Нужен е внос на квалифицирана работна ръка

Много хора от IT сектора се върнаха, но в по-големите градове
18 яну 2022 15:00, Анисия Иванова
145
Нужен е внос на квалифицирана работна ръка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хора от IT сектора се върнаха в България, но в по-големите градове. В малките градове не се връщат. Затова държавата трябва да се концентрира в секторите образование и здравеопазване в по-малките населени места и хората ще се върнат. Това каза Андрей Бъчваров, основател и управляващ партньор в Bica services и Anthill в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Държавата не трябва да пречи, а да осигури прозрачност, което е свързано с липса на корупция и добра среда за децата – здравеопазване и образование", посочи гостът.

За връщането на хора в България помагат инициативи като „Тук-там”, компании като Телерик, които имат академия за обучаване на деца в над 50 български градове.

Нашата компания се състои от хора, които са завършили наскоро или са с две-три години опит, но са със самочувствието да създават продукти. Джуниър кадрите са най-лоялните служители, посочи Бъчваров. По думите му са отминали времената, когато главно се извършваше аутсорсинг. Много хора се върнаха в България и донесоха със себе си усещане за промяна и имат не само капацитета, но и амбицията сами да създават неща, добави той.

„Ако преди сме се възприемали като просто изпълнители, сега имаме нужните капацитети и амбиции да създаваме нови неща”, подчерта Бъчваров.

Относно законодателството за привличане на наши сънародници при доказване на произход като бесарабските българи Бъчваров посочи, че имаме приет закон, но няма приет правилник за прилагане на закона. "Имаме закон, който не е функционален", допълни той.

Ние имаме някаква законова рамка, но липсва диалог между институциите въпреки декларираното намерение.

Поляците внесоха над два милиона украинци. Те отвориха пазара си и към Беларус и създадоха лесен инструмент, с който човек може да докаже, че е ценен кадър в IT сферата, което на практика им осигурява по-бърз достъп до паспорти, даде за пример Бъчваров. В момента Украйна също разглежда въвеждането на такъв механизъм.

Държавата вече започна да разглежда нещата като процес, тоест като тръгнеш от стъпка едно да имаш пълна визия какво следва. Започна и да привлича външни експерти, посочи Бъчваров.

Още за проблемите, свързани с демографията, пазара на труда и недостига на трудови мигранти - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
до 89 до до 74 преди 2 години
Ами това си е тяхната нагласа. Никой не ги кара да работят чак толкова, но те го правят на своя глава. Писах примера какво дават и какво искат за себе си, дето ми го даде единия от тях. Проблема за нас е, че болшинството азиатци са научени да работят така и са много на брой. Плъзнат ли веднъж, единствено може да ги конкурираме във външния вид - че не сме с дръпнати очи.
73
1
 
10
 
! Отговори
до до 74 преди 2 години
На това му казват див капитализъм и си е чиста форма на експлоатация (направо го пиши робство). Задай си въпроса - Ти лично готов ли си да работиш под такъв стрес за нищожно заплащане и колко ще издържиш?
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И откъде ще я внесете тази квалифицирана работна ръка? А какво ще правите с тази паднала маса, която се се задала от училищата?
71
0
 
16
 
! Отговори
Ха са преди 2 години
На който не му харесват парите отвън чакат 20 30 човека Ква стана работата Май се обърна палачинкатаДано не си намерете хора щом не знаете как да цените работниците които изгонихте
70
3
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 2 години
Аз работа с 2ма виетнамци. Луда работа. Не им пречи да работят от 8 до 18-19 часа и то здрав бач! Митинги в 2:00 със доставчици от Китай или в 23:00 часа с киенти в САЩ - няма проблеми. Единия ми вика аз съм като *** - давам от себе си толкова (и разперва ръце), а искам само толкова (и ми показва с 2 пръста). Сега разбрам наистина как са спечелили войната във Виетнам.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С работата от вкъщи да се пробва някой да създаде бизнес в Силистра, да видите как ще се развие.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е намаляла за 10 г. с 850 хил. души... Пита се кога в България ще останат да живеят само пенсионери...
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста от българите работят като берачи в Англия по 9 месеца в годината, но нали се сещате, че после са по Света на почивка. По острови, където е топло. Могат да си позволят съвсем спокойно. Просто в Англия взимат пари. Отделно им се води стаж, и ще взимат английска пенсия, отделно им трупат пари по сметка и имат пари... В България какво?... Работиш, работиш и накрая нищо... Пенсия 300 лв... Ако доживееш и цял живот живееш в мизерия... Африка, а не ЕС...
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то съществуват 3 града у България, даже се чудя как Варна от 350 к, стана пренаселен град, а беше хубав град навремето, един от най-красивите в БГ :))) Че има патриоти ИТ "познавачи" има, ама като се сблъскат с реалността, почват да бегат :))
65
0
 
