Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

Анализират варианти, за да няма прекъсване на доставки
Обновена: 24 фев 2022 14:45 | 24 фев 2022 09:45, Веселина Йорданова
347

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо в 21 век да летят ракети с удари върху суверенна държава и осъди агресията на Русия, която по думите му води "пълномащабна операция". Държавният глава направи изявление след извънредна консултативна среща с правителството и службите след възникналия конфликт в Украйна.
Още по темата
Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото, каза президентът.

Анализите ще продължа днес и утре с търсене на всички варианти, така че да няма прекъсване на енергийни или други доставки на стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета, в ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, каза той.

България ще работи активно за своята защита в системата на НАТО, в ход са консултации в съюзен формат, посочи президентът.

Радев каза, че желаещите да са евакуират наши сънародници от Украйна вече са над 4 хил. и съдбата им е изключително важна. Обсъдени са възможните варианти на действие с ангажиментите на съответните министерства за евакуирането им.

Президентът се обърна към всички наши сънародници в Украйна и украински граждани, които искат да потърсят убежище у нас, че сме отворени и че ще направим необходимото да им окажем помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продържаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, заяви Румен Радев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
8
 
! Отговори
варненски преди 2 години
Ко стана с ковида ваа? Де го кантарджиев и ген.годжи хахаахах
156
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев този път с по-умерена и обтекаема позиция! Така трябва! Няма никаква нужда ние да се набиваме между шамарите
155
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не прави война ! Путин създава нов световен ред !
154
3
 
10
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Днес 24.02.2022 Путин сложи край на Ковид - пандемията !
153
0
 
8
 
! Отговори
питам преди 2 години
деса от хорото,като бивш слуител на ввс,ще плолучи ли повиквателна ?
152
3
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Да го погледнем от добрата страна .....Поне тази война ще спре Ковид-а :) Ваксинираните да му мислят че куршумите ще лепнат по тях :)
151
2
 
16
 
! Отговори
помощ преди 2 години
Нещо спешно да се направи за българите в Украина. Сега е момента! Държавата да изкупи изостанали имоти, къщи по села в перспективни райони с недости на работна ръка и да ги предостави на украински българи! Сега е момента да се помогне и на тях и на нас! Тази инвестиция е минимална- тези имоти не струват нищо почти.
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако путин нападне и България (което не би било изненада), просто изтеглете близките си, оставете българските селяни на милостта на путин, те това искат, това и заслужават.
149
3
 
9
 
! Отговори
Гай Баню преди 2 години
До миналата седмица бях експерт по ваксините, от тази седмица съм експерт по международни отношения. Само сипвам една ракия и ше им кажа аз на тях.
148
8
 
9
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
Украйна замина ....както и да е ! Сега се чудя коя е следващата държава която САЩ ще защитят и ще пратят миротворци за тяхна безопасност разбира се ?
147
13
 
15
 
! Отговори
<><> преди 2 години
НАТО и най вече САЩ чукаха отдавна на вратата на Русия ....сега ревът защо тя отворила вратата !? САЩ постигнаха всичко което целяха ...да дестабилизират Европа и сега под предтекста от "агресор Русия" може да прави каквото си иска в ЕС :) Държава на 200-300 години излезе стотици пъти по хитра от "Най-стария континент на света" :)
146
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доларът поскъпна при атаките на Ирак, Сирия и т.н., защото основната индустрия на САЩ е производството на оръжия, големите финансови пазари и машинации са там и световната резервна валута се контролира от САЩ. В Русия пазарът на ценни книжа може да има вероятно временен спад, но няма да е фатално - там няма същото влияние, както би имал сривът на финансовите пазари на САЩ. Който държи долари, залага на приключващата хегемония, заплахата от санкции и конфискация на спестяванията си.
145
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто усилете черноморската граница ... и следете за платените руски ***!
144
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бащицата на ГЕРБ Борисов мълчи. Най-видния гражданин за европейско развитие на България мълчи. Бута напред слугинчетата си Захариева и Митов
143
11
 
8
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
Канадска сенаторка зове да ни хвърлят атомна бомба , защото България била заплаха за НАТО???Нашите управници пък решени да воюват с Русия???А бре да не сте изперкали всички?
142
6
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
За България никога не е имало заплаха от страна на Русия! Виж, Турция е друг въпрос. Радев, никой не те пита, бе. Когато атовете се ритат, магаретата да седят настрана!
141
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големия печеливш от цялата работа са САЩ, успешно дестабилизираха Европа и сега ще им се харчи оръжието и ще си разполагат базите където си решат под предтекст заплаха. Ако бяха спрели да разширяват НАТО и да не правят майдан нямаше да се стигне до тук. Можеха да обещаят европейско бъдеще на Украйна и без да е в НАТО.
140
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се какво ще правим с неадекватен премиер и с детската градина около него в тая напечена ситуация?
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ако искаше да има приятелска Украйна не трябваше да позволява онова корумпе Виктор Янукович да се вихри години наред и да мафиотизира напълно страната по подобие на Русия. Украинците го свързваха с Русия, пък и Янукович си е руснак и избяга в Москва.
138
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Пнтагона обявиха, че спешно довършват ф-16 ките за България и до края на деня ще ги изпратят по Еконт до най-близкия офис до Дондуков 2