Петков убеден за пълен мандат: Вярвам, че коалицията ще издържи

Премиерът заяви, че ежедневно има кризи за решаване
Обновена: 3 фев 2022 19:09 | 3 фев 2022 19:00, Веселина Йорданова
604
Петков убеден за пълен мандат: Вярвам, че коалицията ще издържи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хоризонтът на управление е четири години и вярвам, че нашите коалиционни партньори ще издържат тази съвместна работа. Това каза премиерът Кирил Петков в предаването "Още от деня" на БНТ.

Всеки ден има кризи за решаване. Заварихме модел - функция на колко са болни на 100 000 и на база на това държавата трябва да решава какво да затваря, ние казахме, че ще направим модел, който е функция на най-критичния фактор на здравната система – това са интензивните легла и техният капацитет, посочи той.

На базата на този модел управляваме ковид кризата в най-голямата вълна без реално да има големи мерки на затягане, каза премиерът. Ако стигнем до 60% ваксинация или ако паднат интензивните легла под 5%, тогава махаме зеления сертификат, посочи  Петков и допълни, че кабинетът има ясни модели и взема ясни решения.

Залагаме на много реформи, които трябва да се случат. За да се направят смислено и да се постигнат резултати, те не могат да станат от днес за днес. За да може да се направи правилно плануване за тези реформи, ни трябват 6 месеца. Ако няма актуализация на бюджета, няма да знаем най-правилните стъпки за тези реформи. На 6-ия месец трябва да имаме ясен план, уточни премиерът.

За първи път инвестираме в безплатни детски градини и ясли. Не трябва да има хора под линията на бедност, каза Петков. Трябва да имаме инвестиция в човешки капитал и социална мрежа от прекалена бедност, добави той.

Премиерът е категоричен, че не може България да има 50% производителност на труда, а заплащането е на 27%, това означава, че нещо не се случва правилно в капиталовите инвестиции.

Не правим движенията политически, виждаме проблем, тръгваме да го решаваме и какъв е политическият отзвук от това, не ни е приоритет, заяви Петков.

За освободеното ръководство на "Булгаргаз", той каза, че никакви посредници няма да се вкарват никъде. По въпроса дали вижда жълт картон в предупреждението на президента Радев, Петков отговори:

Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. Така го видях аз - като предупреждение, не като жълт картон.

В първия момент, когато сме сигурни, че няма как системата да намали повече цените, тогава вече може да се говори за отпадане на мораториума, каза Петков.

"Президентът дава едно общо предупреждение, което е добре дошло. Очакваме хората да наблюдават всяко наше движение и да ни го кажат, ако има грешки. В случая решението ми за борда на "Булгаргаз" не е грешно, каза Петков. Вярвам, че отборът в който сме ние и президентството, е отборът на България, подчерта премиерът.

Нямам доверие на съществуващия КЕВР. Кандидатът за председател от ПП е свестен човек, с перфектна репутация, коментира още премиерът. Той призна, че първият път е отказал да заеме поста, но го поздрави, че е приел.

На въпрос за инициираните промени в Конституцията, Петков заяви: Много бихме се радвали опозицията да подкрепи за пръв път да имаме независима съдебна система, но това не може да бъде функция на някакъв тип търговия. Рано или късно, аз вярвам, че тази промяна ще се случи, допълни той.

Когато имаме един голям риск за публичните предприятия, служебният кабинет реши да го ограничи. Така че, ние трябваше да опазим публичния интерес и действията бяха правомерни. Това обясни Петков по повод решението на съда за списъка "Магнитски" днес.

По въпроса за отношенията с РСМ Петков коментира: Ако най-накрая започнем да работим заедно, нашият регион ще стане много по-богат и тук е въпрос на лидерство. От нас зависи и ние ще направим всичко възможно да постигнем добросъседството. Заявената позиция ние я потвърдихме по време на разговорите. Но разширявайки отношенията, вкарвайки път, самолет, железница до Скопие изведнъж всички са по-готови да обсъдят цялата рамка на добросъседство, обясни Петков.

Той е категоричен, че вярва в това, че новият подход е отчетен от РСМ.

В отговор на въпрос дали няма съмнения в позицията на съседната ни страна, Петков обясни:  Има много ясни сили и в РСМ, и в България, които не искат да имаме това добросъседство и стабилност, и те ще използват всяка една възможност следващите седмици да блокират нашия процес. Премиерът Ковачевски и аз сме отговорни за външната политика на нашите отношения. Познаваме се от две седмици, всяко едно нещо, което е уговорено, е изпълнено.

