Радев: Съгласие за преговори за членство на РСМ - без срокове, след резултати

Около какво се обединиха участниците в КСНС?
Обновена: 10 яну 2022 20:31 | 10 яну 2022 19:57, Веселина Йорданова
251

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Това каза президентът Румен Радев след Консултативния съвет, посветен на евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония и Албания. Участниците са препотвърдили готовността на Албания за започване на преговори за членство след близо шестчасовото заседание.

Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, подчерта Радев по отношение на националната позиция за РСМ.

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната политика на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 година, Рамковата позиция от 2019 година и Декларацията на 44-ото Народно събрание, гласи първото предложение към изпълнителната и законодателната власт от КСНС.

Президентът изтъкна, че евроинтеграцията на Западните Балкани е стратегически интерес за страната ни, съвпадащ с интереса на партньорите ни в ЕС и НАТО.

Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписване на договора от 2017 г. страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти, посочи обаче той по отношение на РСМ.

Преди 30 години, на 15 януари, България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена независима държава, никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собствено самосъзнание, изтъкна той.

Именно това е и поводът премиерът Кирил Петков да посети Скопие на 18 януари. 

Радев обаче подчерта, че има десетилетна политика на дискриминация на македонските българи, която в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход.

По думите му са необходими всеобхватни, целенасочени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, и конкретно инфраструктурни проекти с акцент върху коридор номер 8.

Изпълнителната власт да предложи създаване на съвместни работни групи, с цел активизиране на двустранните връзки, са се обединили още участниците в КСНС.

Освен това изпълнителната власт да изготви и обезпечи във финансово и кадрово отношение план за действие за постигане на осезаеми резултати във всички области на двустранните отношения с РСМ.

Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарни групи и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

Президентът благодари на всички участници в Съвета днес за постигнатия консенсус и подчерта, че е изключително важно политиците да имат единство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КСНСРумен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
7
 
! Отговори
До 195 преди 2 години
Сталин, Тито, Димитров! Заев се не споменава щото още немаше Македония. Тея тримата я измислиха.
166
3
 
1
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Четете братя и се образовайте,И Европейската сметна палата - ЕСМ им го каза, не са готови още за членство!https://trud.bg/%D0%B5%D1%81%D0%BF-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8A%D0%BA-%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" .... Три сърца в едно живеят, три слънца за всички греят, Сталин, Тито, Димитров .... " някой помни ли как точно беше, че одъртях, пусто! Е тогава започна всичко!
164
1
 
0
 
! Отговори
И на тоя съвет: преди 2 години
Ако имах своя глас щях да кажа следното изречение и на Радев и на Кирил Петков и на Денков и на Атанасов и на Патриарха:"СЛУЖА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОИ СА ИДИИИИОТИТЕ НА ВЛАСТ И Я УПРАВЛЯВАТ В МОМЕНТА!"
163
1
 
0
 
! Отговори
И на тоя съвет: преди 2 години
Ако имах своя глас щях да кажа следното изречение и на Радев и на Кирил Петков и на Денков и на Атанасов и на Патриарха:"СЛУЖА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОИ СА *** НА ВЛАСТ И Я УПРАВЛЯВАТ В МОМЕНТА!"
162
0
 
0
 
! Отговори
Така че: преди 2 години
Аз съм направил своя шедьовър в стил Витман -дали имате акъла да го разберете това си е ваш проблем!
161
2
 
4
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
БРАТЯТА СЕВЕРНИ МАКЕТА ЩЕ ПОЧАКАТ. КИРЕТО И РАДЕФ СЕ УПЛАШИХА ОТ КОСТЯ! СЕГА ЩЕ ЧАКАТ ОЩЕ 10 ГОДИНИ ИЗВЪН ЕС.
160
0
 
