Поскъпването на храните ще продължи, но не се презапасявайте

Владимир Иванов: Не се налага да спираме износа на зърно
21 мар 2022 17:15, Анисия Иванова
143
Поскъпването на храните ще продължи, но не се презапасявайте
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Абсолютно никой не трябва да се презапасява, ненужно и нерационално действие. Вярно, има много страх в пазара, има доста негативни очаквания, напрегнат пазар. Има война, която създава тотална нестабилност, най-вече в региона. Но запасяването никога не е довело до нещо полезно, най-малкото е инфлационен фактор. Допълнително повдига цените". Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Войната в Украйна оказа сериозен ефект върху увеличението на цените на храни, основни стоки и горива. Борсите вече реагираха на конфликта и цените на основни суровини достигнаха рекордни равнища. Това доведе и до презапасяване от страна на потребителите.

Още по темата
Иванов подчерта, че презапасяването в един момент може да доведе и до изхвърляне на храна.

"Абсолютно всички храни поскъпват и това ще продължи. Няма как да видим постоянни равнища. Ние имаме плавни тенденции, а те са заради мощната конкурентна среда. В Европа има наличие на храни от абсолютно всичко. Имаме едни от най-добрите зърнени сектори в Европа. Чакаме и нова реколта, която е със супер параметри. А към дадения момент не се налага да спираме износа на зърно. Но трябват и мерки, които да осигурят наличието на зърно за гражданите на страната ни", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че не трябва да допускаме ситуации от преди 20 години и да останем без зърно.

Попитан докога ще продължи поскъпването на олиото, Владимир Иванов отговори: "Олиото за седмица отбеляза ръст с 1 лев, буквално стигнахме до ниво 4,64 лв. Създаде се много паника, много държави започнаха да си прибират резервите. Че има определени играчи, които искат да спечелят страшно много в такъв тип напрежение, има, но не е това причината. Основната причина е, че доста количество олио се прибра заради войната в Украйна. Но е нормално да се случи, тъй като Русия и Украйна са основни производители на олио и пшеница."

От думите му стана ясно още, че има и поскъпване на захарта - то е от 0,25 лв.

"При захарта имаме относителен стабилитет, а поскъпването се дължи на международното такова. Не мисля, че със захарта ще имаме проблем. Брашното вече регистрира ръст около 0,30 лв. на годишна база. Тези процеси започнаха от нестабилния енергиен пазар. А по-скъпа газ означава и по-скъпи торове, по-скъпи фуражи", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Той успокои, че страната ни разполага с достатъчно олио.

"Пресните плодове и зеленчуци влизат в период на по-голямо предлагане, наблюдаваме намаление на краставиците. Средната цена е 4,16 лв. При домата също регистрирахме намаление. Ще започне и предлагането на много българска стока. А най-добрата новина за потребителите е, че свинското месо е точно на равнището от миналата година. Това е супер развит сектор, но са необходими помощи от страната на държавата. "Птицевъдство" - отново много развит сектор, достатъчно предлагане на висококачествени яйца и едно от най-качественото пилешко месо в Европа", посочи Владимир Иванов.

При млечните продукти пък имаме поскъпване от 20-22% на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
13
 
! Отговори
Ох майко преди 2 години
ФРАЗАТА "НЕ СЕ ПРЕЗАПАСЯВАЙТЕ", изречена от управляващите, що доведе отново до паника и естествено до презапасяване! Ама те точно затова я казват, точно затова използват медиите и трибуната в НС. Сетне сядат пред компютрите и играят на борсите! Ама как да обясниш на един Ром с чай, че е манипулиран или на бабата на село? Ей такива са, новите! Чрез държавна фирма, без обществена поръчка искат да купуват зърно, точно като старата порочна практика на ГЕРБ. Нямаме думи, мамини убавци! Беж лиске у...
38
11
 
13
 
! Отговори
Не го слушате тоя! преди 2 години
Умните хора са се запасили много отдавна. Още като почна пандемията. А някой и от много преди това. В този НЕнормален свят човек трябва да е подготвен за ВСИЧКО. А минималната подготовка включва запас от 2000 консерви, ръчни инструменти за оцеляване в дивата природа, ловни оръжия, ловна пушка с поне 300 патрона към нея. Препоръчително е да имате кеш в поне 2 валути и златни монети. И също джип оборудван за офроуд.Това е минимално. Има и още много неща но не са задължителни.
37
3
 
