Хлебари и млекопроизводители искат 9% ДДС на храните, а не 20%

Така щели да паднат цените
Обновена: 6 фев 2022 14:24 | 6 фев 2022 14:15, Камелия Цветанова
106
Хлебари и млекопроизводители искат 9% ДДС на храните, а не 20%
Снимка: БГНЕС

„Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй като там ДДС е 13,5% по-ниско, а енергийните разходи тук и там са изравнени, като разходите са по-евтини на единица продукция мляко в Германия“, коментира млекопреработвателят Димитър Зоров пред bTV.

„В България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл – „донори“, казва Зоров.

Още по темата

„Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниска производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишени енергийни разходи, завишени транспортни разходи, завишени разходи на суровините. В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и да заплати достойно, в повечето случаи, човешкия труд", каза Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите.
Според нея ниската производителност не се дължи на това, че хората са мързеливи, , но производства не отговарят на съвременните изисквания.

Зоров отбеляза, че е щастие ако бизнесът му излезе на нула, тъй като през декември е бил на загуба от 120 000 лв. Себестойността на продукцията му е скочила с 58%, а той е договорил с веригите повишение на цената на неговите продукти с 15%.

По думите му в неговия сектор са готови да излязат на протест заради ситуацията в момента.

И Зоров, и Кушева са категорични, че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ.

Единият вариант е именно през намаляване на ДДС за храните на 9%. ЕС даде право всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък, коментира Зоров.

Полша и Чехия са се възползвали от това, но не и България, допълни Кукушева.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че не може да коментира цените в търговските вериги, но „знаейки доставните цени, прави ни впечатление като потребители, че са високи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: ДДСценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Намалява се ддс за да спадат определени цени и услуги за населението а не една шепа мутри да станат милионери а цените да останат високи,както стана с барове,ресторанти,нощи клубове и тн.
13
0
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
щом са стингали до 9 процента ддс значи нещо ....
12
1
 
8
 
! Отговори
Убийте ме преди 2 години
България е терористична държава- MK-ULTRA
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка! Да идват нови независещи от сащ!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като туморно-раковото чудовище наречено "държава" вече ви е ограбило с поредица от преки данъци, ненаситно зиналата му паст изръмжава "още!" и тогава идва грабителството ДДС !ДАНЪЦИТЕ СА КРАЖБА !
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
интересно и трагично как най-беднага най-нещастна най-болна територия наречена Б.лгаристан е със цени европейски и даже по високи нещо не се връзва
8
2
 
6
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Вие може да искате, но аз от къде ще пълня офшорките, не става, по скоро ще дигнем ДДС-то на 22%. Догодина в Нап не 32 милиона бонуси, ми 62 милиона трябва
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
интересно и трагично как най беднага най нещастна нах болна територия наречена Б.лгаристан е със цени европейски и даже по високи нещо не се връзва
6
3
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Бокича не спира да ръчка и да активира слугите си, накрая срамежливо обясняват за какво иде реч, ами да фалират, нали това е капитализма и пазарната икономика, за един брадва за друг сватба, имаха 12 години висока печалба, защо не са инвестирали в самите себе си и да бяха закупили нови машини, а сега са ревнали да искат пари от народа, щели да намалеят цените при 9%, хайде бе все едно не видяхме в ресторантите как намалиха цените, като са на 9%
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха пак песничката за ниската производителност на труда демек бачкатора им виновен за това, че чорбаджиите искат с технология от 19-ти век да са конкурентноспособни в 21-ви век. Между другото продуктите им нямат нищо общо с това което някога българите слагаха на трапезата, обаче са все недоволни от печалбите.
4
1
 
22
 
! Отговори
Спекуланти преди 2 години
Да ще намалят цените ама друг път,колкото ресторатните намалиха цените при намалено ддс ,вече втора година.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И потребителите искаме да плащаме 9% на всяко нещо ама ядем канадския.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДСто трябва да е еднакво за всички. Това ДДС което е намалено да се вдигне на 20%
1
2
 
13
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Национализация на хлебни и млеко производствата! Никакви частни безумци не могат да шантажират джобът на Бедните Българи!