Президентът - в комфортна ситуация да критикува, МС очаквано неопитен

Стойчо Стойчев: Трудно е да се каже, че зад ПП стоят твърди избиратели
134
Президентът - в комфортна ситуация да критикува, МС очаквано неопитен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът периодично взема страната на мнозинството български граждани, защото се намира в комфортна позиция да го прави. Това каза политологът доц. Стойчо Стойчев пред БНР.

Президентската институция е висока трибуна, от която можеш да говориш, без да носиш пряка отговорност за управлението и съответно за негативите от него. Президентът много умело и доста сполучливо, като гледам рейтинга му, успява да се справя с тази задача, каза още той.

Още по темата
Според Стойчев целта на държавния глава е да реализира тази подкрепа и обществено доверие, "когато се налага".

Всички кризи, които към момента текат, най-вече инфлационната, но има и други проблеми, които се акумулират и до година-две преди местните избори, които ще бъдат решителни за въпросната битка или конфликт с партия ГЕРБ, ще ерозират подкрепата в кабинета и ПП.

Този кредит на доверие, който президентът акумулира и се опитва да пази, ще бъде за тогава, за да има популярна фигура, която може да се противопостави на опозицията и да гарантира победата в местните избори на - дали ще бъде коалиция от партии, дали ще бъде нов проект на президента или нещо друго, все още и те не знаят. Но трябва да има политик, който да държи фронта. Президентът това прави и това е неговата цел, смята политологът.

Според Стойчев правителството демонстрира тази доза неопитност, която беше очаквана от него.
"Въпреки това, може би за разочарование на ключови фигури в правителството, държавното управление не е просто академично упражнение", изтъкна той.

По думите му ПП продължава да е проект, фикция, виртуална реалност.

Трудно може да се каже, че зад нея стоят твърди нагласи, твърди поддръжници или избиратели, които ще бъдат лоялни на марката, а не толкова на ситуационни флуктуации в общественото доверие.

Подкрепата за правителството занапред ще бъде от твърдите ядра на политическите формации в коалицията, смята Стойчев.

И то ще разчита на тази ядка от хора в план от една година, до две години напред. Защото в момента има някаква еуфория, някакви хора, които подкрепят, които се радват, които аплодират, но това, както добре знаем, бързо ще ерозира в българската публичност, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Президентската институция е висока трибуна, от която можеш да говориш, без да носиш пряка отговорност" - най-точното описание за *** което съм чел!!Нищоправеца ще бие подсечка на Кирето в скоро време!Президентски проект ще има, ама на фигуранта му трябвше още едно провалено правителство за да се покаже,че той е "спасителя" И тЪЪпия народ ще даде цялата власт в ръцете на машата на олигархията!
80
1
 
28
 
! Отговори
До 92 преди 2 години
Номерът на Радев с критиката НЯМА ДА МИНЕ!!! Радев повтаряше, че тези мошеници са цвета на нацията и ако всички министри били като тях ще сме много добре! Опарихме се от юпитата още при Симеон, но наглостта на тези ни задави! Назначиха кумове и кумици, приятели и любовници и то на какви постове и заплати!!! Ленчето с колко стаж получава над 7000 евро от ББР???
79
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не не, ще си ги търпите, и Рундьо, и мошениците от Харвард, вие лично си ги избрахте, да са ви честити.
78
3
 
1
 
! Отговори
Дар за реализации преди 2 години
Нека да се прави любов, а не война ! Може ли?Нека да направим България такава, каквато всъщнот трябва да бъди ! Помнете че България е лъв, а лъвът е орисан да бъди цар на животните, а не да ги унищожи ! 3 световна война не трябва да има, трябва да ме направите владетел на България ! Осъзнайте това !
77
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се оказа тарикат висока класа. Ниско приведен на американското посолстви и изпълняващ всяко нареждане оттам. Злобен и отмъстителен кариерист, който демонстрира лицемерна загриженост към народа, а пробута кирчовци и кокорчовци да му чистат терена!
76
3
 