0
 
! Отговори
Може да се поспори: преди 2 години
За кого е воювал Витман? За чест, за немската армия, но е ясно колкото и глупаво да ви звучи, че в Ел Аламейн и там където се наложи той е спрял цяла колона вражески танкове унищожавайки собствения си танк и е спасил цивилни животи. Военният му маньовър остава във военната история като средният пръст на Том Круз в Топ Гън!
159
0
 
0
 
! Отговори
FMC преди 2 години
До Йот Сопротивата - Абе вие "й" го махнахте с указ четиридесетте на миналия век :P Неук македонец ли си какъв си или македонски манг.ал?
158
0
 
1
 
! Отговори
Курвиииии! преди 2 години
Майкъл Витман превърна собствения си танк Тигър в блокада за съюзническото настъпление в Африка срещу Германия с мисълта, че неговият враг ще направи с цивилно население същото, което идиотъъъът Адолф Хитлер заповяда да се направи с чуждото цивилно население и с тази си мисъл той е патриот без значение умопобърканите Треторайхници.Майкъл Витман е тъжният герой на втората световна война и аз не искам да имам неговата съдба!
157
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем изтрещяхте! Чуйте се какво говорите! Не забравяйте, и македонци и българи сме жертви на политиката(на английски politics, някой от новите политици понаучил малко английски, та внесе нова дума "политики", но както и да е). Не забравяйте, македонци и българи, даже и сърби, сме същите хора! Политиката, пардон, политиките са различни!
156
7
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Не братята ни и сестрите ни сърби са виновни! Нека не забравяме,че Йосиф Тито бе евреин. Днес Македония се управлява именно от евреи.Докога властта в България ще мълчи,че сме под еврейска окупация? Защо Петков,който е евреин,не бъде низвергнат от властта? Докога? Не искаме турци,арменци и евреи в Родината ни? Те са фашисти като Хитлер и Сталин? Ние сме под окупация на авраамовите uзчадuя!
155
0
 
1
 
! Отговори
И въпреки: преди 2 години
Че идиотъъъът на власт тогава нищо не направи по въпроса за най-големият враг, който българският народ и държава са имали през хилядолетната си история аз не съм този и.ди.и.и.от !
154
3
 
7
 
! Отговори
ху преди 2 години
Радев наби канчето на предателя, който се юрна да обещава за 6 месеца да оправи "македонския" въпрос. Защо просто киро се юрна да пълзи пред мекетата? Кой му завъртя копчето? САЩ през канада? Откъде се засили да ходи там? Трябва те да идват тук и да се молят. Той да вземе да оправи кризта с тока, че не ч ли оправи БЪРЗО ще изчезне бърззо за към канада! Борисов си оседлава белия кон, и този път няма да е за 12 години, а доживот!!!!!
153
3
 
4
 
! Отговори
Обяснявам пак: преди 2 години
В момента в който Сакскобурга подаде свойте дела срещу Република България в Страсбург той извърши и държавна измяна и с това си действие официално той се самообяви за враг на Република България и на Народна Република България. С което той само показа хищните си Фенрирски зъби и обяви война на Република България, защото с предишните си действия си помисли, че може да спечели тази война и че държавата е брутално съсипана от всичките му извращения!.
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков тъкмо се беше наканил да изтъргува българите в РСМ за някой долар в повече. За него това е просто бизнес, защото той никога не се чувствал българи!
151
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако македонците ни нападнат, изобщо не се сражавайте против тях. Оставете ги да разпердушинят клоунското чалгарско канадско правителство.
150
4
 
3
 
! Отговори
Да го обясня така: преди 2 години
Всеки приятел на Сакскобургите е приятел на моя враг, което го превръща и в мой враг, защото и Сакскобурга и приятелите му са врагове на Република България!Друго нямам какво да кажа в моя защита!
149
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално Радев се съгласи изцяло с политиката и позицията на ГЕРБ спрямо РСМ.
148
2
 
9
 
! Отговори
До 169 преди 2 години
Аз съм на 64. Принадлежа и имам държава на 1300. Ти на колко си?