Нужен е внос на квалифицирана работна ръка

Много хора от IT сектора се върнаха, но в по-големите градове
18 яну 2022 15:00, Анисия Иванова
145
Нужен е внос на квалифицирана работна ръка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хора от IT сектора се върнаха в България, но в по-големите градове. В малките градове не се връщат. Затова държавата трябва да се концентрира в секторите образование и здравеопазване в по-малките населени места и хората ще се върнат. Това каза Андрей Бъчваров, основател и управляващ партньор в Bica services и Anthill в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Държавата не трябва да пречи, а да осигури прозрачност, което е свързано с липса на корупция и добра среда за децата – здравеопазване и образование", посочи гостът.

За връщането на хора в България помагат инициативи като „Тук-там”, компании като Телерик, които имат академия за обучаване на деца в над 50 български градове.

Нашата компания се състои от хора, които са завършили наскоро или са с две-три години опит, но са със самочувствието да създават продукти. Джуниър кадрите са най-лоялните служители, посочи Бъчваров. По думите му са отминали времената, когато главно се извършваше аутсорсинг. Много хора се върнаха в България и донесоха със себе си усещане за промяна и имат не само капацитета, но и амбицията сами да създават неща, добави той.

„Ако преди сме се възприемали като просто изпълнители, сега имаме нужните капацитети и амбиции да създаваме нови неща”, подчерта Бъчваров.

Относно законодателството за привличане на наши сънародници при доказване на произход като бесарабските българи Бъчваров посочи, че имаме приет закон, но няма приет правилник за прилагане на закона. "Имаме закон, който не е функционален", допълни той.

Ние имаме някаква законова рамка, но липсва диалог между институциите въпреки декларираното намерение.

Поляците внесоха над два милиона украинци. Те отвориха пазара си и към Беларус и създадоха лесен инструмент, с който човек може да докаже, че е ценен кадър в IT сферата, което на практика им осигурява по-бърз достъп до паспорти, даде за пример Бъчваров. В момента Украйна също разглежда въвеждането на такъв механизъм.

Държавата вече започна да разглежда нещата като процес, тоест като тръгнеш от стъпка едно да имаш пълна визия какво следва. Започна и да привлича външни експерти, посочи Бъчваров.

Още за проблемите, свързани с демографията, пазара на труда и недостига на трудови мигранти - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чакам името само на една фирма да видя за да ви кажа нещо за нея
93
2
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 2 години
Нищо не можеш да намериш. Рекрутъри с по 200 000 кънекции не могат (доказани специалисти, а не разни мърли от УНСС), той щял да намери... Намира се човек, предлага му се 12000лв. заплата и той отива с офертата при сегашния си работодадел и той му предлага 12к. Така стоят нещата в нашия сектор. Кадри няма. Затова и заплатите са нормални.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмистнапиши името на твоята фирма да ти кажа нещо за нея
91
1
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 2 години
Ти толкова ли си некадърен да отвориш LinkedIn и да видиш? Има хиляди обяви за София и стотици компании с по минимум 10 отворени позиции.
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмистти напиши само една аз ги познавам на повечето собствениците дай само една
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чакам да напишете името на фирмата, която не може да си намери IT специалисти ??
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимендай името на фирмата в която нямате IT специалисти веднага ще ти намеря
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмирането трябва да се изнесе в Азия и Индия. Там има милиарди хора.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"внос на квалифицирана работна ръка" и в същото време от българските вузове заминават в чужбина обучени да слугуват и обогатяват богатия запад. А ние ще им плащаме от данъци образованието. Никой не говори за закони, които да спрат тази кражба, а някакъв бизнесмен искал да внася от украйна, молдова и т.н. Те не са по-прости от нашите бизнесмени.
85
6
 
3
 
! Отговори
до 96 преди 2 години
Говори се за квалифицирани кадри, а не за тебе. За тебе 2000лв. и карай баничарката. Там (на квалифицираните хора) заплатите не са като твоята. Инженер от ТУ не е квалифициран кадър, например, а поплювко с нетърсени знания от 1970-та. Същото важи и за всякакви машинни инженери със знания от 1980-та, тройкаджии икономисти от УНСС. Търсен и добре платен е този, който може да предложи адекватна печалба на бизнеса и редки умения.
84
1
 
6
 
! Отговори
до до 89 преди 2 години
Прав си, съгласен съм, че това е национална черта на азиатците и не само на виетнамците, но и на китайците, японците, корейците. Манталитет граден хилядолетия. Но в случая с виетнамците в Бг, ние сме просто временен "трамплин" по пътя им за Западна Европа, не се задържат дълго у нас, имат си свои "канали" срещу доста сериозно заплащане, разбира се.
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме над 70 отворени позиции. РАФ бонусът ни за синиър хора е 10000 евро. Еми, няма хора. Принуждаваме се да търсим фрийлансъри от чужбина, а даваме хич не лоши заплати доста над средните за сектора (синиър хората ни са на около 8000лв., а принципалите стигат до 15000). В LinkedIn само се надлъгват рекрутърите кой как да го прикоткат да дойде и става едно изнудване за заплати. Затова и в ИТ сектора се взимат толкова пари- защото конкуренция просто няма.
82
3
 
6
 
! Отговори
балкантарикат преди 2 години
По-добре да си легна гладен, отколкото да не мога да заспя от преумора!
81
1
 
8
 
! Отговори
Внос !? преди 2 години
Ако заплащането е същото и от Марс да внесете "работна ръка", резултатът ще е пак същия. Вместо този спец да ръси мозък със сложни термини , да вземе просто да вдигне заплатите и всичко ще си дойде от самосебе си !
80
3
 
0
 
! Отговори
Мария Габриел преди 2 години
Вземаме жените на всички Ай Ти та и ги правим Ай Ти та и така попълваме лупсата на програмисти и квотата на жените в Ай Ти тата сектора абе изкуствен интелект си тряя пак аз да ви кажа питайте кака мара всичко оправа до квот се побара
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Английските работодатели дадоха работа на десетки милиони черни роби от Африка, внесени от чужбина. Държавата не трябва да позволява на работонаемателите и робонаемателите да внасят хора и да печелят.
78
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Внос на квалицифирикулизизирана работна ръка ще рече внос на мигранти евреи. Не!
77
1
 
6
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Не цените българските работници. Не им заплащате достойни заплати и за това бягат в чужбина. А плачете, че няма работна ръка. В същото време изнасяте продукцията си в чужбина с по големи печалби.
76
2
 
5
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
Малко по-сериозно с берачите... Работили 9 месеца, а после били по островите. Слез на Земята, драги ми смехурко. В Англия съм работил на заплата около 10 пъти по-висока от тази на берачите. Да, имах нова спортна кола, още имам къща там (под наем), но берачът не може да си позволи абсолютно нищо там. Той е нула в обществото и в живота. За никакви острови няма пари.
75
1
 
3
 
! Отговори
Всеки ден преди 2 години
Хващат по 50-60 квалифицирани талибанчета.

Спонсорирани публикации