Колко струва агнешкото месо по магазините месец преди Великден?

По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина
Обновена: 27 мар 2022 17:29 | 27 мар 2022 17:21, Нели Христова
95
Колко струва агнешкото месо по магазините месец преди Великден?
Снимка: БГНЕС

27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините.

Месец преди Великден цената варира между 19.90 лв. и 30 лв., а на промоция може да бъде намерено и за около 13-14 лв. за килограм. По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар.

Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитирани от БНТ.

Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, сочи справка с асортимента на търговските вериги.

Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Ценности преди 2 години
Орал, сял, копал, тетирал, прибирал, съхранявал, произвел,доставил-цена 2.85 лв , търговецът, поставил само етикета-6.99 лв.Пазарна икономика. Мляко-на производителя-стотинки-на търгаша - милиони. Същата работа и с агнешкото. Ценности далавераджийски одобрявани и озаконявани все от управници.Изпълнители шмекери и тарикати-чаламбите на управниците.
77
0
 
2
 
! Отговори
ало преди 2 години
вие сте глупави, на великден според църквата не се яде агнешко а се коли кокошка,пуйка-птица
76
1
 
1
 
! Отговори
БСП...ФОРС МАЖОРЕТКА преди 2 години
АЛО, БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ. С ТИЯ ЦЕНИ НИ ОБРИЧАТЕ НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ....
75
2
 
0
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Много обичам да чета глупости.
74
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Търсенето определя цената ! Като не им го купят и ще падне , ако го купувате много - ще се вдига , елементарно !
73
2
 
0
 
! Отговори
ф преди 2 години
До До фЧе по-чисто от Добруджа няма. Кажи къде.
72
2
 
0
 
! Отговори
производител преди 2 години
12 - 13 лева, ама Х2.
71
2
 
3
 
! Отговори
АГНЕШКОТО Е МЕНТЕ... преди 2 години
МЕСО ОТ ТЕЛЕТА СУКАЛЧЕТА --ПРОДАВАТ ЗА ШИЛЕШКО НА *** ЗА СУПЕР ЦЕНИ...ХА,ХА,ХААААААА.....ЛЪЖАТ ВИ ---А ВИЕ ВЕРВАЙТЕ НА "КОРУМПИРАНИТЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ " БАБХ И ПР.....
70
2
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
АГТЕШЕКО МЕСО --НЯМА ...НА Ж. ПАЗАР ИМА САМО МЕСО ОТ МЛЕЧНИ ТЕЛЕТА , ПРОДАВАНО ЗА ШИЛЕШКО ЗА БАЛАМИ И ПРОСТИ И НЕУКИ СЕЛЯНЧЕТА...ХА,ХА,ХААА...НА БАСНОСЛОВНИ ЦЕНИ!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За украински бежанец с 40 лв. на ден тези цени не са никакъв проблем...
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези цени преизчислени в твърда валута колко рубли правят?
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер! Ще купя към 5 килограма и това е. Аз на година агнешко ям 2-3 пъти. Не ме събарят тези цени. По - добре да ги дам за агнешко, отколкото цигари и ракия.
66
4
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
В България агнетата се хранят с химия произведена от газ и петрол и смесена с антибиотици за надебеляване , в СМР хранят агнетата със зелена трева - за това са по-евтини . Друго обясмение нямам .
65
3
 
1
 
! Отговори
Маке-ариец преди 2 години
включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС. -С други думи - ние Македноците-арийци ядем месо, а ГаньЕ плюска ГМО. Съдба!
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВъв червената левица или в синята десница все едно е, само да съм та-а-а-ам. По първи петли да прибирам пари, да прикривам следи и да викам по другите "У-у-у-у-у-у". Украйна. Седем пъти в Брюксел аз да ида, седем пъти с заем да се връщам. Всеки след това да ми завиди, като купя, като купи, като купя, той ще купи, като купя нова къща.Искам и акцизи, данък-обороти, искам да членувам в някой бизнес блок. Аз да гледам тъпо, друг да ми работи и да се оплаквам, легнал на хълбок.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като Натовска каска бедността ми тежи.Като руска дамаска върху мене лежи.Безработен се скитам из големия град.Непрестанно се питам как да стана богат. Ех, как искам да бъда охранителен бос, като Бойко Борисов но без скрит сплескан нос.Да ме пазят 5'*** на незнаен адрес, а в гаража да има чисто нов мерцедес.Искам да сме самички на балканският бряг. Искам да съм Сокола, Сокола във мой частен палат .Ууоох как искам във момента, да съм член на парламента и да имам рейтинг най-голям.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлация йок- дефлация 12 години
61
2
 
6
 
! Отговори
До ф преди 2 години
Еми да си го ядът в добруджата . Това означава че чисто месо ти излиза около 23 лв кг . Няма начин да дам толкова пари за агнешко. А и Добруджа не е един от най чистите органични райони
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година 7.50 живо тегло. Пазарих едно агне за Великден. Миналата година взех на 6 лева.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз отдавна бойкотирам празничните менюта и по Никулден не купувам риба, преди Великден -агнешко и т.н. Агнешко ядем, ако случайно ми падне селско агне, а ако толкова ми се прияде, в месарницата има от Нова Зеландия, но трябва да си го ям сам и е по-лесно да отида в някоя закусвалня.