Радев и Дуда: Единни сме в оценката си за войната и призива за прекратяването й

Президентът обсъди с полския си колега ситуацията в Украйна
Обновена: 22 мар 2022 13:05 | 22 мар 2022 12:19, Веселина Йорданова
194

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Единни сме в оценката си за тази недопустима и братоубийствена война, както и за нашия призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда, който е на посещение у нас.

Радев отбеляза, че войната причинява разрушения, взема жертви, но и срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа.

Единни сме заедно с Полша в усилията си за укрепване на Източния фланг на Алианса. Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия, това обаче не отменя отговорността пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство, да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет, посочи Радев.

Той коментира, че само преди дни президентът на Полша подписа Закона за отбрана на отечеството, разходите за отбраната за тази година се фиксират на 2.2% от БВП с тенденция да се увеличават и достигнат 4%. Сходни процеси текат в Румъния, отбеляза президентът.

Той коментира и че наред с новопридобитото модерно въоръжение, в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение, и отбеляза годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България.

По думите му особено критичен е проблемът с изтребителната авиация. Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и кой да ги обслужва, каза още Румен Радев. Той е разговарял с Анджей Дуда незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на нашите МиГ-29.

Радев акцентира на необходимостта от инфраструктура и свързаност в района, особено енергийна.

На предстоящата Среща на върха ще предложим система от тръбопроводи за гориво да бъде изградена по цялото протежение на източния фланг, част от тези проекти могат да бъдат реализирани с финансовите механизми на Алианса, посочи той.

Радев засегна и темата за бежанците от Украйна, като посочи, че е наш дълг да им окажем помощ, както и на ЕС - да подкрепи страните, които ги приемат.

Правителството да разглежда възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население за Украйна - бронежилетки, каски, призова президентът.

Полският президент Анджей Дуда посочи, че светът ще накаже тези военни престъпления, които извършва Русия и напомни за санкциите на ЕС.

Моите сънародници гледат Мариупол и виждат Варшава през 1944 година, когато Хитлер и нацистите бомбардират цивилни, сгради, по същия начин се държи руската армия, това са убийства без прецедент, това е нещо, с което свободният свят никога няма да се помири, заяви той.

Дуда коментира, че главната тема е това, което сега и тук се случва до нашите граници. Той посочи, че руската агресия не се развива по начина, по който е планирал Путин за бързо завладяване на големите градове в Украйна.

По много начини се стремим да помогнем на Украйна, най-вече политически, така че Русия да почувства, че бруталното нарушаване на международното право не за първи път, действа по начин, който не може да бъде приет, каза още полският президент.

Това, което ще изправим пред Русия трябва да бъде дотолкова силно сдържащо, че здравият разум да победи империалната алчност и желание за разширяване, нарушаващо границите на други държави, изтъкна Анджей Дуда.

Той коментира, че предишният закон на Полша в областта на отбраната е бил остарял, затова в последните дни при пълно съгласие цялата политическа класа е имала единен подход по този нетърпящ отлагане проблем.

Дуда отбеляза и това, че европейските страни трябва да се освободят от "енергийния шантаж" на Русия - да създадем пълна диверсификация, така че да можем да избираме доставчик в зависимост от интересите си. По думите му в Полша вече са приети над 2 млн. бежанци от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива пудели на со рос като този Дуда не са добре дошли в БГ,защото не идват за нищо добро. Омитайта се в САЩ.
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да
147
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите се плашат от неизвестното, иначе сме изковали името си в историята, не напразно всички комшии ни мразят :))) Били сме като кучета всички съседи, дори руснаците се опитаха през ПСВ, тех също ги бихме :))
146
1
 
3
 
! Отговори
I'm Bulgarian преди 2 години
Не мога да не потвърдя, че българите сме страхливци, но това не е подсъдимо, защото е генетично, както и предателството. Лечението е само едно - вси атомни боНби да се изсипят връз нашта територия и... завеса!
145
5
 
8
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
144
1
 
7
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Ако изпратят и патрони, снаряди и пво за защитата на цивилните, ще стане просто прекрасно.
143
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
' "енергийния шантаж" на Русия - да създадем пълна диверсификация' -- това са операции с фалшив флаг на американските служби и мозъчни центрове, които се изпълняват от американското правителство -- те водят война срещу ес, който би им бил сериозен конкурент. Целта им е да бъде превърнат в послушен инструмент в ръцете им, неспособен на собствени решения.
142
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко проамериканско вън от българските държавни институции. Те са заплаха за държавата. Скоро ще трябва с оръжие в ръка да изхвърляме окопалите се във властта ***.
141
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ma как се върти нашата фуражка. До вчера не смееше да спомене думата "агресия", ама сега като видя "дебелия" тръгна да спасява собствената си кожа. на 11 ноември 1989г всички комунисти излизаха по медиите и обясняваха как са били репресирани Пoмияpи
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората, които познават отблизо Радев, твърдят че е изключително ловък в смяната на позициите. Може да се обърне точно на 180 градуса без никакво затруднение.
139
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша се бори да заграби 4 области на Украйна, а ние за какво се борим и в какво се състои единството?
138
2
 
9
 
! Отговори
Радев жаалък преди 2 години
Радев обърна палачинката. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно...
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 000 лв е заплатата на Румен Радев на месец!
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, защо храните поскъпнаха с над 30% от началото на втория ти мандат?
135
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дуда е дошъл да ни покани да се присъединим към сините каски, който ще отидат в Украйна да защитават мирното население. Това уговаряха чехи, поляци и словаци в Киев преди няколко дни. Нашия не смее да се опълчи на Путин и сигурно му е отказал. Пак се кланяме на диктатори.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
da
133
0
 
2
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
До Прокурора на Пелишат... Топък , има НЯКОЙ ОТ ПРЕДИШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ , ДА НЕ СА СИ НАПЪДИЛИ ЖЕНИТЕ , айде помислете маАалко , да ги изреждам ли ?
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън ще посети Полша, но не и България. Защо ли? Ами много просто. Да обявиш Крим за руски и солташака ти Янев да твърди, че няма война в Украйна какво друго може да се очаква от президента на САЩ. Най-добре ще е Путин да посети България, та да ни намрази целия свят.
131
3
 
4
 
! Отговори
кофти преди 2 години
Путин каза : Или победа , или ''копчето''.
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
натиск да си прехвърлин рекетките на Укрухания Грюньо, а плоша да си каже ама ни не сме дали нищо