Премиерът каза, че утре той и президентът Румен Радев заедно ще се включат в честванията на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев в Благоевград.

По темата за напрежението НАТО-Русия Петков коментира проведения снощи разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. "Той приветства нашата позиция за български баталон под българско командване. Каза, че за пръв път има доста ясна и конструктивна позиция", обясни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


604
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
1
 
3
 
! Отговори
Далаверата с газа преди 2 години
Как ще обяснят последната си далавера Асенчо крадеца и Кирчо лъжеца? За две минутна сделка с Румъния КОЙ стана милионер, продавайки бг газ (най-евтиния в ЕС) на Румъния? Затова ли беше уволнен толкова бързо предишния шеф и назначен наш човек?
423
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
кирчо и кокорчо са най-големите измам ници в новата ни политическа история.дано да не повторят подвизите на жан виденов и компания,слава богу че сме във валутен борд и скоро ще бъдат изритани от властта.върха на държавната власт не е място за обучение на дилетанти.
422
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията е вносна щото сме вързани за еврото. Иначе Кирчо и Кокорчо се нуждаят от време за да реализират идеите си които наистина са добри .
421
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Случаен минувач,кирчо няма умствен багаж,а тиквата пращи от такъв.
420
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Един съвет,съветите си,ги давай на любимия пожарникар.
419
2
 
12
 
! Отговори
Един съвет преди 2 години
Кирчо, запази си канадското гражданство ще ти бъде от полза, когато настъпи народното веселие от твоето мъдро ръководство. Продължавай промяната по същия начин и няма да има нужда опозицията дори и пръста да си мръдне, ти сам ще се изчегърташ. Както вие обичате да казвате.
418
2
 
11
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Машинкитеее търсете машинките на Мадуро които ни натресоха тоя канадски измамник ! Прецедента Галева и Чалгаря ни натресоха тия машинки сега и да плачете мандалото е паднало ! А е възможно и да сме станали някакви мазохисти...няма протести няма нищо ? Значи тия цени ни харесват
417
2
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Киро няма достатъчно умствен багаж. И когато някой му го каже или даже му го намекне - кипва истерично. Не приема критики. Нервен човек. Имам чувството, че даже би налетял на бой, ако не е охраната около него. Мисли се за много умен, а е глyпak. Определено не става за политик, камо ли за премиер!
416
1
 
7
 
! Отговори
Коалиция? преди 2 години
Измамник, комунист, чалгар и *** - че те даже и за белот не стават.
415
4
 
2
 
! Отговори
ВЛАСТ ДО ВРЕМЕ! преди 2 години
Оставането във властта на Радевите креатури ще продължи до момента, в който руските колонизатори нападнат Америка, защото започне ли се война,непременно крепостните ще атакуват САЩ и тя ще бъде ядрена, а щом е ядрена за Пентагона тя ще бъде космическа, а това означава сразяване не само на Примитивна Русия, но и на всички феодални режими. Всъщност това е описаната в Библията Битка при Армагедон. Бог да пази света от без.умието на феодалните тирани!
414
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде го намериха тоя да не казвам какъв да управлява страната.Пълна скръб си Кирчо.
413
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама Москва не вярва на сълзи. Трябват и дела, пък при вас липсват. Всичко назначено от ДПС на власт.
412
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си се връща Толупа.
411
0
 
8
 
! Отговори
Сделано в СССР преди 2 години
Вече сте пътници.Но всичко зависи от конфликта САЩ-Русия.
410
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 2 години
Няма да издържите,ще си ходите.Ясни сте ни като бял ден.Дребни тарикати
409
2
 
24
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Тоя па се размечта. Наивник на средна възраст си, Кире.....Нямаш още месец във властта, почакай.
408
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Анонимен534 Никъде не се е чуло и видяло луд депутат или министър . Виж за нагли , алчни и лъжци съм напълно съгласен .
407
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е или луд или много нагъл?
406
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха никакъв шанс за пълен мандат! Председател нарушил конституцията избран с малко гласове няма как да има пълен мандат. Личи си че е нахален безсрамник.
405
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За коалицията ви не знам колко ще издържи, но с тези цени на тока и всичко останало покрай него, то народа е важно до кога ще издържи.