Русия нападна Украйна, войските й преминаха северната граница, десанти на юг

Обстрел на Киев, мощни експлозии в Одеса, Харков, Бердянск
Обновена: 24 фев 2022 14:38 | 24 фев 2022 07:50, Елка Василева
857
Русия нападна Украйна, войските й преминаха северната граница, десанти на юг
Снимка: архив, БГНЕС

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна и нанася бойни удари по градове, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба тази сутрин в Туитър.

По-рано агенция Интерфакс съобщи за ракетни удари по военни обекти в цяла Украйна, както и че руски части са направили десанти в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол. Агенцията съобщи още, че персоналът и пътниците от киевското летище Бориспил се евакуират.

„Путин току-що започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари“, написа Кулеба.

„Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега“, заяви украинският външен министър.

Той призова партньорите на страната незабавно да активират пакет от нови санкции.

Русия атакува Украйна - "войските й преминаха нашите северни граници, съобщи във Фейсбук журналистът Юрий Бутусов, цитиран от украинската агенция УНИАН.

"Атакувани са военни обекти из цялата страна, на първо място части от противовъздушната отбрана на (украинска) авиобаза, системи за управление", написа той.

Още по темата

"Въоръжените сили на Украйна оказват съпротива", добави Бутусов.

Мощни експлозии бяха чути тази сутрин в украинската столица Киев, южния град Одеса и източните градове Мариупол и Краматорск, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви военна операция срещу страната, съобщиха журналисти на Франс прес от мястото на събитието.

В столицата бяха чути най-малко две експлозии рано тази сутрин, последвани от вой на сирени на линейки.

В пристанищния град Мариупол, най-голямото украинско населено място до фронтовата линия, където живеят близо половин милион души, няколко души съобщиха на АФП, че са чули артилерийски обстрел, идващ от източната част на града.

По-близо до фронтовата линия, в Краматорск, щабквартира на украинската армия, най-малко четири мощни взрива бяха чути от журналисти на АФП.

В намиращия се на 600 км оттам черноморски град Одеса също отекнаха експлозии.

Журналистът Андрий Цаплиенко информира в Туитър, че окупаторът е използвал крилати и балистични ракети, с които е обстрелял стратегически обекти в Киев.

Рано сутринта, след 05:00 ч. в редица градове, включително Киев, са отекнали експлозии. УНИАН цитира съобщения за най-малко четири взрива в Краматорск, мощни експлозии в Одеса, Харков, Бердянск, за започнали силни обстрели "от страна на терористите" в сепаратистки Донбас.

В Киев също се чуват експлозии, има съобщения за взривове и стрелба в района на международното летище "Бориспол", добавя агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


857
Още по темата: УкрайнанападениеРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
630
2
 
1
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ СА УБИЙЦИ преди 2 години
РУСНАЦИТЕ СА КРЪВОЖАДНИ УБИЙЦИ НА ДЕЦА, ЖЕНИ, СТАРЦИ- ТРЪГНАЛИ ДА СПАСЯВАТ УКРАЙНА КАТО УБИВАТ НАСЕЛЕНИЕТО И СРУТВАТ ИНФРАСТРУКТУРА, ЗАЩОТО УКРАИНЦИТЕ БИЛЕ ФАШИСТИ- НЯКОЙ ДА ЗНАЕШЕ ЧЕ УКРАЙНА Е ФАШИСТКА ИЛИ САМО РУСНАЦИТЕ ИСКАТ ДА Е ТАКА И 24 ЧАСА ОБЛЪЧВАТ С ФАЛШИВИТЕ СИ ТВ - НЯМА ОПРАВДАНИЕ ЗА УБИЙЦИТЕ.РУСНАЦИТЕ СА УБИЙЦИ.
629
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете тези конфликти! Стига! Колко години още ще измират хора, деца, ще страда населението, намерете някакво мирно решение на нещата!
628
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците се опитват да се защитят, да защитят родината си, домовете си, семействата си, нищо повече, просто се страхуват за родината си, преди да навлязат в Украйна, са били обстрелвани територии на Русия и явно това е предизвикало нахлуването, тази бтратоубийствена война трябва да спре.
627
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Путин принял решение . Украина имени Ленина ,будет ликвидирована !
626
13
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Владимире,да не си посмял да се изтеглиш от Украйна.
625
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай фашистите , Вова !!!!!
624
8
 
