Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна

Очаква се скок на цените на храни, петрол, природен газ, ключови суровини
1 мар 2022 22:00, Анисия Иванова
101
Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в следващите три до пет години, прогнозира финансистът Преслав Райков. По думите, му основните ефекти ще се усетят през покачването на цените на храните, петрола и природния газ, както и някои ключови суровини, доставяни основно от Русия и Украйна.  

Инфлацията ще е по-голяма от очакваната, което може би ще накара централните банки да пристъпят към по-големи повишения на лихвените равнища в опит да я укротят, коментира Райков. 

120 долара за барел?!

Петролът и природният газ поскъпнаха чувствително от началото на военния конфликт. Според Райков покачването на цената на черното злато до 90 долара за барел е провокирано от политиката на ОПЕК+, но ръстът над тези стойности се дължи на геополитическото напрежение. Финансистът не вярва Русия да бъде изключена от ОПЕК+ заради военната агресия в Украйна, но "може да бъде санкционирана“ с покачване на количествата петрол на пазара в опит да се балансира цената.  

Въпреки всичко тя ще остане висока и не е изключено да достигне и до 120 долара за барел, ако Русия реши да спре газовите доставки като контрамярка срещу санкциите, коментира Райков. По думите му оптимизъм да не се стигне до такъв сценарий дават преговорите с Иран. При положителен развой страната ще се върне на петролния пазар, но няма да успее веднага да го направи с пълния възможен обем.

Нова Арабска пролет?

Доставките на пшеница и други селскостопански култури ще бъдат нарушени заради конфликта, което вече се отразява в сериозно покачване на цените им. В Египет огромна част от тези култури се внасят именно от Русия и изолацията на федерацията от международната търговия може да доведе до дефицита им в африканската държава. Това може да има не само икономически последици, но и да доведе до недоволство, което да прерасне в нова Арабска пролет, коментира Райков пред БНР.

Санкциите срещу Русия – докога?
 

Когато бъдат окончателно прекратени военните действия, най-вероятно част от санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, прогнозира финансистът. Причината е, че те имат много тежък икономически ефект не само върху Москва, но и в целия свят. Най-дълго ще останат персоналните санкции, смята още експертът.  До смяната на режима Русия няма да бъде желан партньор, но все пак няма да бъде напълно отстранена от международната търговия, коментира Райков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
14
 
! Отговори
богат-беден преди 2 години
Искахте богат живот, скачахте като обезумели, без да знаете защо скачате, а сега живейте нашироко в клуба на богатите!
20
25
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
УКРАЙНА НЕ Е СИРИЯ !!!! ДО МЕСЕЦ ВСИЧКО ЩЕ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ИЗБИТИ КА ПУТИНИСТИ, ЧЕ РЕЖИМА В МОРДОР ЩЕ ПАДНЕ ОТ РОДНИНИТЕ КОИТО ЩЕ ПОГНАТ КАПУТИНОФИЛА! СМЕТЧИЦИТЕ , ЧЕ ТОВА НЕЩО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА С ГОДИНИ ГИ ЗАБРАВЕТЕ!!! КА ПУТИН УМИРА ДО КРАЯ НА 2022-РА И ЗА НЕГО ИЗМЪКВАНЕ НЯМА ДРУГО!
19
0
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Записват всичко на сървъри, незнам защо, явно експерименти с хора като MK-ULTRA! Това го правят Българи незнам кой им плаща!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви 5 години, това по петилетния план ли как?Няма война, а операция. Но това е защото събитията се развиват на територията на Украйна. Но след това, нещата ще се прехвърлят по на изток. И тогава вече ще има война. И ако не е ядрена, то тогава може да си разказва филмите за 5 години. И то след като се намери вариант за премирие.Но сега, да се фантазира, по медии е смешно.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До преди малко Киев свиреше яко .Сирени .Тук докара ли някой от нашите войн да му как вика Кадиев на Кирил.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние авансово от 20 години ги усещаме. Овръгнали сме.
15
5
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ей, как красиво са боядисани тези тръби. Като бивш графичен дизайнер не мога да не го отчета :))) И доста прецизно. Сигурно ги е боядисвал Василев, дето тук пише редовно и се подписва с някакво измислено име на агент от ЦРУ. Пък накрая сам си написа, че правел ремонти по входовете на блоковете :) Те тук всички комунисти са на неговото ниво. Или са пенсионери със сенилни мозъци или са с такива "интелигентни" професии като Василев. А, забравих да напиша по темата, че който си има пари не го бърка
14
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДругарЕ , в следващите 5 седмици Европа може да я отнема а вие ми говорите за следващите 5 години. Путккин откачи и превърна Европа в Сирия. Лошите новини са зад ъгъла както се казва а ядреното копче е разпечатано.Но какво да очакваме от комплексар с име Путккин
13
1
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
Само няколко атомни бомби и ще ги усещаме последиците не 5 ами 500 години
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Позор България И кво ти следят ЦРУ? Дали вариш джибровица в мазето ли?
11
6
 
2
 
! Отговори
Мафията преди 2 години
Пишете фашиста Иван Гешев как е искал да убие над 10% от населението, и само защото в Европейският Съюз са забранени Екзекуциите тези хора ще бъдат изтезавани от нарко-банди и МВР!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви шест дни бре момче младо,По скоро следващите десет години ще го ядем голям и немит!Аман от профани,които са се взели за "икономисти и финансисти"
9
2
 
18
 
! Отговори
Призрака преди 2 години
Нещо май се задават цветни революции ... и на запад.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа, у назе още 100.
7
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!! ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПРИКЛЮЧВА ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА! ПО ЕДИН ИЛИ ПО ДРУГ НАЧИН!
6
6
 
14
 
! Отговори
Видимо е вече преди 2 години
Раковото образужание, така наречено "цивилизован запад" има лечение! Явно ще даде странични ефекти но нормалното човечество може да се излекува!
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да го каже на Киро ***!Ако в америка русия е "бензиностанция" за другата час от света не е баш така!
4
8
 
4
 
! Отговори
Като роби преди 2 години
Гешев и шефовете на ДАНС са ходили в САЩ за да продават Българи за следене и терор!
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край на цветните революции..............край................в Беларус и Казахстан не минаха цветните революции, нали???
2
7
 
8
 
! Отговори
Позор България преди 2 години
МВР и ДАНС са ни предали на ЦРУ, масово ни следят чрез сателити в собствените ни домове!