13
 
! Отговори
пх преди 2 години
Проблема е, че държавата ни не може да задържи своите собствени специалисти от всички сфери на иконмиката и производството. Хората просто напускат Бг в търсене на по-високо заплащане и по-добри условия за живот.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип има фирми в България, в които години наред работят евтини виетнамци например. Говорим за големи фирми. Обаче фирмите не се хвалят с това, и затова по медиите няма да прочетете. А и има проблем, че българите ще са против наемането на такива кадри. Общо взето собствениците на тези фирми се чудят какво да правят, защото наемането на такива кадри ражда бунтове. А иначе виетнамците били добри работници. Но те все пак идват от по-нисък стандарт на живот и са доволни на условията в България.
63
9
 
3
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
До ЯнакиУважаеми, преди да искаш добро заплащане, прецени, ти сам, каква квалификация имаш и какво можеш да вършиш. Нищо лично.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може абсолютно нищо. Език само той си мисли, че знае. Неконкурентно способен. Пред приятелите разправя как държавата му пречи, как само връзкарите карали нови коли (нищо, че половината из София вече са такива), програмистите нищо не можели, че да бачкат за 20000лв. месечно. Отиде да работи в Европа. За нищо не го искат, освен за берач на малини или в кланницата. Върне се тука да се надлъгва колко прекрасно живее и как кара нов модел Мерцедес, а той се бута с 10 души в стая, няма пари за нищо.
61
0
 
24
 
! Отговори
Помнете преди 2 години
Бизнеса трябва да си смени чипа и отношението към работниците.
60
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 2 години
В България има добра работна ръка но работодателите се подиграват с тях и се получава .Ни я ги лъжем че им плащаме а те ни лъжат че работят ....Вноса от вън нищо не променя.
59
1
 
12
 
! Отговори
Ко преди 2 години
Заплата в Ловеч 900лв средно. Заплата в Белгия 1900евро средно. Самолетите пълни с деца и семейства след празниците.
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз работя в чужбина вече от доста време и на практика след като съм спечелил пари, мога да се върна и да продължа да правя същото в БГ. Проблема че трябва да бъде в София, защото такива специалисти само там се търсят. А аз не искам там. Защо да емигрирам още веднъж от където съм в момента та в София и да започвам живота си наново - нов град, нови хора, и т.н. Няма смисъл. Ще си стоя в чужбина, после за пенсия може и да се върна в моя град.
57
0
 
13
 
! Отговори
Беф Джезос Гил Бейтс преди 2 години
Какви са тия компании Bica services и Anthill? Кой ще работи за апартаменти фирми, дето работят от 3 стола в кухнята? Па и кадри им трябвали. Па и по телевизора ги дават. Мъъъка.
56
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
И що? Щото балъците работещи за жълти стотинки избягаха ли? Търсите да си внасяте балъци???
55
0
 
5
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
-Нужен е внос на квалифицирана работна ръка??? Дотам я докараха онези, които разрушиха всичко добро в България след 1989 г. Всички президенти и премиери на България през този период бяха РАЗРУШИТЕЛИ - на икономиката, на индустрията, на селското стопанство, НА ОБРАЗОВАНИЕТО. Специално отличното структурирано и работещо професионално обучение и образование бе тотално унищожено. И ТОВА Е ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ СВЕТОВНИТЕ ИНДУСТРИАЛНИ ИНВЕСТИТОРИ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ЗАОБИКАЛЯТ.

Спонсорирани публикации