8
 
! Отговори
Ahmed преди 2 години
Vseki koyto zapocva Voyna priv vinagi GUBI.
623
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Степан Бандера - ами тук са, но са със всичкия си. Щото - намесят ли се - ще последва ядрена катастрофа. А радиацията, русоРобе, не признава граници - ходи си, дето си иска. Затова джуджето ти е толкова нагло - знае, че насреща си има здравомислещи опоненти.
622
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия освен да копат газ, дето природата наготово им го е предоставила, друго не могат. А, да - и да избиват милиони хора - и свои, и чужди. Да имаш такива природни ресурси и да си на ниво питеци... И нагли - искат и съседите си да застопорят на ниво питеци.
621
14
 
9
 
! Отговори
from usa преди 2 години
Русия е първобитна изостанала държава все още.едни суровини имат и това е.всичко друго внасят, даже и готварските печки, ха ха
620
2
 
2
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
До Анонимен 731 Умните хора като дядо Славейков бяха в миналото ! Сега са само *** мозъци и по две педи кал по ушите!
619
4
 
14
 
! Отговори
стар комунист преди 2 години
Бре!Бре то празни приказки,то са чудо от нашите чавки по нета и телевизиите!!Така щяло да стане ,онака щяло да стане ,пък то си става така, както каже великият Путин! Едни *** тук си мислят ,че всичко е ей така случайно и както дойде?? НЕ! Цялата тази дандания е премерена ,претеглена и извършена с хирургическа точност и ще свърши още докато нашите п,,аляци си обършат на,сраните гъзве в клозетите!
618
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои казваха, че Русия ще влезе в Киев за 3 дни, а те вече са там за 12 часа.Зеленият клоун ще подпише пълна и безусловна капитулация още утре както е тръгнала работата.Ще плаши Русия с атомна бомба, тоя трябва да е луд?
617
13
 
6
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Путин се помисли за Иля Муромец и ще се наложи да го лекуват ! Някои ги лекуват , други - погребват !
616
2
 
4
 
! Отговори
приматите обратно преди 2 години
в пещерите
615
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сертификати имат ли?
614
12
 
20
 
! Отговори
дедо поп преди 2 години
едно питане имам. Коги краварето расипат некоя държава - Либия, Ирак, Сирия, Югославия и т.н.е "мироопазваща" операция, а кога рашъните си защитават интереса е агресия. Що тъй ся а?
613
12
 
13
 
! Отговори
16.02.2022 г. преди 2 години
Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов отхвърли предупрежденията на САЩ, че е възможно днес да бъде извършено руско нападение срещу Украйна...КАТ РУСИЯ НЯМА ДРУГА ТЪЙ КОВАРНА НА СВЕТА.
612
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най големите мръсотии в света идват от СССР - Русия и Китй Бил Гейтс Мъск Илуминатите и слугите на Сатаните с вируси ваксини химиотарпия и лекаства които убиват тялото организма и имунната система не зная как още има хора кито си мислят че има лекарства на света кето лекува. Вие сами можете да се лекувате със МИСЪЛТА.БОГ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ЛЕЧИТЕЛ ВОДАТА И ЛЮБОВТА.Айде да идват Американските изстребители в и да ги поставят на мястото им Русия.
611
8
 
22
 
! Отговори
wseki преди 2 години
А къде ви бяха санкциите когато беше войната в Ирак, Сърбия, Сирия и т.н?Кой по онова време застана в защита на потърпевшите? Така става, когато думите спрат да работят.