Почитаме паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски

Той e авторитетна фигура в православния свят
20 яну 2022 07:30, Петя Славова
8
Почитаме паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски
Снимка: БГНЕС

Днес почитаме паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски – един от най-великите българи и личности от Средновековието, най-известният патриарх на България и последният предстоятел на църквата на Второто българско царство.

Той e авторитетна фигура в православния свят. Повечето сведения за живота му са от текстове на негови ученици и последователи, които го представят в благоприятна светлина. Основен сред тях е "Похвално слово за Евтимий" на Григорий Цамблак, предава БГНЕС.

Св. Евтимий е роден около 1320–1330 г. и според някои произхожда от знатния род Цамблаковци. Учи в търновски манастири и приема монашески чин. Привлечен от славата на Теодосий Търновски около 1350 г. постъпва в Килифаревския манастир. Теодосий го определя за свой пръв помощник и през 1363 г. двамата заминават заедно за Цариград, където скоро след това Теодосий умира.

Св. Евтимий последователно постъпва в манастира Студион и лаврата на Свети Атанасий Атонски на Атон. Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на заточение на остров Лемнос, а след освобождаването си се връща в българския Зографски манастир в Атон.

Към 1371 г. Св. Евтимий се връща в България и основава манастира "Света Троица" край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Той установява правила за правопис и поправил чрез сравнение с гръцки текстове изопачените български църковни книги. Тези коригирани текстове се превръщат в образци за православните църкви в България, Сърбия, Румъния и Русия, използващи църковнославянски език.

Славата на Св. Евтимий като голям молитвеник, строг аскет, просветен и вдъхновен проповедник го довела до патриаршеския престол през 1375 година. Той станал патриарх по всенародно желание в една от най-бурните и страшни епохи в историята ни. Проявил се като истински пастир. Служил на Бога и народа без отдих и почивка. Когато в столицата нахлули турците и започнали да безчинстват, Евтимий смело се изправил срещу техния предводител и го накарал да спре ужасната сеч. Сред писъците, бодър и силен с пророческата си осанка, той издигнал глас: "Не бой се, народе-мъченик, вярвай в Божията правда и милост! След Голгота иде Възкресение!" Със заповед на султана патриархът бил изпратен на заточение някъде в Родопите. Къде точно е бил заточен великият патриарх на осиротяла България не се знае. Предполага се, че е издъхнал през 1401 – 1402 година.

Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий — литургични книги, похвални слова, жития и послания. Навярно много от трудовете му са били унищожени или все още не са открити. Негови последователи в книжовното дело са Киприан, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински и Константин Костенечки.

Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се почита в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики - 20 януари. Евтимий Търновски ръководи Търновската книжовна школа, основана от него или патриарх Теодосий Търновски. Евтимий извършва правописна и езикова реформа на българския език. Поради голямото културно влияние на България върху славяно-православния свят, Евтимиевата реформа се отразява на писмеността в Сърбия, Влахия, Молдова и руските княжества. Значението на Евтимий Търновски за възхода на българската книжовност от втората половина на 14 век е неоценимо.

На 20 януари 2013 г. в храм "Св. Седмочисленици" ще бъде отслужена Божествена Света Литургия от 9 ч., оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. След литургията с литийно шествие ще се отиде до паметника на Св. Патриарх Евтимий, където ще бъдат поднесени цветя.

На 20 януари имен ден празнуват Евтим, Евтимий.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 6 Ми то и едно уникално българско Четвероевангелие е в британския музей и никой не ни го връща!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свети Евтимий Търновски е погребан в Бачковския манастир до една от външните колони на манастира. През 1905 година български историци изкопават гроба и намират останките му. През 1956 комунистите решават че само в СССР могат да датират останките на светеца и ги изпращат за изследване. Останките и до ден днешен не са върнати и не се знае къде са. Това на снимката е барелеф поставен на 2 метра от гроба му направен по часта инициатива преди 25 години в Бачковската обител.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 1 По Стар стил сега е 7януари Ивановден
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Датата 20 януари (2 февруари по стар стил) в народните традиции се свързва с Петльовден. С този празник се отбелязва спасението и съхранението на мъжката сила. Да пребъдат българските родове Во веки веков Амин!