Дефицитът на кадри в Спешна помощ е огромен

Случаят с починалата жена във Враца изкара на показ проблемите
4 фев 2022 15:31, Ния Христова
57
Дефицитът на кадри в Спешна помощ е огромен
Снимка: БГНЕС
"Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ лимитира възможността да се работи едновременно върху 1-2-3 или повече пациенти", каза пред bTV главният координатор на експертния съвет по „Спешна медицина“ проф. Николай Младенов.
 
Случаят с починалата жена във Враца изкара на показ проблеми в системата на спешната помощ. 
 
"В случая имаме една пациентка, която идва в критично състояние, има промени в съзнанието, вероятно е и с промени в кръвното и трябва да се предприемат мерки. Това може да се случи в рамките на 10 минути", каза проф. Младенов.
 
"Триажът са действия, които се изпълняват на територията на спешния център. Има триажни категории, на базата на които се определя състоянието", казва Младенов.
 
Според Младенов в страната почти няма спешно звено, което архитектурно да отговаря на изискванията за спешен център. 
 
"Няма архитектура, нужната апаратура е недостатъчна, липсват медикаменти. И като добавим кадровия проблем – в спешната помощ около 5% от лекарите са под 30 години. Нещата стават твърде критични", казва той.
Още по темата
 
На въпрос дали трябва да се преосмисли процедурата по прием в болница на спешните случаи, Младенов коментира, че ако има административни спънки, както при случая във Враца, тогава трябва да се преосмислят. 
 
"Такова критично състояние е възможно да преодолее регистрацията", каза той.
 
Според данните спешните звена обслужват над 780 хил. пациенти на година. От тях около 25% се нуждаят наистина от спешна медицинска помощ, а останалите 75% са неотложни и те трябва да се прегледат при личните си лекари. 
 
"Над 500 са практиките, в които няма лични лекари. Около 500 хиляди души нямат личен лекар, а неосигурените в страната са около 2 милиона", казва Младенов.
 
"Има нужда от реформа, тя трябва да е на 180 градуса. Надявам се най-накрая ръководството на Министерство на здравеопазването да посегне към по-кардинални промени", каза още Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
До"Свободно сло преди 2 години
И като е била онкоболна,затова ли трябваше да я оставят да почине като куче пред очите на детенцето си?Абе явно съвсем превъртяхте!
45
1
 
4
 
! Отговори
Do 38 mi преди 2 години
Не ми дрънкайте глупости за здравеопазването в Европа. Живея в Белгия, здравно осигурен съм, зъбите си ги правя тук, щото ми е в пъти по евтино от БГ и здравната каса ми покрива всички манипулации, без мостове. А за лекарската помощ мога да ти кажа че в пъти по надеждна от Българската. Само за сравнение - на майка ми и откриха артрозата в Белгийса болница в рамките на 1 час. А в България я мотаха 1 месец по разни светила, дето така и не разбраха що има болки. Стойте си БГ и се мислете за богове
44
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не всичко се лекува! Медицината, както и другите науки не е стигнала върхове! Но да, трябва човешко отношение и то двустранно, но да си мислим, че няма да мрем и то дори млади, е несериозно!
43
0
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
А задължения да осигури ресурс за качествено здравеопазване?
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който желае да подобрява здравеопазването ни, да отиде да учи 6 години, после 5 години специализация, после ще работи за заплата около 1000 лв, нощни и празнични дежурства , ще го навикват пациентите и роднините, ще го бият по-тъмните ни съграждани, ще го обиждат 24/7 че е убиец в бяла манта. Моля ,заповядайте!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе за онази *** когато катастрофира изпратиха хеликоптер,ли беше,самолет,ли беше.А май беше и без га щи.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно Враца .Пълно е с частни "кабинетчета"на разни лекари със съмнителен професионализъм.Не дават кас ови бележки.
39
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ако не започне целенасочена държавна политика за увеличение на заплатите и доближаването им до средноевропейските,ще става все по-зле не само в областта на медицината.България е член на ЕС и трудовия пазар е отворен.Трябва ударно увеличение на МРЗ.Това ще доведе до повишение и на останалите заплати.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе как Мая не се е изказала още по гози слумай. Чудно.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За една минимална заплата работят сестрите. Затова не стигат кадрите. С трици маймуни не се ловят. Ама на никой политик не му пука за болните. Факт.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леля ми е медицинска сестра в раково отделение, няма достатъчно сестри и да постъпят такива, след няколко месеца бягат по частните болници, защото се работи нон-стоп по 12 часа, без почивка, постоянно заместваш някой, работата ти е отговорна и гадна, защото всеки ден около теб умират хора и в края на месеца получаваш с всички извънредни някакви си смешни 1000-1200лв. Че то всяка продавачка или сервитьорка без образование може да аги изкара. Решението е достойно заплащане и заплати над 2000лв.
35
4
 
