Туризмът пак е в криза, резервациите за лятото са спрели

Конкуренцията в Гърция обаче е "два сезона напред", според бранша
69
Туризмът пак е в криза, резервациите за лятото са спрели
Снимка: БГНЕС, архив

Туристическият бранш влиза в нова криза след тази с пандемията - записванията за летните почивки у нас на практика са спрели.

Страната ни не бива да спира рекламните си послания към пазарите на нашия туристически продукт, изтъква Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

В момента резервациите са спрени. Всичко е на on hold, както се казва. Ние сме на 200 километра директно срещу Одеса. За България нищо не се чува. По-добре е в момента да подаваме позитивни новини към пазара в Германия, свързани с това, че Covid е отминал, че в България е свободно, нямаме изисквания за сертификат. Че българските курорти са готови за предстоящия сезон, че полетите от Германия са на цена от 50 евро. Но информация липсва, коментира тя пред БНР.

По думите й както винаги, "гърците са два сезона напред, имат конкретен план, имат конкретен бюджет“.

В момента германски авиокомпании увеличават полетите си за Източна Европа, като такъв пример е Унгария, казва тя. Според Сийка Кацарова покрай пандемията хората предпочитат да са по-близо до собствените си страни и да летят на по-близки разстояния. Презокеанските дестинации остават атрактивни в зимните месеци, но се засилва интересът към Източна Европа, която е по-непозната като културен, здравен и бизнес туризъм.  
Балнеологията и СПА туризмът са особено актуални след пандемията.

Хората имат все по-голяма нужда от рехабилитация, свързана със стреса от Covid пандемията. Постковид рехабилитацията в България в момента е на кота нула, коментира Кацарова.

Ние имаме в България прекрасни балнеокурорти, имаме сертифицирани клиники по рехабилитация, както и медикал СПА центрове, в които и в момента са предложени програми за постковид рехабилитация, но само срещу частно заплащане. Здравната каса или друга програма на НОИ не покриват тази програма, обяснява тя.

Здравният туризъм се развива и в по-малки населени места, в селски региони, за които единствената възможност е да бъдат подпомагани през целеви програми, отбелязва Кацарова. Според нея сме единствената държава в Европа без здравни ваучери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скопо, Сийке не се панирай. Пияндетата от Британия ще спасят туризма. Грешка. Алкохолния туризъм. Дай им евтино алкохолче и гледай сеир. Що мислиш че англетата не ходят в Гърция? Щото там пиячкат е скъпа. Мисли Сийке мисли.
48
0
 
12
 
! Отговори
И мините и мините преди 2 години
Като добавим и огромните мини които ще се търкалят по плажовете докарани от теченията и картинката става бомба! Грандомански бетон, гоелми цени, големи мини! Въобще - всичко е голяма работа!
47
2
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Мисля, че Путин може да разреши проблема с презастрояването. Няколкодневен обстрел и ще се върнем към нормалното.
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смях! А когато деряхте по 3 кожи от туристите за, меко казано, съмнителни от към качество услуги що не ревахте?Беше ви ок да тровите клиентите си с храна с изтекъл срок и менте алкохол, а на персонала да подхвърляте подаяния.Е, свърши се. Време е за фалити!
45
0
 
16
 
! Отговори
Док преди 2 години
Юли 2021г. Местност Иканталъка до Балчик, почивен к-кс Свети Георги. Плажа смрад от водорасли всякакви отпадъци. Платена зона на 90% и площта на плажа. Свободната зона беше със бонус свлачище(не се шегувам)! Супа 8лв, основно 15-25лв, бира 5-6лв в един прогнил ресторант на плажа. Безплатния басейн с минерална вода към комплекса беше с консистенция на рибена чорба с девесил. Стаите с потрошени мебели и комари в баните. Съдържателите на тоя цирк, някакви рокери бръмчаха нон стоп. Абе супер си беше
44
0
 
16
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
Какви германци, какви чужденци. Такава анархия, като в БГ няма никъде( поне от Евросъюза страните)! Защо турските курорти са пълни- ами там има забрана за строителство през летният сезон ! Отделно, че обслужване, храна, че дори има и двойно измерване, но в услуга на чужденците?!?!?! Как тогава да почивам на нашето Черноморие ?
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много готина снимка. Лятото ще дойдат туристи.
42
0
 
0
 
! Отговори
ПУЛ СЕРВИ3 преди 2 години
:)))))))
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме на 200 километра директно срещу Одеса. За България нищо не се чува. По-добре е в момента да подаваме позитивни новини към пазара в Германия, свързани с това, че Covid е отминал, че в България е свободно, нямаме изисквания за сертификат.. . . . . . . . . подаваме позитивни новини към пазара в Германия,, ЩЕ ВИ ВЗЕМЕМ ПАРИТЕ, ЕЛАТЕ!
40
0
 
29
 
! Отговори
Алов преди 2 години
Да ги изжалиш, а като забраняваха хладилните чанти по плажовете или си заемаха чадърите с кърпи от предната вечер , никой не рева
39
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е нали им дават по 40 лв на украинец+ дще няколко милиона помощ - какво пищят мутрите - я да си плащат данъците
38
0
 
40
 
! Отговори
БЪЛГАРИНО преди 2 години
БЪДИ ПАТРИОТ! Отивай на мут..морието да плащаш цаца по 15лв, бира по 10лв, паркинг по 10лв, празен стол по 50лв, бърбатон по 40лв.
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е хайде де, ние от години ви чакаме да фалирате. Ох каква хубава новина. Се.л.та.ците "хотелиери" по морето вият ли вият, музика за ушите.
36
0
 
29
 
! Отговори
Да фалират преди 2 години
Ама бетона ще си остане там дето залели цялото българско черноморие.Ще само по-хубаво да са по-малко и да са фалирали тези преяли бизнесмени.
35
0
 
26
 
! Отговори
Алчните хотелиери преди 2 години
Толкоз много са бетон изляли само за пари ламтят НЕ може всичко да е туризъм и хотели има и други бизнес сфери много по-смислени и полезни от увеселителният бизнес.
34
0
 
23
 
! Отговори
Иската ПАРИ преди 2 години
Това е целият зор тоя бизнес дето нищо не произвежда ще иска дарения в пари от държавата.
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелите се напълниха с бежанци. Получават за това пари. Кога хотелите в Бургас и Варна са работили зимата. Стига сте наривали.
32
0
 
44
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
Проблемът не е войната, а мизерното ви обслужване и неграмотното управление. Какъв бюджет ви гони, вие сте частници както останалите фирми в България. Като не знаете как, фалирате и точка. Правете сметка при такава природа и хората ви избягват до къде сте я докарали!
31
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно какво очаквахте с украинските мини, плаващи в Черно море и с американския башибозук, който днес нахлува в България от Гърция??? Хората не са луди да идват на почивка в държава, която се приготвя за нападение срещу Русия, след което 100% ще изяде руските бомби и ракети.
30
0
 
22
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
Никой не иска да плува във води с мини в тях. Като се има предвид и инфлацията в цяла Европа, от къде да дойде този поток от туристи? Скоро фабриките няма да имат газ, ще плащат скъп ток, а произведената стока ще пътува до крайния пазар със скъпи горива. Живота за 3 месеца поскъпна с 30 до 40% в цяла Европа.