5
 
15
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 2 години
В "Македония" от 77 години насам върлуват апартейд, неонацизъм и анти-Български расизъм!
10
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе стига вече с тая Македония - то е ясно че никога няма да признаят че са българи, все едно ние да се признаем за Македонци! Да се пише в договора че сме били съседи от векове и теа е другото са глупости.
9
4
 
17
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
България граничи с Велика Албания................Македония е само една буферна зона!!!Да не си губим времето, енергията и нервите с Македония.............заради Македония загубихме Беломорска Тракия................България винаги е губила от Македония!!!Не се занимавайте с македонците, тях албанците ще ги оправят.........ще дойде време да се молят на България, но ще е късно!!