5
 
! Отговори
гошо преди 2 години
Започвам да не виждам причина да ми се отдържат здравни осигуровки!!!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали не боледувала от нищо така казаха
33
5
 
5
 
! Отговори
До прост народ преди 2 години
Господине/жо/,става въпрос за отношение към болните-бездушие и арогантност.Жената наистина е щяла да умре с рак четвърта степен,но нали видяхте какво беше отношението?Дори и умираща веднага трябваше да направят опит да я спасят.За това,което видя детето да не говорим!
32
3
 
14
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Герганче, пиле шарено, като даваш за пример чужди болници, моля те, кажи защо като са толкова чудни и прекрасни, миячите на чинии и ягодоберачите отделяте по седмица лятото, за да се преглеждате в България и да си оправяте зъбите тук? Да ти отговоря ли? Щото в чужбина ще видиш лекар след 5-6 месеца. Там лекарите са като божества - в краен случай. Седиш, чакаш и се молиш да дочакаш. Не е глезене като тук - Спешна помощ да ти е като супермаркет и да ходиш га ти е кеф!
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига едни и същи приказки и констатации! Това го слушаме от години. Какво направиха, за да не е така? Нищо!!! Няма как да има квалифицирани медицински лица, които да са съгласни да работят за 1000-1500 лева. Увеличете заплащането на лекарите и всички на първа линия, ограничете заплатите в разни бордове на болници. Спрете завишените цени на медикаменти и всякакви консумативи, които заплаща касата и болниците, и ще остане ресурс. Това да направи Правителството, ще си заслужат заплатите!
30
0
 
11
 
! Отговори
23 преди 2 години
Аз не мога да разбера едно:постоянно се реве" Няма пари в здравеопазването", защо тогава всеки се натиска да е шеф на отделение, шеф на болница, зам. министър и министър в една система, която" знаете", че няма пари? Отговор:защото има много аванта и крадене. Всички тези изброени шефове сте назначени, не на сила, нали, е тогава не ревете, а я поправете. Да ама не искате, защото една(без значение каква) правилно работеща система не позволява КРАДЕНЕ. Ето затова е целия цирк. А народа, да мре.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да гледаш кървища и смърт за 1000 лв. , чудно защо ли няма кадри
28
1
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Медицина в СУ, специализира в Англия.... Брррр, да не ме лекува такъв доктор!Медицина САМО в Медицинска академия, и томпреди 2000 година!
27
4
 
9
 
! Отговори
Я да видим преди 2 години
За това има правителство, министър-председател, министри, министерства! Това е задачата им: да направят системата да работи! Изобщо не ме интересува дали има или няма кадри! НЕ Е МОЯ РАБОТА! Така че спрете с приказките и свършете нещо! С това темата приключва! Всеки български гражданин има право на КАЧЕСТВЕНО здравеопазване. Как ще го подсигурят да мислят онези, на които им плащаме все още незаслужените заплати!!!