Радев: Съгласие за преговори за членство на РСМ - без срокове, след резултати

Около какво се обединиха участниците в КСНС?
Обновена: 10 яну 2022 20:31 | 10 яну 2022 19:57, Веселина Йорданова
251

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Това каза президентът Румен Радев след Консултативния съвет, посветен на евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония и Албания. Участниците са препотвърдили готовността на Албания за започване на преговори за членство след близо шестчасовото заседание.

Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, подчерта Радев по отношение на националната позиция за РСМ.

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната политика на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 година, Рамковата позиция от 2019 година и Декларацията на 44-ото Народно събрание, гласи първото предложение към изпълнителната и законодателната власт от КСНС.

Президентът изтъкна, че евроинтеграцията на Западните Балкани е стратегически интерес за страната ни, съвпадащ с интереса на партньорите ни в ЕС и НАТО.

Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписване на договора от 2017 г. страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти, посочи обаче той по отношение на РСМ.

Преди 30 години, на 15 януари, България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена независима държава, никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собствено самосъзнание, изтъкна той.

Именно това е и поводът премиерът Кирил Петков да посети Скопие на 18 януари. 

Радев обаче подчерта, че има десетилетна политика на дискриминация на македонските българи, която в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход.

По думите му са необходими всеобхватни, целенасочени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, и конкретно инфраструктурни проекти с акцент върху коридор номер 8.

Изпълнителната власт да предложи създаване на съвместни работни групи, с цел активизиране на двустранните връзки, са се обединили още участниците в КСНС.

Освен това изпълнителната власт да изготви и обезпечи във финансово и кадрово отношение план за действие за постигане на осезаеми резултати във всички области на двустранните отношения с РСМ.

Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарни групи и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

Президентът благодари на всички участници в Съвета днес за постигнатия консенсус и подчерта, че е изключително важно политиците да имат единство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КСНСРумен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
1
 
! Отговори
Ето сега знаете ли? преди 2 години
Че командващият на Витман е забил шамар на Адолф Хитлер заради войната срещу цивилното население на окупираните територии! Това са били едни хора на честта и на професията!И съм го повтарял и друг път, че ако не бяха на бойното поле руските танкисти и Витман щяха да играят на пейнтбол и да пият бира след ученията!
126
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемате много сериозно нещата.Пийте една ракийка братя Българи.Пуснете си Охридското Езеро,въртнете едно хоро и не се бойте за нас Македонците.Нас турците не ни убедиха ,че сме турци за 6 века, Сърбите за 4 века ,та сега Вие искате за няколко месеца да ни убедите ,че сме Българи.Бъдете щастливи,гледайте си децата и семейството и гледайте без много нерви театъра на политиците.Това всичко е театър.Е като Ви дойдат сметките няма да Ви е приятно,но това е реалността.
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е проблема да се вдигне ветото при условие(условията са ясни), неспазване на условията - ветото стои. Спазват условията - добре дошли,!
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй вярно другарю полковник
123
3
 
12
 
! Отговори
Без договорки!!! преди 2 години
С тези *** трябва да се преустанови всякаква дипломатическа връзка, няма какво да се договоряме не са БЪЛГАРИ и затова да не крадът историята българска и да признаят, че смешният им език е на основата на българският с няколко умишлено въведени сръбско-латински букви, за да се превърне в днешната шльокавица!
122
0
 
