Президентът - в комфортна ситуация да критикува, МС очаквано неопитен

Стойчо Стойчев: Трудно е да се каже, че зад ПП стоят твърди избиратели
134
Президентът - в комфортна ситуация да критикува, МС очаквано неопитен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът периодично взема страната на мнозинството български граждани, защото се намира в комфортна позиция да го прави. Това каза политологът доц. Стойчо Стойчев пред БНР.

Президентската институция е висока трибуна, от която можеш да говориш, без да носиш пряка отговорност за управлението и съответно за негативите от него. Президентът много умело и доста сполучливо, като гледам рейтинга му, успява да се справя с тази задача, каза още той.

Още по темата
Според Стойчев целта на държавния глава е да реализира тази подкрепа и обществено доверие, "когато се налага".

Всички кризи, които към момента текат, най-вече инфлационната, но има и други проблеми, които се акумулират и до година-две преди местните избори, които ще бъдат решителни за въпросната битка или конфликт с партия ГЕРБ, ще ерозират подкрепата в кабинета и ПП.

Този кредит на доверие, който президентът акумулира и се опитва да пази, ще бъде за тогава, за да има популярна фигура, която може да се противопостави на опозицията и да гарантира победата в местните избори на - дали ще бъде коалиция от партии, дали ще бъде нов проект на президента или нещо друго, все още и те не знаят. Но трябва да има политик, който да държи фронта. Президентът това прави и това е неговата цел, смята политологът.

Според Стойчев правителството демонстрира тази доза неопитност, която беше очаквана от него.
"Въпреки това, може би за разочарование на ключови фигури в правителството, държавното управление не е просто академично упражнение", изтъкна той.

По думите му ПП продължава да е проект, фикция, виртуална реалност.

Трудно може да се каже, че зад нея стоят твърди нагласи, твърди поддръжници или избиратели, които ще бъдат лоялни на марката, а не толкова на ситуационни флуктуации в общественото доверие.

Подкрепата за правителството занапред ще бъде от твърдите ядра на политическите формации в коалицията, смята Стойчев.

И то ще разчита на тази ядка от хора в план от една година, до две години напред. Защото в момента има някаква еуфория, някакви хора, които подкрепят, които се радват, които аплодират, но това, както добре знаем, бързо ще ерозира в българската публичност, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз мисля, че Кирчо има ромски черти- както по лицето, така и по поведение и начин на говорене. Те и ромите всичко могат и всичко знаят като Кирето. Крайно време е, преди да е направил непоправима грешка, да бъде свален от власт
40
1
 
2
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
Драги хора, запознайте се с мен, издигнете ме да стана вадетел на България, няма да бъда лош ! Нека да бъдим реалисти и научно доказани специалисти !
39
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За една година цените изхвърчаха колкото не бяха се вдигнали 12 години преди това. За една година изтеглихме кредити колкото не бяхме теглили 12 години преди това. За една година беше спрян строежа на магистрали и инфраструктура. Определено има промяна и тя е катастрофална.
38
2
 
8
 
! Отговори
* преди 2 години
Заради мен направиха модификация на коментарите. Усещането е невероятно и упойващо. Сега им готвя нова тактика на спам. Почитателите ми ще бъдат зарадвани скор. Ех, звезди!
37
1
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Сельото от БКП-БНА пробута децата на съселяните си в МС за да са по *** от него си!
36
0
 
14
 
! Отговори
Рогач преди 2 години
Рогачев прави разни шоута за пред постия народ . Смешен е . Като някой дрът комунист на конгрес на бсп . Толкова хубаво си работят с просто Кирчу че мед чак им капе .
35
6
 
20
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Президентът има 1 линия тази на Путин - дестабилизация на ЕС и НАТО и сечено на САЩ. Неизбежен е конфликтът с премиер поставен от Козяк.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се пази човек от приятели,вече незнам дали има истински хора,които да не говорят само за пари и да може да разчиташ на тях в трудни моменти,надявам се че все още ги има.
33
1
 
33
 
! Отговори
uiyiiyy преди 2 години
радев правителството ти трябва да подаде оставка
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еи българи пазете се от приятели,точно тези които ви се пишат за наи добри приятели ви забиват нож в гърба,далеч от приятели на днешно време няма приятели,точно тези които са наи близо до вас точно те ви правят пръсно.
31
2
 
33
 
! Отговори
МАХАЙ СЕ...!! преди 2 години
СПЕСТЯВАНИЯТА МИ СА ВЕЧЕ = 0.000...!!!......С ЮМРУК-ДОКАРА БЪЛГАРИТЕ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА...
30
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари на частни фирми не трябва да се дават ,който има фирма да си работи ,не може да се раздават милиони на милионерите от нашите пари ,до кога ще правите подаръци като Борисов
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде друм, че няма време!
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев критикувай ги с вдигнат юмрук
27
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между *** и просто киро е че тиквата викаше аз,аз, аз, аз и аз а кирчо вика ние ще, ние ще, ние ще и пак ние ще. Друга разлика няма. ПП-пълен провал-НОВИТЕ ГЕРБ
26
2
 
39
 
! Отговори
смотльо, преди 2 години
не бягай от отговорност, ти забърка тия ла.й..на , ти си ги яж!Разби държавата!
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можете ли да вземете опит от Унгария?
24
0
 
33
 
! Отговори
РР преди 2 години
Кирето каза: "Чакаме да паднат цените". И аз чакам, но май трябва и да се направи нещо по въпроса не само да ЧАКАМЕ.
23
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта сигурно се страхува от протеста на 23.02 и иска да се разграничи от правителството което той силно подкрепя. Гущерът при опасност си къса опашката, така и този "уж" критикува и се разграничава. ОСТАВКА!
22
1
 
25
 
! Отговори
Ми така е преди 2 години
Радев хал хабер си няма от интригите в службите, които го въртят на малкия си пръст с голямо удоволствие! Дори Радев не може вече да смени Рашков, главен интригант на републиката!