Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката

Знакът закрепен с камъни и подпрян с дървета, има ли предпоставки за ПТП?
Обновена: 12 фев 2022 23:39 | 12 фев 2022 21:40, Красимир Ангелов
258
Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката
Снимка: Facebook

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах", разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от... 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. "Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите и критиката към тези 10км/ч и глобите, разбирам, защо България е най бедната и най корумпирана страна в най богатия регион на тази планета. *** народ, слаба държава
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато подобни смешници се назначават на отговорни постове се случват подобни безобразия. КАТ да се закрие , а всичките му служители на борсата.
97
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радославчо, запиши се доброволец и ги спри един по един нелегалните емигранти по границата. Въпроса тука не е как влизат нелегалните емигранти, а да има някакъв контрол. Все пак е нещо отколкото нищо. Ти какво решение предлагаш за спиране на нелегалните емигранти, които са влезли по някакъв начин в страната. Дори да решиш да пазиш границата с автомати и бомби, имаш ли финансови и персонални ресурси за това? От къде ще намериш хора и пари да ти висят на всеки метър по границата о да следят.
96
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 110: тия мигранти има къде да се спират и това е на границата! А не в средата на държавата на най натоварения проход в държавата да дириш нещо което трябва да си спрял преди 300 км! Все едно да се оглеждаше за айсберг да не удари кораба когато той е на 2 км под повърхността на морето! Мигранти се спират на границата! Там да си търсят проблема и да го решават!
95
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Колко много подобни места има по родните пътища не е истина. И не са от днес или вчера, а още от соца! Простата истина е, че след като за държавата е приоритет развъждането на роми, някои трябва да плаща, а това което плащаме вече не стига! И затова държавата измисля нови места от които да кърпи бюджета!
94
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо има ограничение 10км/ч точно там? Отговор: Полицаите проверяват за нелегални емигранти и спират съмнителни коли. Първата алтернатива е да се спрат абсолютно всички коли, но ще се образува дълга колона. Резултат, недоволни шофьори. Втората алтернатива е да се въведе 10км/ч, колите да се движат много бавно, и полицаите да имат време да видят хората. При съмнение да спрат. Резултат, по малък риск от колона. Риск: да мине тук там някой нелегален.
93
2
 
0
 
! Отговори
Деси - Не вярвам преди 2 години
Бъдете добри хора и ми помогнете да живея добре!Може ли?
92
3
 
15
 
! Отговори
Това е преди 2 години
Скоростта на Промяната !
91
1
 
32
 
! Отговори
Яхнете ольова! преди 2 години
Типична клопка за шофьори. Точно за това КАТ не се ползва с доверие от гражданите на България. Поставят се абсурдни знаци, зад тях някъде се крие полицай и правят клопка на шофьори. 10км ще си по-бърз тичайки. Реално тези ограничения не спомагат за безопасността на движението по пътищата. Дори напротив - изнервят шофьорите, които после карат бързо, псувайки КАТ и така допускат грешки защото са ги глобили за някакъв знак, който изобщо не е трябвало да е там.
90
7
 
11
 
! Отговори
Тошко преди 2 години
Как сте Африканци!! Добре ли е новото правителство!!!
89
13
 
3
 
! Отговори
ганЮ не е забелязал преди 2 години
знака.....малко му е глобата.
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От купени що да видиш дал прасето и 5000 лева и голям браво родните ни пазят после що знаят тротоар двор път маркировки магистрали леле камера сложил ми иаз имам ти се виж прав лиси пък тогава коментирани.Едно нещо се иска ум и акъл а не прасето и телето и връзки да имаш и телевизия да водиш се една акъл бро акъл
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А междудругото академици с образование Дочо Пенков ли са сложили тоя знак че нее ясно въобще
86
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната?
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подмяната продължава сменят едни с други
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като оня дето отзад вика че било тротоар а то само двор.Полицаи полицаи
83
1
 
12
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
Бийте еничарите. Младите пенционери с фуражка. Само бой за тия предатели с добра заплата и златна пенсия...
82
1
 
0
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
Драги хора може ли да бъдите така добри да ми уредите живота ?!Хора сме и трябва да си помагаме ! Бъдете реалисти !
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, бегай па ти с тия секс дати ве. Малко КАТ ни скубат, та и некоя кака без знаци.
80
0
 
15
 
! Отговори
10 км фул подигравка преди 2 години
Няма такава скорост ,това само *** шапка на полицията може да го измисли !!!По глупави хора от тях няма и няма да се родят -родната полиция-милиция -жандармерия и чичко паричко .