Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна

Очаква се скок на цените на храни, петрол, природен газ, ключови суровини
1 мар 2022 22:00, Анисия Иванова
101
Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в следващите три до пет години, прогнозира финансистът Преслав Райков. По думите, му основните ефекти ще се усетят през покачването на цените на храните, петрола и природния газ, както и някои ключови суровини, доставяни основно от Русия и Украйна.  

Инфлацията ще е по-голяма от очакваната, което може би ще накара централните банки да пристъпят към по-големи повишения на лихвените равнища в опит да я укротят, коментира Райков. 

120 долара за барел?!

Петролът и природният газ поскъпнаха чувствително от началото на военния конфликт. Според Райков покачването на цената на черното злато до 90 долара за барел е провокирано от политиката на ОПЕК+, но ръстът над тези стойности се дължи на геополитическото напрежение. Финансистът не вярва Русия да бъде изключена от ОПЕК+ заради военната агресия в Украйна, но "може да бъде санкционирана“ с покачване на количествата петрол на пазара в опит да се балансира цената.  

Въпреки всичко тя ще остане висока и не е изключено да достигне и до 120 долара за барел, ако Русия реши да спре газовите доставки като контрамярка срещу санкциите, коментира Райков. По думите му оптимизъм да не се стигне до такъв сценарий дават преговорите с Иран. При положителен развой страната ще се върне на петролния пазар, но няма да успее веднага да го направи с пълния възможен обем.

Нова Арабска пролет?

Доставките на пшеница и други селскостопански култури ще бъдат нарушени заради конфликта, което вече се отразява в сериозно покачване на цените им. В Египет огромна част от тези култури се внасят именно от Русия и изолацията на федерацията от международната търговия може да доведе до дефицита им в африканската държава. Това може да има не само икономически последици, но и да доведе до недоволство, което да прерасне в нова Арабска пролет, коментира Райков пред БНР.

Санкциите срещу Русия – докога?
 

Когато бъдат окончателно прекратени военните действия, най-вероятно част от санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, прогнозира финансистът. Причината е, че те имат много тежък икономически ефект не само върху Москва, но и в целия свят. Най-дълго ще останат персоналните санкции, смята още експертът.  До смяната на режима Русия няма да бъде желан партньор, но все пак няма да бъде напълно отстранена от международната търговия, коментира Райков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на гадателството и прогнозите
60
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде беше ЕС и Европа, когато украинските фашисти убиваха мирни руснаци.........мъже, жени и деца в Източна Украйна??Лицемерни, мръсни, долни и гадни лидери на ЕС!!
59
4
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 71 .. преди 2 години
Още някоя простотия дали ще можеш да измислиш ... 0,25 стотинки все пак са си много за теб ... При мен е 35 евро на час ... На основната ми работа ... Която за теб явно е Днес-А ...
58
0
 
10
 
! Отговори
Прост народ слаба .. преди 2 години
Едни ядоха, други ше платят сметката. Сещайте се
57
1
 
8
 
! Отговори
Разбирача преди 2 години
Зеленски имаше само една единствена задача.Да се откаже от президентския пост.Обаче той не та не,не пуска кокала типично по славянски.След 1991г бащите ни ходиха в Русия да бачкат като строители.Сега ние ще ходим в Украйна да строим от кота нула.
56
1
 
3
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Народ който пие белина и разредител за боя не може да бъде победен
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАРОД, КОЙТО ВЧЕРА СЕ ЗАКИЧИ С МАРТЕНИЦИ ОТ КИТАЙ - НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН.
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
следващата зима, когато вече няма да има руски газ и горива как ще се отоплява Европа? Как ще работят предприятията? Ще има вълна от фалити и безработицата ще стане огромна. Цялата икономика на континента ще бъде пометена от цунами. Но господа дупетатите ще се топлят и ще папкат кюфтенца, а останалите да му мислят...
53
2
 