1
 
! Отговори
Ама разбирате ли? преди 2 години
Тази моя философия " Служа на РЕПУБЛИКА България без значение кой е идиииотът на власт дето я управлява в момента" толкова пъти ми е спасявала живота и е победила толкова много непобедими врагове, че няма как да се откажа от нея!Моят живот е простичък живот и е добър живот ако успееш да останеш жив!
121
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България падна доста ниско и отношението на северномакедонците към нас е напълно заслужено!Нямаше нужда високопоставените ни политици да губят 5 часа от времето си за обсъждания на ветото!Огромна грешка е и предстоящата визитата на Киро Коня в РСМ!Който има проблем той да дойде в София ,а не обратното.
120
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютна лъжа е ,че ние Македонците мразим Българите.Просто сте ни безразлични.В последните две години заради ветото разбрахме какви сте.Иначе някак си тихи бяхте и без самочувствие.Е идват някакви в Македония с джипове и дебели вратове от България да пият на Охридското Езеро.Богати хора,но нещо не ми харесват как се обличат и музиката която слушат не ми харесва.Но живи и здрави бъдете.Не ни пречи да ни блокирате,ако това ще Ви вдигне самочувствието.Все пак и Вие сте хора,трябва да се радвате
119
0
 
10
 
! Отговори
Малко история преди 2 години
Когато българският цар Самуил са го занимавали с тази част от България(днешно РСМ) възкликнал: Мъка, макаа ми донесоха тия! Та оттам идва името им, мака донасят, македонци!
118
5
 
0
 
! Отговори
Добре ще обясня: преди 2 години
Представете си малко въображение ви трябва, че по време на втората световна война Витман един от големите танкови асове обучен преди Третия райх по време на войната не дезертира, не се предава, а започва да воюва с Третия райх!Те това съм аз!
117
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Северна Македония Ние искаме Вето до дупка.Ако искате ще се наречем и Българи,само не ни спирайте ветото.Друго си е да получаваме подаръци от ЕС,Русия ,САЩ и Китай.Ветооооо моля Ви братя Българи.Кажете ни какво да кажем за да имаме дълго ветото.Махнете Петков и сложете Каракачанов.Ние ще махнем този новия и ще върнем Груевски.
116
0
 
6
 
! Отговори
Хългъзник преди 2 години
От заглавието виждам че преговорите навлизат в нова в девета глуха фаза. . Ама македонците май това искат да са српски протекторат . Да им го подадем тогава. Да бъдат весели щастливи.
115
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен и новите анонимници се събраха да потвърдят, че ако не беше Борисов и ГЕРБ, сега нямаше да могат да измислят нищо.
114
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж чегъртат ГЕРБ, после пак до тях опряха.
113
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние от Македония искаме Вето.Вето до дупка.Не ни трябва вашия ЕС с вашите европейски изисквания.Само искаме да сме кандидати Не ни пречи да имаме магистрала,ЖП линия за да ходим на вашето и албанското евтино море.Да пием евтино и да ядем евтино.Благодарим Ви за всичко.Ние Ви обичаме.Поздрави от Македония.Извинете Северна Македония.Все тая.Слави да е доволен аз съм СеверноМакедонец,който има Български корени и говоря на измислен език,който има Български корени.Сега щастливи ли сте?
112
1
 
1
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Оня с нацистката стойка и без маска, какво прави там? Отвсякъде се вижда, че изобщо мястото не му е в Парламента, най-малко на такъв съвет при Президента.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че са ГЕРБ и Борисов, да им потвърдите условията. Страх ги е да предприемат нещо различно, защото ще изхвърчат по-рано. Въпреки, че това говори само, как ГЕРБ трябва да се върнат във властта.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бля бля бляЗА ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО ОТ МАСОВИТЕ ФАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ,СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО ПО 500 ЛВ ЗА ДЕКЕМВРИ ЗА ДВУСТАЕН АПАРТАМНЕТ,ОГРОМНОТО ДЪЛГОВО БРЕМЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ,МИЗЕРИЯТА,ОСКОТЯВАНЕТО...
109
14
 
6
 
! Отговори
Йот Сопротивата преди 2 години
Йот бугарите по-неморални нема! Ке страдате...
108
1
 
1
 
! Отговори
Кръгов врат преди 2 години
Пак имало косъм в супата. И няма да има виновен. Само дето до сега я сърбахме. Утре други пак същата веднъж ядена ще я пак сърбат.