Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

Анализират варианти, за да няма прекъсване на доставки
Обновена: 24 фев 2022 14:45 | 24 фев 2022 09:45, Веселина Йорданова
347

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо в 21 век да летят ракети с удари върху суверенна държава и осъди агресията на Русия, която по думите му води "пълномащабна операция". Държавният глава направи изявление след извънредна консултативна среща с правителството и службите след възникналия конфликт в Украйна.
Още по темата
Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото, каза президентът.

Анализите ще продължа днес и утре с търсене на всички варианти, така че да няма прекъсване на енергийни или други доставки на стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета, в ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, каза той.

България ще работи активно за своята защита в системата на НАТО, в ход са консултации в съюзен формат, посочи президентът.

Радев каза, че желаещите да са евакуират наши сънародници от Украйна вече са над 4 хил. и съдбата им е изключително важна. Обсъдени са възможните варианти на действие с ангажиментите на съответните министерства за евакуирането им.

Президентът се обърна към всички наши сънародници в Украйна и украински граждани, които искат да потърсят убежище у нас, че сме отворени и че ще направим необходимото да им окажем помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продържаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, заяви Румен Радев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
18
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Държавници,изкарайте двата танка да направят няколко завойчета,с някоя гаубица да гръмнем,военните нещо учение няма ли,да разклатят малко тумбаците....да покажем ,че сме още живи.Стига с тези събрания,на които не се вземат никакви решения.
16
7
 
17
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Прав е , нали 4 испански юрофайтъра ни пазят . Не чух да е привикан за обяснения руския посланик в София , първото нещо което се прави в подобни ситуации. Не чух бългърския такъв в Москва да е занесъл протестна нота на караулката на Кремъл.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ще обяви война на Русия ? Това и *** няма да си го помисли !
14
4
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Киро Ментето с възтясно, много зле скроено сако и без вратовръзка, с разкопчана риза :))) Пълен ташакларъ :))))))))))))
13
3
 
7
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 2 години
Утур бре! Братска съюзна Турция ще ни защити от руските окупанти. Турската армия по нищо не отстъпва на руската, китайската и ксубойската. Само няма гъбки, от тия с големото зарево и самолетоносачи. Чакам да видя каква ще е реакцията на аркадаша Ердоган. В сложна ситуация е завалията. Щото хем натовец хем авер с кагебиста. Лошоооо
12
10
 
16
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Плъховете из форума пак каканижат, за някакво "американско" присъствие в Украйна! Ако такова имаше, Путин нямаше да посмее да престъпи границата!
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, нали ти няколко години, всеки ден повтаряше как трябва да се премахнат санкциите срещу Русия. Какво осъждаш сега бе некадърнико?
10
10
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
На кръглака от БКП-БНА му е ясно че след Украйна България ще е една от следващите!
9
7
 
17
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 2 години
То заплаха за нас намя, но е време и ние да пратим Ф16-ките да защитават Украйна от руското нашествие, както и поне 10000 танка и армията си също. Нека да не спим, а да защитим демокрацията и да помогнем на Украйна срещу руския агресор и узурпатори.
8
5
 
6
 
! Отговори
селянин преди 2 години
в момента може би но след няколко час кво става
7
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския слуга, отвратен съм от тоя човек! Чуди се как да заеме позиция, че ще му се карат.
6
21
 
24
 
! Отговори
varg преди 2 години
Президентче ще ти издърпат ушите,,ако не говориш против Русия нали макар добре да осъзнаваш,че 90 % от българите сме за Русия.
5
5
 
10
 
! Отговори
КОМУНИСТ=ФАШИСТ.. преди 2 години
УБИВАТ НЕВИННИ ХОРА..... ПУТИН-КАКЪВ Е..?.... КОЙТО ПОДКРЕПЯ ПУТИН - КАКЪВ Е?
4
9
 
24
 
! Отговори
Свой преди 2 години
Ако някой не е разбрал, Русия не напада Украйна, а американското присъствие в Украйна. Ресурсите в САЩ привършват, Байдън ясно иска да се възползва от тези в Русия и с години инвестират в това.
3
14
 
29
 
! Отговори
- преди 2 години
Путин заяви, че не му е нужнаа украйна- няма да я превзема, но няма да позволи да е натовско кученце. Не напада мирни граждани а само военни обекти с цел обезсилване на украинската армия.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На чорапа му заекваше гласа,що тъй?
1
7
 
7
 
! Отговори
Бесете Фашистите преди 2 години
Бесете Пернишките Фашисти!