Проф. Димитров: Бавим се, Скопие не приема, че имаме обща история

До средата на май ще има 3 заседания на историческата комисия
31 яну 2022 12:31, Красимир Ангелов
70
Проф. Димитров: Бавим се, Скопие не приема, че имаме обща история
Снимка: БГНЕС

Няма промени в съвместната историческа комисия с РС Македония от българска страна. Хората, които не са вече в комисията от страна на РСМ, напуснаха по собствено желание, не са били сменяни, заяви пред БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната историческа комисия с РС Македония.

"Благодаря за добрата оценка за нашата част от работата на съвместната комисия. Комисията е научен орган, тя решава как трябва да работи", посочи историкът и дипломат.

"Предвидили сме като отговор на новата енергия, която се внася в двустранните отношения, по- голяма динамика в нашата работа. До средата на май сме предвидили 3 заседания. Това зачестяване на ритъма не е нещо ново, от българска страна комисията желаеше да има много повече срещи през годините, за да имаме резултати", добави проф. Димитров и уточни, че първата за годината среща е към края на февруари.

Ученият бе категоричен, че няма натиск върху комисията.

"Имаме опит, знаем какво да очакваме и подхождаме с внимание и реализъм, без особени очаквания", добави проф. Димитров.

"Ние сме в Средновековието още сме на материята, която се преподава в основното училище, още не сме стигнали до това, което се преподава в гимназиалния курс, а работим вече 3 години и половина. Всичко е заради нежеланието на нашите колеги да приемат, че имаме обща история, а тя започва през средните векове, на това се дължи блокирането на нормалния ритъм на работа на комисията", каза проф. Димитров.

Настоях отново да отворим разговора за Гоце Делчев, за съжаление нашето заседание ще бъде след 150 годишнината от рождението на Гоце Делчев, коментира още проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Терминът обща история е много голям компромис за нас! Историята е една и е българска. В противен случай би могло да го извъртят, че ние сме македонци.. щом е обща :D
29
6
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Македония е управлявана от турци,а България от евреи. Никога няма да се стигне до изстинни заключения,защото не сме ние,които водят хорото. Евреите и турците са безсрамни хора. Какво дирят в Държавите ни? Къде се е чуло и видяло българин да прави политика и да държи власт в Тел Авив или Анкара? Ние сме под окупация,дами и господа. Тридесетгодишна османска окупация!
28
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Средновековието насам история има само България!
27
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние родените след 45-та година сме с промити мозъци от Комунистите. Комунистите ни промениха не само историята но и писменоста. Преди нас бабите бащите и майките ни са пишели по съвсем друг начин. Говорели са по съвсем друг начин. В момента същите тези комунисти се пребоядисаха на демократи децата им ни управляват с лъжи и кражби. Историята е преиначена от такива като Божидар Димитров лека му пръст дърт комунист беше. Аз не се подавам на комунистически внушения историята е съвсем друга.
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние зор ня-***-ме!
25
1
 
13
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Ние се бавим!!!Стига,бе...
24
15
 
10
 
! Отговори
Точно преди 2 години
По времето на Аспарух не се е пишело млеко с ят. Славяните по тия земи са нямали писменост. Честно казано, македонците малко ме интересуват. А и никога не съм възприемал Самуил като български цар. С тия хазаро-еврейски имена. Щом македанците го искат, да си го носят със здраве. И да признаят, че са хазари. Ние сме българи.
23
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тракигомичното е, че и нашата история се крепи на думи казани от византийци, които не можем да потвърдим. Бошлав в общи линии. Да благодарим на османските, че са изгорили всичко... :)
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама ние за никъде не бързаме! Като се спомнят, че са българи, да се обадят. Няма да ги пришпорваме я.....
21
3
 
23
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Ако македонците не са готови за промени - значи не са за ЕС! И ние не сакаме еврото, ама ще ни го набутат като стой та гледай!
20
4
 
11
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Зор има САЩ и целия тоя цирк е да си мислим, че се работи по някакви въпроси. Ще си влязат като пичове в ЕС, щом майката САЩ е казала. Не знам какво се бнутаме ние в то съюз и за какво ни е, България можеше да е инициатор на общество от балкански страни.
19
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той пък Гоце Делчев все едно не е бил за това, че Македония да е автономна в рамките на Османската империя. Не знам, доколко нашите историци не преиначават историята.
18
2
 
38
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
"Бавим се..." А закъде бързаме?Нямаме НИКАКЪВ зор Македония да влиза в ЕС и спокойно може да се изчака да узреят!Зор имат други.
17
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква обща история бе дъртанян. Когато хан Аспарух идва по тези земи тук са живеели местни племена Тракиици Славяни и Византииц Комунистите не само я промениха но промениха и езика ни. До идването на Комунистите езика ни е бил като на Македонците същата писменост изписвало сее ХЛЕБЪ МЛЕКО както и до днес го изписват Македонците. Много ясно че Македонците няма да искат да им промените езика и писменоста няма да искат да са като вас нашественици. Те са местно племе не са дошли от Азия.
16
3
 
25
 
! Отговори
Историята преди 2 години
Се пише от тези, които командват парада. А в РСМ парадът се командва от сърбомани, с които също имаме обща история, но не се дър вим. С какво скопиените са по-важни от пиротчаните или нишаните? Да не говорим за това, че Белград векове е бил български град.
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв ЕС за тези, докато не клекнат. България е в силната позиция и освен това историческата истина е на наша страна. Блокаж на членството, както гърците го цериха за името. И ги изцериха.
14
0
 
39
 
! Отговори
Спомням си преди 2 години
...когато Божидар Димитров се изцепи ..."който има поне един документ за съществуването на "македонска" нация и език преди 20 -ти век, давам му 1 милион марки"! Питаха го, откъде има 1 милион марки, той отвърна ,че няма 1 милион марки, ама и те нямат никакъв документ!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист Баце, тва да не ти е компютъра бе?
12
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята ни не е обща, тя е българска. До 1915г. в днешна Македония е имало българско население, турци и гърци. Сърбите се заселват после по време на Югославия.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над милион са на хранилката .Проф,Доц десета .Е прекалено много искат да цицат