Радев и Петков се поклониха пред паметта на Гоце Делчев в Благоевград

Отбелязваме 150-ата годишнина от рождението на българския революционер
170

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев и министър-председателят Кирил Петков пристигнаха заедно в Благоевград по повод тържественото отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на великия български революционер Гоце Делчев.

Двамата се включиха в хилядното шествие от Съдебната палата до пл. „Македония“, където се намира паметникът на Гоце Делчев. Така Благоевград се оказа център на националните чествания.

Румен Радев прие почетния караул и поздрави офицерите и войниците от военното формирование в града.

"Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, и днес от двете страни на границата ни с РСМ се нуждаем от смелост и сила, за да отхвърлим идеологическите окови и открием своя път напред, заяви в словото си Румен Радев.

"В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи.
 
Само месеци след възкресението си през 1878 г. Свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя.
 
И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя.
 
Изстрадали насилственото разделение на своя народ, дейците на ВМОРО отрано прозряха, че Македонският въпрос буди не само светлия идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на Великите сили и на близки и далечни съседи. Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев: „Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония...“ В тази свещена кауза Гоце Делчев неведнъж е призовавал, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами с общи усилия и жертви, за да не допуснем още едно разделение.
 
През целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, в социалната справедливост, солидарността и братството между хората. В отхвърлянето на всякаква тирания и национално подтисничество. Думите му, че възприема света само като „поле за културно съревнование между народите“ описват най-добре мащаба на идеите и убежденията на тази невероятна личност.
 
Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме, както и самият Делчев би желал, защото и приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости.
 
Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред.
 
Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история", завърши Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Древните арийци, строили пирамидите, са били гиганти. А ние българите имаме езика, фолклора и арийската религия на пирамидите от тях. Ние сме те, но явно след потоп или друга катастрофа, вече не сме гиганти. Затова ни фалшифицират древната история и предпочитат да говорят за македонци, които уж завладели голяма територия, вместо за българи арийци тракийци, които в дълбока Древност са живяли на огромна територия, били са гиганти и са строили пирамиди.
109
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е да се скрие истината за огромната в Древността Ура, Ара, Ария, наречена също България. Днес много държави са на нейна територия и са си направили мафия и световно правителство, което фалшифицира древната история и най-много наща,защото ние сме остатъка от тази огромна Ария. Арийската религия на пирамидите е в нашия фолклор, а Християнството произлиза от нея. Това също искат да скрият.И САЩ, и Русия. Ние българите сме гигантите, строили пирамидите, но в умален размер
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо е бел, бе. С бг кръв е, но мозъкът му е канадски. Със Славуца, дет рива македонски песни и се правИ на патриот, се оформят като големи предатели ***. Как само измамиха българите да гласуват за тях. Със сопи ще ги гониме.
107
1
 
9
 
! Отговори
До Гого преди 2 години
Абе ти чуваш ли се ? Тея ни потапят още по-дълбоко на дъното ...
106
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георги димитров-мумията и комунистите по заповед на Сталин преместиха гроба на Гоце Делчев в днешна македония, издаваха паспорти на българите от пиринския край , че били македонци. И цялата тази далавера на комунистите по заповед на Сталин беше с цел да се създаде рпублика македоnия в рамките на югославия. комунистите са национални предатели и сега им берем плодовете
105
1
 
13
 
! Отговори
Какво значи ПП преди 2 години
Продажници и Предатели !
104
2
 
3
 
! Отговори
До 124 преди 2 години
Прощавай, сложих ти минус по погрешка, брой го за плюс !
103
3
 
11
 
! Отговори
А преди 2 години
Предателят Петков какво прави там бе..!
102
4
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
основна грешка на РСМ е че не се кръстиха РЗБ - Република Западна България !
101
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 92. Някой познава ли българин с име Гоце. Чисто македонско име. Обиждате)))Само където кръщелното му име и по официалните документи се казва Георги Делчев.
100
0
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Gogo --- Действително. Запасняк, който прави коремни, свири на китара и ръси глупости на килограм. Сладкар, избягал от комунизъма, когато същият вече НЕ съществуваше, завършил хай-скуул в Канада и интернетно в Харвард. Директор на фалирала компания, в която кредиторите са изгорели с 8 700 000 паунда, роден на най-вярната дата 9-ти Септември.
99
19
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Радев, Василев, Петков, Най-накрая имаме качествени хора и професионалисти на върха! Дерзайте момчета!
98
1
 
3
 
! Отговори
Цирк Балкански! преди 2 години
Тия всичките са на старите принципи от Шопско - "И сам да съм у рейсо - па, че се бутам". А истината? Фиромците, Р.СеверноМакедонците са kомплекcирани граnдомани без род и държава. От наша страна са *** нeщастници. Чудесно. Ама в България нямаме за втори официален език албански, нали? Тия не съзнават какво унижение е това. Това значи, че ЦЯЛАТА държавна администрация трябва да говори на албански. Можеше да кажат, че е се говори български диалект, ама ке е маке, се е г0вn0.
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този пич ако можеше да се вдигне щеше да им пусне и на двете американски прощитутки по едно куршумче между очките. ама малък калибър, да останат живи и да станат зомбита и да ги ритаме от охрид до силистра и обратно. бесило за предателите.
96
2
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Киро гнусен лежец
95
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРО МАНДЕЛА ЩЕ ХОДИ В ПАНДЕЛА
94
4
 
10
 
! Отговори
?!? преди 2 години
За да помним: Радев служи на тея детето са са го предали Гоце Делчев него и всички българи в Македония на сръбски геноцид. И позициите му към Русия говорят недвусмислено за това. А другият министър председателя даже не знае кой е Гоце Делчев. Затова е готов да го изтъргува толкова лесно. Но тук все още има българи, който да потърсят сметка, защото тя трябва да се плаща. Тия трябва да платят.
93
1
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 2 години
Е 1 , ся имаме Карадая. То така върви, доде спорим с 1, друг ни дебне отзад. Време да погледнем себе си
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да отваря , отдавна бойкиквците промениха учебниците , за освобождението се говори като руска окупация , а за робството като османско присъствие
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антанта и малки НАТО или малки антанти от колониални държави както Гърция срещу България за да правят война и заграбят територията им.