8
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
яростна съпротива и джавкане срещу Русив до последния не озверял и умрал от глад и мизерия българин и укрински бежанец тука !
52
0
 
14
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Пет години??? Вие майтапите ли съ??? Европа и две години няма да издържи!!! Днес, газохранилищата в Европа са изчерпани на 80%, а цената ня газта скочи на 1,400 долара за 1,000 куб/м!!! Малките държавици - Грузия и Молдавия, отказаха да да се включат в санкциите срещу Русия!!! А, ние... Тази година на Бг и предстои да спре единият от двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" за капитален ремонт и кво прайм ако Русия изведнъж каже, че е "заета"???
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Херсон е освободен, Кадировците започнаха с "лекуването" на нацистите. Харков, Мариупол, Крематорск, Славянск скоро, ВСУ ще бъдат "сварени" в котела. ***.та зеленски ще моли за мир. ВС на ДНР, ЛНР и РФ действат по план. Тактическата авиация се включи от тази нощ, в Константиновка и Горловка ВСУ получиха подаръци, Харков и Киев също. Няма да има диктатор с ядрено оръжие, заплашващ да унищожи Русия, няма да има повече Окраина. Новорусия се роди. Безценно..
50
3
 
12
 
! Отговори
До Ehhh преди 2 години
Руския ботуш няма да влезе в нашата страна, освен ако осем години подред не убиваме етнически руснаци в Донбасс, както правеха украинските батальони Азов, Днипро и т.н.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И най-силно ще ги усетят разни ентусиазти-комсомолци като Кирето, които бягат да плюят по Путин още преди САЩ за да засвидетелстват верноподаническата си покорност, докато зависят на 100 процента от русата газ.
48
7
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
След пет години дано сме извън ЕС/ЕС.
47
0
 
9
 
! Отговори
Бе преди 2 години
Дано да са само пет !
46
7
 
2
 
! Отговори
Ehhh преди 2 години
БАНко, БАНко ... пр*дател дол*ен. Ако в твоята страна влезе руския ботуш и си анексира територия и запали гражданска война, ти ще се надуп*ш ли или ще започнеш да се въоражаваш? Всъщност ти ще се надуп*ш без да се замислиш, но в Украйна има мъже.
45
1
 
9
 
! Отговори
Стефан Янев 2 преди 2 години
Момчета, трявба да знаете, че България влезе в НАТО, за да се защити от Турция. Друга логика нямахме, защото Русия не бе опасна за нас по времето на Горбачов, Елцин и дълго време след това. Като мина това време, ние си събухме гащите и си въртяхме частите на изток и на запад. И тия от изток и тия от запад искаха да ни го вкарат, но ние така си въртяхме пърдялника, че днес сме в това положение - жалка държавица с марионетни същества.
44
0
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА !!! НАИСТИНА ЛИ УКРАИНСКАТА МАРИОНЕТКА НЕ МОЖЕШЕ БЕЗ ОРЪЖИЯТА НА НАТО И СЪСИПА ВСИЧКО СЪС ЗАПЛАХИ СРЕЩУ РУСИЯ !!! ПЛАЧЕТЕ ЗА ЖАЛКИЯ *** ЗЕЛЕНКОВ !!! ПУТИН Е ДЛЪЖЕН ДА ЗАЩИТИ СТРАНАТА СИ !!!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще хващаме гората.Направихте ни на индианци.
42
4
 
5
 
! Отговори
Стефан Янев 2 преди 2 години
39...кой ти говори за излизане от НАТО? НИе просвто искаме НАТО да се разбере с Русия. Ние сме в НАТО, за да се пазим от Турция, защото деветдесетте бе опасно. Ние не сме в НАТО, за да се браним от Русия и това трябва да е ясно на всички. Дори Русия искаха да са съюзници. Идеята на НАТО е, страните членки да не се атакуват една друга и България точно затова влезе в НАТО и нямаше възражения! Но сега променят изначалната политика. Това не се нрави на никой в БГ, освен на предателчетата.