Купуват още 42 високопроходими линейки за Спешната помощ

Изпълняват се и дейностите по обновяването на материалната база
26
Купуват още 42 високопроходими линейки за Спешната помощ
Снимка: БГНЕС

Предстои да се купят още 42 линейки с висока проходимост по проекта за модернизиране на спешната помощ, за които се предвижда да се обяви обществена поръчка. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Проектът за подкрепа за развитие на спешната медицинска помощ е по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., с бюджет 163 млн. лв., с основна цел обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването на спешната помощ - за 34 болници със спешни отделения, центрове за спешна медицинска помощ и филиали за спешна помощ. Досега са купени 358 нови оборудвани линейки, закупено е цялото предвидено медицинско и немедицинско оборудване в съответствие със стандарта за спешна медицина, посочи министър Сербезова, цитирана от БТА.

Изпълняват се и дейностите по обновяването на материалната база, като за обновяване са предвидени 235 обекта.
Досега са сключени договори за строително-ремонтни дейности на близо 100 обекта. Започнали са строителни работи в 31 обекта, а в 8 обекта те са завършили успешно и имат удостоверения за въвеждане в експлоатация. За 61 обекта няма сключени договори с изпълнители на строително-ремонтни дейности, допълни министър Сербезова.

По думите й причината за това е повишаването на цените на материалите и на труда. Прогнозните стойности в бюджета на проекта се оказват недостатъчни, добави тя. Министерството на здравеопазването е в процес на избор на независим оценител, който да направи анализ и да установи колко е необходимо за дофинансирането на проекта, каза още министър Сербезова.

Приложението на моноклонални антитела в лечението на COVID-19 показва добра ефективност, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.
Данните са събрани в Министерството на здравеопазването от болниците, в които те се прилагат, обясни тя.

По думите й всекидневно се следят количествата на използваните моноклонални антитела, като при нужда се преразпределят между болниците. Няма болница, в която да липсват, увери министър Сербезова. Те се прилагат само, когато има показания за тях. Приключила е процедура за доставка на допълнителни количества.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Doko doko преди 4 месеца
Ами нови доктори кога ще поръчате? Повечето от тези са вече прегорели и са забравили за какво са на работа. И май са загубили всички човешки ценности
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Високопроходими линейки? УАЗ Буханка! Здрави и наистина високопроходими! По-добри са само Мерседес Унимог!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това с линейките и материалната база е добре, НО основното са Мед. Сестрите и Лекарите, без тях нищо не става, ама Сербезова откъде да ги знае тези работи, това не е като да продаваш опаковки лекарства, нещо което може всеки продавач в квартален магазин. Кадрите са основата, а вие се подигравате с тях, за това заминават навън, тук остават само некадърниците . Така че ХАК да ви е, сами си го правите. А и да не забравите да набиете лекаря или сестрата *** ьовци, нали сте велики.
21
2
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 месеца
Ами то това трябваше преди 12 години да стане, ама Баце и компания откраднаха и тези пари.
20
5
 
1
 
! Отговори
Терариум с глисти преди 4 месеца
Що ви са линейки те и без това не идват навреме и без това догодина повече от половината ще сте неспасяема дроб сърма. Да не мислите ,че вечно ще ви трае елита да селянееете по Земята и да я превръщате в отходна канализационна яма чрез Доместоси маски и безумие ще е до време цирка ви
19
3
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
ДОГОДИНА ПО ТОВА ВРЕМЕ ....ПОЛОВИНАТА ЩЕ СА ЗА ОСНОВЕН РЕМОНТ------ГАРАНЦИЯ!
18
0
 
2
 
! Отговори
До Лекар преди 4 месеца
Пак са за предпочитане пред старите. Много видеа излязоха за бг медиците. По- добре млади.
17
6
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
14, на тези "млади и непорочни доктори" им трябват точно 6 месеца да им се изпари идеализма! Особено след като се сблъскат с бг пациента, който си мисли, че си му длъжен с нещо
16
0
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 4 месеца
Да купуват ама е хубаво и да ги ползват по предназначение.
15
1
 
5
 
! Отговори
От 13 преди 4 месеца
Ей, българчетна! Ще ви шамаря! Псина ми вече от хленчещото ви, неадекватно и селско пвоедение. Направо е изненада, че тая стрнаа е останала до днес ..
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 10 - Колко болнци в страната имат капаитета, да подържат хеликоптер?
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има един куп млади и непорочни все още лекари. Дъртите са корумпирани и крадливи. Няма опасност от липса на персонал.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 11 - Ами затова, защото няма линейки. Аман от селските ви глупости. Защо купили линейки, покрива на болницата тече. ... ми да си тече, линейките кво общо имат?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Една добра новина!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо ще ги купуват? На жената от Враца не о изпратиха, а за някой големец скоро пращаха хеликоптер с лекари.Не уточниха за кого точно.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Медицински хеликоптери кога?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смешна помощ, това е истината.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората пак ще умират по стъпалата и пред регистратурите.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И сто линейки да купят, здравеопазването няма да се подобри,лекарите работят за пари който ще влязат в джоба,не ги интересува дали човекът ще оживее,това се случва в окръжна болница добрич.моят случай е от ортопедия травматология в тая болница.мафиоти,мафиоти и алчни.но ще дойде и тяхното време да търсят помощ.йорданов от отделението ще е във ада и парите който вземаш от хората са проклинати,там няма да ти трябват.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То стандарт за лечение няма,те ремонти ще правят и бусове-линейки ще купуват.