Дефицитът на кадри в Спешна помощ е огромен

Случаят с починалата жена във Враца изкара на показ проблемите
4 фев 2022 15:31, Ния Христова
57
Дефицитът на кадри в Спешна помощ е огромен
Снимка: БГНЕС
"Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ лимитира възможността да се работи едновременно върху 1-2-3 или повече пациенти", каза пред bTV главният координатор на експертния съвет по „Спешна медицина“ проф. Николай Младенов.
 
Случаят с починалата жена във Враца изкара на показ проблеми в системата на спешната помощ. 
 
"В случая имаме една пациентка, която идва в критично състояние, има промени в съзнанието, вероятно е и с промени в кръвното и трябва да се предприемат мерки. Това може да се случи в рамките на 10 минути", каза проф. Младенов.
 
"Триажът са действия, които се изпълняват на територията на спешния център. Има триажни категории, на базата на които се определя състоянието", казва Младенов.
 
Според Младенов в страната почти няма спешно звено, което архитектурно да отговаря на изискванията за спешен център. 
 
"Няма архитектура, нужната апаратура е недостатъчна, липсват медикаменти. И като добавим кадровия проблем – в спешната помощ около 5% от лекарите са под 30 години. Нещата стават твърде критични", казва той.
Още по темата
 
На въпрос дали трябва да се преосмисли процедурата по прием в болница на спешните случаи, Младенов коментира, че ако има административни спънки, както при случая във Враца, тогава трябва да се преосмислят. 
 
"Такова критично състояние е възможно да преодолее регистрацията", каза той.
 
Според данните спешните звена обслужват над 780 хил. пациенти на година. От тях около 25% се нуждаят наистина от спешна медицинска помощ, а останалите 75% са неотложни и те трябва да се прегледат при личните си лекари. 
 
"Над 500 са практиките, в които няма лични лекари. Около 500 хиляди души нямат личен лекар, а неосигурените в страната са около 2 милиона", казва Младенов.
 
"Има нужда от реформа, тя трябва да е на 180 градуса. Надявам се най-накрая ръководството на Министерство на здравеопазването да посегне към по-кардинални промени", каза още Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
11
 
! Отговори
факт преди 2 години
В спешното пари няма и се работи според парите.Тоест не се работи.Отделно няма механизъм за неосигурените роми и те пълнят спешното.
25
0
 
12
 
! Отговори
Докога ще ни морите преди 2 години
Рибата е вмирисана откъм главата.Нали четете-няма лекарства,няма апаратура,но затова пък има купища частни болници и шефове на държавни със заплати по 100000.Пълна ревизия във всички болници!Крадците на съд и затвор!Пари има,но се присвояват по различни пера от шефовете,които източват ресурса.В провинцията има лекари със 600лева чисти.Кой е луд да стои в спешното без апаратура и лекарства,с минимален персонал ?Нужна е коренна промяна в здравната система.Хората с телкове стоят с часове наа студа
24
2
 
4
 
! Отговори
Глобус преди 2 години
***, фнимавайти кат копати външния кeнeф, да не изпаднете в космоса! Демек, копайти по плитко!
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато една магазинерка или сервитьорка или цветарка взима повече от една медицинска сестра или акушерка - ами така ще е, няма да има кадри и ще умираме пред вратите на затворените болници
22
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Е, че както сега обединяват университети, до 10год.ще започнат и болници да затварят заради липса на кадри. Тогава и 5000лв да дават на сестра като няма квалификация и кадри няма да има и спешно.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да разбера- на магистратите - съдии, прокурори, следователи заплатите им започват от 2900 лв., като най-високата - на върховно ниво, е 6300 лв. А за един млад лекар - започва от 950 лв., до най-високата - 2500 лв.
20
0
 
13
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Кадри се намират с достойно заплащане и условия на трудС трицине става
19
4
 
12
 
! Отговори
Гергана преди 2 години
до всички коментаращи-напишете в нета защото не сте виждали на живо - спешна помощ Испания или Франция, Англия и прочие - и после пак си помислете дали в България се доближава до тях и 1%!!!Нивото в България е посткомунистическо - африканско!
18
2
 
7
 
! Отговори
геле рангеле преди 2 години
Гюлкчен Сербез ханъм защо прикриваш престъпленията , кражбите , далаверите , схемаджийството, нарушенията , некадърността и безобразията на директора на ЦСМП-София фелдшер Георги Гелев от с. Врачеш - директор от 21 г. без да се прави конкурс за заеманата длъжност от МЗ с мандат 3 г. ??? Защо линейките се чакат по 6 , 8 часа ? Защо хората умират , а линейки няма ? Защо престъпника Гелев е още директор , а не е даден за разследване от следсвените органи , прокуратурата , агенция медицински надзор
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадри няма никъде, преди беше само в държавните структури. След прекрасното управление на Неграмотния, намаляхме с 1 млн.Сега кадри няма за целия частен сектор
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сметка на това пък се напълно с чиновници, директори и консултанти.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки втори студент се ориентира към кардиологията, гинекологията и ортопедията, защото са най-печеливши медицински професии, докато за психиатрия няма, а пък наистина психичните проблеми на българите са доооста, няма кой да лекува психичните ни отклонения.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа болницата, в град Гълъбово бях качил лекар отиваше пиян на работа там е ужас един познат с линейка го бяха закарали там ония ги изпъдили към Стара Загора рекли там са по специалисти а тези какви са
13
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Ако държавата дава адекватни европейски заплати на кадрите си, нямаше дъщерята на номер 6 да ходи да работи в Ангия. А щеше да Ни помага, да ни лекува.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, да, 6 години и половина учене на Обща медицина, после 4-6 г. специализация...общо 12 години се учи, за да станеш квалифициран лекар, а накрая ти поднасят някакви мижави 1000 лв.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИЖ ТИ, А ПО ТЕЛЕВИЗОРА ЗА ПРОФЕСОРИ КАКВА Е БЛЪСКАНИЦА, НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗРЕДЯТ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР...
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди постоянно се говореше че хора умирали пред спешното от страшния вируЦ,накрая взе че се случи наистина жена умря пред спешното във Враца и се вдигна вой до Марс,това само ми говори че предишните такива случаи не ги е имало а се е всявало само психоза..
9
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което се случи във Враца и което видя цял свят не е от липса на кадри а е тотална немарливост и безхаберие,така че няма нужда да се оправдавате с липсата на кадри!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има ли дефицит на лаборанти и на медици от първа линия за борбата с ковид?
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласен съм за твоята дъщеря че работи като лекар в Англия но тук също трябва да има лекари не сме в, Уганда или Мозамбик