Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна

Очаква се скок на цените на храни, петрол, природен газ, ключови суровини
1 мар 2022 22:00, Анисия Иванова
101
Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в следващите три до пет години, прогнозира финансистът Преслав Райков. По думите, му основните ефекти ще се усетят през покачването на цените на храните, петрола и природния газ, както и някои ключови суровини, доставяни основно от Русия и Украйна.  

Инфлацията ще е по-голяма от очакваната, което може би ще накара централните банки да пристъпят към по-големи повишения на лихвените равнища в опит да я укротят, коментира Райков. 

120 долара за барел?!

Петролът и природният газ поскъпнаха чувствително от началото на военния конфликт. Според Райков покачването на цената на черното злато до 90 долара за барел е провокирано от политиката на ОПЕК+, но ръстът над тези стойности се дължи на геополитическото напрежение. Финансистът не вярва Русия да бъде изключена от ОПЕК+ заради военната агресия в Украйна, но "може да бъде санкционирана“ с покачване на количествата петрол на пазара в опит да се балансира цената.  

Въпреки всичко тя ще остане висока и не е изключено да достигне и до 120 долара за барел, ако Русия реши да спре газовите доставки като контрамярка срещу санкциите, коментира Райков. По думите му оптимизъм да не се стигне до такъв сценарий дават преговорите с Иран. При положителен развой страната ще се върне на петролния пазар, но няма да успее веднага да го направи с пълния възможен обем.

Нова Арабска пролет?

Доставките на пшеница и други селскостопански култури ще бъдат нарушени заради конфликта, което вече се отразява в сериозно покачване на цените им. В Египет огромна част от тези култури се внасят именно от Русия и изолацията на федерацията от международната търговия може да доведе до дефицита им в африканската държава. Това може да има не само икономически последици, но и да доведе до недоволство, което да прерасне в нова Арабска пролет, коментира Райков пред БНР.

Санкциите срещу Русия – докога?
 

Когато бъдат окончателно прекратени военните действия, най-вероятно част от санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, прогнозира финансистът. Причината е, че те имат много тежък икономически ефект не само върху Москва, но и в целия свят. Най-дълго ще останат персоналните санкции, смята още експертът.  До смяната на режима Русия няма да бъде желан партньор, но все пак няма да бъде напълно отстранена от международната търговия, коментира Райков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
10
 
! Отговори
Стефан Янев 2 преди 2 години
Режим в Русия? А какво бихме казали за режима в Щатите? Самият Тръмп би го потвърдил :) Хубавото е, че още може да гледаме руски канали, колкото и да се опитат да ни ограничават.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се знае обаче до кога.
39
6
 
13
 
! Отговори
Паметлив преди 2 години
Едно време САЩ удариха и събориха СССР с ниските цени на петрола и...наивността на съветското ръководство.2014-15 САЩ отново опитаха с ниски цени на петрола,НО наивността вече я нямаше!Русия оцеля и дори стана по-силна.Сега САЩ тръгват на финален щурм срещу Русия в условията на енергийна криза,растящи цени на енергията и намаляващо доверие в долара.Какво ли ще стане?Впрочем,Русия много добре знае,че място за отстъпление няма,победа или см*ърт-за всички,поне в Северното полукълбо.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали затова гласувахте за Продължаваме Поскъпването.
37
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващите 5 години Русия ще бъде плячкосана и ще плаща репарации на целия свят за агресията си. А такива страни като България които ги е страх да запишат думата санкции в някаква декларация или пък говорят глупости от сорта помощи за Украйна всякакви но не и оръжие ще получат един гол х..
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иран вече е приготвил ядрена бомба и иска 300 $ за нефт.
35
2
 
13
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
Само след дни цялото Северно полукълбо може да не усеща нищо.И да не му трябва нищо.
34
0
 
12
 
! Отговори
Някои си преди 2 години
Някои хора само за пари мислят,по цяла нощ не спът недаи си боже някои да ги изпревари и да направи повече пари от тях и да забогате е,ще хванат рак от мислене и завист.
33
8
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Добре де, като излезем от ЕС и НАТО, как си представяте живота в България? Много ми е интересно давате ли си сметка какво ще стане? Колко още ще избягат от тук? А Турция какво е я спре да ни нападне?
32
6
 
20
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 2 години
Дори и за мен е изненада, но това правителство много успешно ме навежда на мисълта, че е по-добре България да излезе от ЕС и от НАТО.
31
27
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОЛКОТО ПО-БЪРЗО БЪДЕ УБИТ КА ПУТИН, ТОЛКОВА ПО-БЪРЗО ЩЕ СЕ ПРИКЛЮЧИ С БЕЗОБРАЗНО ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ! И НЕФТА ЩЕ СЕ СРИНЕ С50% В МИГА В КОЙТО КА ПУТИН БЪДЕ ЛИКВИДИРАН!!! АКО БЯХ НА ТЕРИТОРИЯТА НА МОРДОР ДА СЪМ ГО ЛИКВИДИРАЛ ВЕЧЕ КА ПУТИН, НЯМА ДА ИМА КЪДЕ ДА СЕ СКРИЕ!
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка зарязва Европа.Новини от днес.Европа да му мисли.Европа срещу Русия,или РУСИЯ срещу Европа.
29
16
 
8
 
! Отговори
санкции до дупка преди 2 години
Ние само 5 години а Русия ще ги усеща още 75 години
28
22
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НА КА ПУТИН НЕ МУ ОСТАВА МНОГО !!!! ЗИМАТА СИ ОТИВА И ЕС ЩЕ МИНЕ И БЕЗ ГАЗ!!! С КА ПУТИН Е СВЪРШЕНО В БУКВАЛЕН СМИСЪЛ!!!! И НИКОЙ НЕ ДАВА 5 ПАРИ ЗА ПЕТРОЛНИТЕ ПРОДУКТИ ОТ МОРДОР И НЕ СА НУЖНИ НИКОМУ! СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА КА ПУТИН Е ВЕЧЕ ПОДПИСА И ЩОМ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНА И ГАЗА И НЕФТА ЩЕ ПАДНАТ КАТО ЦЕНА И ТО МНОГО!
27
16
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 години
Само преди 6м. като напишех, че управлението на Бате ще се запомни като бел епок и към него ще има носталгия ме мислеха за луд.12 години сигурност спокойствие и постояннен растеж /кога повече кога по-малко но все нагоре/.Идва време да си ближете интимните части за сол.
26
5
 
24
 
! Отговори
Бай ганю балкански преди 2 години
Българин европеецНе бе не си разбрал не става въпрос за скъпи газ , нефт ток от РУСИЯ не скъпи цени а просто няма да ги има тези благинки-на това РУСНАЦИТЕ казват като не знаеш да целуваш ръка , сега ще целуваш г.з!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като тръгнеш от запад колкото повече се Приближаваш до Русия обезлюдяването на четвъртия райх ще става все по голямо. Освен това е ясно че ние воюваме срещу руския народ а не срещу Путин. Той прави това което иска народа. Може да забравите за евтини руски ресурси и дори технологии . Според мен дори двата нови реактора в Унгария няма да бъдат направени . Четвъртия райх води войната като третия . Без оглед на жертвите.
24
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейския парламент обяви, че спешно приема Украйна в ЕС.
23
25
 
7
 
! Отговори
Българин европеец преди 2 години
Ние европейците никога няма да продадем свободата си за газ. По-добре скъпа газ и бензин по 5 евро, отколкото путинска диктатура!
22
0
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
И ти ли гледаш Властелин на пръстените.