Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката

Знакът закрепен с камъни и подпрян с дървета, има ли предпоставки за ПТП?
Обновена: 12 фев 2022 23:39 | 12 фев 2022 21:40, Красимир Ангелов
258
Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката
Снимка: Facebook

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах", разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от... 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. "Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също като тоя де застанал на прелеза и не помръдва минал влака човека си стои и иска скандали да прави.Абе младеж научи правилника и се сопаи на баща ми това е път а не да оставиш колата която си спрял срещу нея в раиона Сердика Ловеч ми и да тръгнеш.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятел беше за риба наоколо. Когато излязъл на шосето,го арестували! Помислили го за бежанец-емигрант.А той - Че защо ми е тази въдица, да я нося 200 км от Турция ли?
37
0
 
16
 
! Отговори
СЪД И ЗАТВОР преди 2 години
СЪД, ЗАТВОР и 30 камшика за бoклика, позволил си това нещо. Тук можеше и да умрат хора. Слава Богу, че гражданите сигнализираха своевременно. БРАВО ГРАЖДАНИ! БРАВО! ГОРД СЪМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!
36
0
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Направо да сложат един знак стоп и пояснителна табела колко пари трябва да се пуснат във фуражката на милиционера от КАТ.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само тоягата. Тя лекува всички болести.
34
4
 
15
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА КАТ преди 2 години
КАТ ГЕРБ трябва да се изчегъркя до корен, че и малко отдолу.
33
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще спазват, че и песен ще пеят даже.
32
0
 
14
 
! Отговори
абе преди 2 години
на никой ли не му прави впечатление, че знака е нарисуван с темперни боички, демек едва ли е заведен където и да било?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами от катаджии какво друго да очакваш. Ама и журналистите не са за подценяване защото до сега да го бяха издирили тоя титаничен гений разпоредил това ограничение.
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох статията и в главата ми се промъкна: верига от 6-7 ТИР-а и посредата няква "Корсичка" 1,2кубика,производсво 2000г със 70 годишен шофьор, бабката му пасажер, движат с 80-88км/ч. Стигат до знака и първият ТИР скача на спирачките да не отнесе акта... Та представих си картинката какво се случва с горкото Опелче.
29
1
 
22
 
! Отговори
Край преди 2 години
Перфектна хранилка. Трябва граждански контрол на организацията за движение. Пълни сме с абсурдни ограничения забравени знаци от ремонти и неоптимизирани светофари
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ви сега промяната - от 60 км/ч на 10 и яки глоби. Така требе.
27
3
 
10
 
! Отговори
Само преди 2 години
и единствено в гетото България! Най-гнусното място в Европа и не само
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще спра да минавам с колелото оттам.Иначе ще ми струва още един велосипед. Трябва да прецапам през реката..
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 10 км/ч. да ги возят катаджиите към залата за сбогуване!
24
0
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Моментална оставка!
23
2
 
10
 
! Отговори
ужс преди 2 години
В паркинга на мола, на кръстовищата ограничението е 5км/ч. Там може да бутнеш някой ваксър, а тук каква е логиката???!?!?!??!
22
1
 
22
 
! Отговори
Българин от чужбина преди 2 години
Този знак там изобщо законен ли е? Само на паркингите има ограничение от 10км. Тези *** катаджиите трябва да се съдят до дупка.
21
0
 
32
 
! Отговори
10km/h преди 2 години
Километража на нормалните брички започва от 20. Демек като стигнеш тоя знак, трябва да слезеш от МПС-то и да го буташ. Хахаха КАТ - гениални.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го сложат на мутренската магистрала тоя знак барем 100 ще има утрепани 140 че на 10