6
 
! Отговори
Синго Икономиста преди 2 години
Докато не се вдигнат лихвите, цените нямад да се успокоят, защото народа си вика, да ми стоят парите в банка си губят стойноста, затова дай да купувам каквото ми трябва и не трябва. Ето затова се вдигат цените, защото много се харчи, а и се печатат пари. Я сложи 4-5% лихва на депозитите и виж какво става тогава.
36
1
 
12
 
! Отговори
морски преди 2 години
Познавам мутри със парно на ел. енергия от мрежата. Искали да не хамалуват с пелети, направили го. На въпроса ми за скъпото отопление така, получих отговор: Тово ми е най-малкия проблем! .Смятайте колко се краде, дори на ниво мутри. А за по високо ниво...НЕ е ИСТИНА...
35
5
 
7
 
! Отговори
Анастас Пекаров преди 2 години
Дей туй поскъпване ве? Оня ден отивам в Мятро и гледам пълно с червени етикети , цените фъркат яко надолу, да не говорим че имаше и бели етикети на нормални цени. Едно кисело мляко дето нормално се продава за 1.30 , ако си купиш 6 броя пада на 1.20, а ако вземеш 12 пада на 1лв. Значи смятай с какви надценки и свръх печалби се продава. Който избърза с вдигането на цените сега се държи за палците на краката, останалите продават на старите цени, макар и с по-малка печалба.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Поскъпването на храните ще продължи, но не се презапасявайте"Мухахаха...Мухахаха...Мухахаха...Добре че още преди 12 год.... се маннах от коччината.
33
1
 
16
 
! Отговори
Боко каза Ви за преди 2 години
мазнинката. Нямаш ли я, мизерия и глад те чакат!
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34 Добре де, ама "голямото търсене" е за кратко и след това става почти никакво търсене. Ще стоят някакви стоки и много малко ще се купуват. Това няма как да се обърне в дефицит.
31
4
 
6
 
! Отговори
Ричо АлченГЕРБов ще преди 2 години
получи стрес от тази новина.
30
4
 
7
 
! Отговори
Не...не и Не...през преди 2 години
соца беше скъпо, през капитализма ни е евтино. През саца беше лошо, а днес е хубав живота. И по хубав ще става. Повярвайте. Не когато му дойде времето. То идва утре.
29
1
 
11
 
! Отговори
Петков преди 2 години
Веднага спри войната в Украйна и намали цените!
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо няма логика? Казва ни утре бирата ще е 2 лева днес е 1,5 но не я взимяай днес а я купи утре. Тия съмвсем ни взеха за луди. Всъщност тоя хитро ни подстрекава да се юрним да купуваме. Усещате ли колко хитро го прави?
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой с каквото може и колкото може запасявайте се
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това със създаването на дефицит не го разбирам. Нали като се презапасят хората ще спрат да купуват и значи тогава няма да се получи дефицит, а много намалено търсене.
25
2
 
11
 
! Отговори
Taню преди 2 години
И понеже тъй рече - от утре чакам войната за Сталинланд, Лидъл сити и Обрантастико...
24
12
 
4
 
! Отговори
гербер преди 2 години
До Анонимен 16 Вместо да дрънкаш простотии вземи се замисли колко време ще му трябва на Бойко да вкара в ред държавата!?А за това кога ще влезе във властта има кой да мисли,не се притеснявай!
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията започва с ковид кризата. Войната само влоши нещата.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами купувай бе, братчед. Купувай палета захар, брашно и тъй нататък, създай дефицит и цените ще скочат още. Като ония, дето пълнеха бидони с бензин на 3 лева литъра.
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи по-добре се презапасявайте. Вече знаем, че щом по медиите ни казват нещо, трябва да правим точно обратното.
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактите са неоспорими.Баце наистина е политик от световна класа.Той може да се справи със всяка инфлация.