IT секторът готов да назначи до 30 000 бежанци, заплата над 4700 лв.

България е хубаво място за градене на кариера, подчерта Доброслав Димитров
10 мар 2022 11:27, Анисия Иванова
204

Българската IT индустрия с готовност да назначи до 30 000 украински специалисти.

"Първото нещо, върху което трябва да се съсредоточим, е да помогнем на тези хора да се установят от ужаса на войната на по-сигурно място като България. Чак тогава идва въпросът дали тези хора биха били полезни на една или друга сфера. IT секторът от години казва, че има място за 30-40 хил. души. Много компании с офиси в България и Украйна полагат огромни усилия да релокират семействата на техните служители до България", заяви председателят на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да се помогне на украинските бежанци организирано и в голям мащаб, държавата трябва да се намеси.

"В това отношение закъсняваме, тъй като виждаме по телевизията реакцията на една Полша, на една Румъния - за каква огромна организация става дума. Успяха да обхванат стотици хиляди хора буквално от днес за утре и за тях вече се организира какво ще правят. Хората къде ще работят, децата къде ще учат - това е прерогатив на държавата. Тук става дума да се реагира буквално в рамките на дни", подчерта председателят на УС на БАСКОМ пред Bulgaria ON AIR.

Средното брутно възнаграждение в IT сектора надхвърля 4700 лв., което като покупателна способност е по-високо от сравнима заплата в Германия и Великобритания.

"Което означава, че през последните 4-5 години изпреварваме ръста в тези страни по стандарт на живот. Това е важно да се сподели. България е хубаво място за градене на кариера, независимо дали има война. В момента има нужда да отворим своите фирми и домове за тези хора, но и за други извън ЕС. Напълно реалистично е и българите, завършили в чужбина, да се върнат и да имат кариера у нас", изтъкна Доброслав Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоа па задмина и бай Тошо на 12-я партиен конгрес , по локуми ...
75
7
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 2 години
По-глупав коментар не бях чел... Нормално за бачкатор. Кирчо и Кокорчо няма да наемат тия бежанци, а бизнеса. И няма да са за 4700, а за 8000+++. Вече се релокира една група от наши кадри в Украйна тук и няма такъв с 4700 заплата, освен момичето на рецепция. Всичко е 9000 и нагоре.
74
2
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
е що толкова приказви изприказва, без поне една подробност?!
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опа-а-а , чшшшът, прррр , Доброславе , дръпни ръчната ,слез от черешата !!! Тия ги разправяй на бабите от село - какъв стандарт на живот , какви кариери , какви пет лева , за коя държава става дума ?! Ти в кой свят живееш ?! Чуваш ли се въобще какви ги плещиш ! САМ ВЯРВАШ ЛИ СИ , ТА НИ МЪЧИШ И НИЕ ДА ТИ ПОВЯРВАМЕ ?! Приказки на ангро ...
72
5
 
9
 
! Отговори
до 71 преди 2 години
Продъктът от ИТ подема у нас е навсякъде около теб. Не ми се навлиза в подробности. Няма да разбереш, не е за неуки и боси технологично хора, като теб. Не се засягай- такъв си. А примерите, които даваш, са за държавните ИТ спецове, които получават много малко пари.
71
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
А Кирчо и Кокорчо откъде ще взематo пари да им плащат по 5 бона на тия 30000 бежанци,на 2 милиона индийци,2 милиона пенсионери,2 милиона милиционери,държавни рантутници и малолетни?От чужбина ли ще внася хляб защото тука няма кой да сее и копа!?
70
4
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 2 години
1000-2000лв дори junior не взима вече. При нас започват на 3000лв. Офис голям, нов, хубав, всякакви екстри и бенефити. Такива компании като описаните от теб са много малко вече и само мазохисти работят там
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя добре се хвали ,но поне да гледа телевизия ,украйците са 20000 заедно като повече да деца )
68
0
 
4
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
В България щом нещо потръгне веднага трябва да го похлупат и смачкат. Говоря за ай ти бранша който е новият слънчев бряг на мутрите.
67
4
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
2000лв. взима чистачката на офиса ни. Айде малко по-сериозно... Без да вярваш. 4700 е дори НИСКА заплата за сектора. Доста ниска. За повече ще ги вземат, ама айде залъгвай се там.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
65, ти да си видял някой който реално разбира от мрежи, линукс, BSD,RHEL да има тапии от курсове? Чакай бе пич, IT не е само кодописачи на джава... А Хардуеристите какви тапии трябва да имат според теб - от Интел, от Амд, от IBM? Да не забравяме и мрежарите - но там си има сертификати наистина...
65
6
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
някой виждал ли е Продукта на този Цветущ ИТ сектор в България?! за това ли след Милиарди Инвестиции от Държавата, още Електронна Правителство няма?! за това ли Сайта за Преброяването забиваше и т.н. на Китай, САЩ, че дори Русия, Продукта на Софтуерните им компании е известен какво е и се ползва по цял свят, аз един Продукт на Тая Процъфтяваща ИТ Индустрия в България - не знам, още по-малко ползвам!
64
3
 
13
 
! Отговори
приказки от долината преди 2 години
Не вярвам да ги назначават за по 5000 заплата.По-скоро 1000-2000 лева макс да кодят в някоя малка спарена стайчка като изоглавени по 10-12 часа дневно.Малко ми напомня историята с виетнамските работници от преди години където се оказа че чакали 2000 долара а не 1200 лв бруто.И така никой не дойде.
63
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Само 4700???
62
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 2 години
Някои леко преиграват. Питайте поляците или румънците, кога ще започнат да изнемогват. И тук, такава грижа предлагат, то не бяха хотели, то не беше безплатен транспорт, всичко на мига, а никой не се интересува тези хора дали искат да работят. Повечето едва ли искат.
61
3
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
Да ти кажа, на нашите junior хора им даваме около 3200-3500, но си търсим качествени хора. Кадърни, знаещи, можещи. То кадърният го виждаш моментално. Но такива, които ти описваш, ги преценяваме за минути още по СВ-то им. Трудно е и масово наемаме от чужбина.
60
1
 
13
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
Мила Петя, няма как някой да наеме сина ви на работа без квалификация. Завършил преди 20 години средно. Това добре. А на някакви курсове ходил ли е?! Какво значи няма късмет в живота и не му давали хубава работа на бюро. Работата не идва ей така. Трябват знания. Нека се запише на няколко курса в Софтуни или в някоя онлайн академия и да види изобщо дали тези неща ги разбира. Трябва и перфектен английски език. Такова нещо като късмет няма. Всичко са умения, знания, усилия за развитие.
59
1
 
21
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Ейййй, станахме германия на балканите бе! Я какви помощи и заплати на емигрантите раздаваме!!! ц ц ц ц ц, богата нация, брей!!! Киро, Кирооо, оди си у канадата, мойто момче! като гледам кви украински джипове се появиха, чак ми се прииска да емигрирам при урките! и как така стана, че се напълнихме с укр мутри???? как излязоха през границата? нали уж ги мобилизираха??? тея от къде се взеха??? националната ни сигурност хич я няма май, а?
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Те като са се засилили към България тези бежанци.. Германия, нещо, Франция..." ....те мразат украинцете повече отколкото мразят и нас. Абсолютни лицемери! Преди няколко години прогониха всички, защото видиш ли, им отнемали работните места за стрители, каналджии и т.н. Лицемери!
57
1
 
9
 
! Отговори
Това е ! преди 2 години
България е държавата на произвола , не важат никакви правила и закони ...Представяте ли си , каква НЕЩАСТНА нация сме ?