1
 
! Отговори
Деси - Не вярвам ФЕН преди 2 години
Драги хора, издигнете ме да бъда владетел на България ! Ще бъда добър човек ! Нека да направим България такава, каквато всъщност трябва да бъди !
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме лъгали, а левите евродепутати, медиите на БСП/ДС, позоряха България пред света, с лъжите, които тиражираха в Брюксел, начело с руската шпионка Йончева и левият Радан Кънев.Всички страни, с колебаещата се Нидерландия, в един глас,твърдяха, че България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген, дори ни определиха дата 2024. Божков, Софиянски, Цв.Василев, Прокопиев, нямат полза от Шенген, затова марионетките от този кабинет съботират влизането ни в Еврозонялата.
74
2
 
3
 
! Отговори
Сега вече преди 2 години
Свободна програма!Целта е постигната на половина и юмруци не трябват!Сега ще има-"говори си,не ми пречиш"и принципът(крачка напред,две назад)И добрият и справедлив цар,на който някой пречат!Браво на някои съветници!
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Get out of here!
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ах, "колко е вълнуващо, да работиш за просперитета на своята страна и да направиш хората щастливи, със своя труд"...извадки от хвалебстмените памфлети за Киро ментата в услужливите медии. Вече знаем наизуст, за сладкарката и наша премиерша, за децата им...за щитовидните им жлези и безглутеновата им сладкарница.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мун_чо в КГБ-ски номера ни подготвя за руска губерния. Създаде хаос, и то по време на п(л)андемия, натресе един куп посредствени анонимници да управляват, и сега - ни лук ял, ни лук мирисал. С тия заеми и тая фискална "политика" с всеки изминал ден се отдалечаваме от еврозоната. Отделно изцепките с НАТО. Що за индивид трябва да си, че да не можеш да проследиш толкова елемнтарна причинно-следствена връзка - правителството за нищо не става, но Чо_рапът - с висок рейтинг.
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
78 О, да, само тебе чакаме. Само ти, можеш да издигне България до невиждани висоти.:)Също като Киро ментата, според него, само той и единствено той, с манипулирания машинен вот, при рехава избирателна активност, ще оправи България, никой друг?! Но, това е трагикомично!!
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е, миещи чинии от Лондон и къде ли не като масово гласуват за "Харвърд"... ЕШШШ
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
55 Вярвай ми, тези момчета и техният антураж, нямат нищо против, да бъдат "съсипани", всеки ще си тръгне с по някой милион.
67
3
 
3
 
! Отговори
Дар за вас преди 2 години
Драги хора, много ви моля издигнете ме да бъда владетел на България ! Няма да бъда лош ! Нека да направим България такава , каквато всъщност трябва да бъди !
66
1
 
13
 
! Отговори
и те така преди 2 години
фигуранта почна да се изказва ежедневно по всякакви теми :) наваксва за миналия му мандат когато се криеше като мишка .
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саботират Шенген. Познайте в чий интерес?
64
3
 
30
 
! Отговори
С ТОА ПРЕЗИДЕНТ преди 2 години
ИЗЧЕГЪРТАХМЕ ГЕРБ, ДОЙДЕ ИТН ЗА ДВА ДЕНА ПОСЛЕ ПППП С БКП И В МОМЕНТА СЕ МЪЧАТ! ОГЛЕЖДАМЕ СЕ КОЙ ЩЕ НИ Е СЛЕДВАЩИЯ СПАСИТЕЛ ? КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НИ СПАСЯВАТ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ МРЕМ? КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПАРИ НИ ДАВАТ, ТОЛКОВА ПО-БЕДНИ СТАВАМЕ? КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИЗБОРИ ПРАВИМ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ НИЩО НЕ ИЗЛИЗА?
63
2
 
21
 
! Отговори
Ааас преди 2 години
За три месеца само сменят едни мишоци с други. Всички участвали във власта през последните 15 години. Кервана си върви отново без керванджия. На никой не му пука за него, че е яко натоварен.
62
0
 
24
 
! Отговори
паф преди 2 години
да си вземат шапките и да ги няма - тука не е изпитателен полигон, нито забавачница, да се учим да управляваме - народа потъна в безпаричие и скъпотия, а депутатите /да ги съжалиш/ си увеличават най-нагло заплатите 12%....само стачки и митинги!!!!