Корабите с българи в Украйна не може да тръгнат защото пристанището е минирано

МВнР е в постоянен контакт с блокираните моряци
27 мар 2022 18:35, Нели Христова
63
Корабите с българи в Украйна не може да тръгнат защото пристанището е минирано
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните моряци на корабите "Рожен" и "Царевна". Това заяви за "Хоризонт" на БНР ръководителят на кризисния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков. По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по варианти за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, но към момента това е неъвзможно, обясни Марков:

"Те не могат да тръгнат, защото пристанището е минирано, има взривен кораб на входа и трябва да се почисти, за да могат да излезнат, но това не значи, че се решава въпроса, защото излизайки в Азовско море, те трябва да минат през Керченския пролив, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво движение".
Обмисля се и вариант нашите сънародници да бъдат изтегени с хуманитарния коридор от Мариупол, който се организира съвместно от Франция, Гърция и Турция:

"То е възможно, стига да се осъществи този "зелен коридор". Ние сме и в постоянен контакт с гръцките колеги и техния кризисен център, така че при развитие на обстоятелствата, разбира се, че ще се опитаме да се възползваме, стига да искат да слезнат от кораба нашите моряци".

От 17 българи на борда на кораба Царевна само един е изявил желание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят: "Не мога да кажа защо техните съпруги се оплакват, при условие, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, но хората, които са пожелали да слезнат на този етап, изключая един, който е в Мариупол, всичките са свалени и вече са си в България, шест човека".

По-рано днес премиерът Петков заяви във Фейсбук, че правителството няма да предприема евакуация на екипажите, докато ситуацията не предполага безопасното й провеждане, а моряците имат храна.

Съпругата на един от моряците, Катерина Димова, заяви:

"Корабът е вече с щети от няколко дни. Има пукнати стъкла, дупки по самия обков на кораба. Писахме множество писма до Външното министерство, до Министерството на транспорта. Други писаха и до президента. Една част от тези писма не получиха никакъв отговор, така че ние си оставаме чакайки и надявайки се тези хора да оцелеят по някакво чудо".

Кирил Петков отговори, че правителството е в постоянен контакт с екипажите, блокирани в Мариупол и Черноморск и като премиер има задължение да осигури извеждането на тези хора по безопасен начин.

"Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР“, е позицията на министър-председателя във Фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Копейкин пропусна да укори президента и за нетолерантност към "сирийските" емигранти, шото и там Русия е окупатор, ама пропагандата пак обвинява САЩ. Сега пък Украйна ползвала "корабите за щит"! Може би и мините по българското крайбрежие са украински? Ми що не отиде да целува з**ика на Путин в Русия, а ходи в Украйна тоя нацист? Може би да помага за денацизацията?
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо Украйна трябва да даде разрешение на българските кораби като пристанището в Мариупол е в руски ръце от един месец. Тия работи само Копейкин може да ги обясни разбира се и русофилите като него.
56
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин ако нямаше черен печат щеше да прекара корабите през минните полета ама сега няма как да стане без да рискува живота на фашистката партия Възраждане. Поради този черен печат сега му е останало само един полезен ход в полза на Русия, да събере роднините на моряците и да ги насъсква срещу Украйна.
55
3
 
11
 
! Отговори
мишо преди 2 години
Два кораба и екипажите към тях са повече от месец заложници на украинските власти. Може да се каже че са отвлечени. Русия дава разрешение а Украйна не. Защо в България се приемат украински бежанци като вип гости а нашите кораби и екипажите им се използват като жив щит. Връщайте украинците обратно докато не се освободят корабите и хората в тях. Очакванията са тови въпрос да се задвижи веднага. Очакваме Възраждане да разбуни духовете в НС защото другите за г---лизци.
54
0
 
6
 
! Отговори
Бг-работодател преди 2 години
Смеят ли нашите моряци да си тръгнат от корабите -НЕ ! Шефовете са им казали да не мърдат от там ,че лошо им се пише ,ако не докарат коритата до БГ,защото застрахователите не изплащат май при воина! Законът,съд прокуратура в БГ няма да ги защити морячетата и ги е страх от саморазправа и водене на дела с/у тях за изоставяне на поверена им чужда собственост! Как мислите ,дали пък не е така???🤔
53
6
 
33
 
! Отговори
До 51 Руский окупант преди 2 години
Нашите "съюзници" от НаТо и ЕС ще ни помогнат в тази ситуация,както ни помогнаха с пожарите през 2007-един среден пръст ще ни покажат с думите "оправяйте се". Междувременно ние ще изхранваме украинци,ще ги лекуваме и издържаме.Вече се чудя в България ли съм или в Украйна
52
3
 
37
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Минирано от Нашите Съюзници от Украйна, нали?! а Русия ни била Враг?!
51
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, нали нямаше мини в украинската акватория - твои министри го казаха? И защо увърташ по върпоса, че както каза жената на единия моряк, корабът е задържан от украинците? Нали сме големи приятели с тях, що не им звъннеш да го пуснат??
50
4
 
44
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Поредния жив щит на смелите украински азовци.
49
7
 
25
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Та, нашите съюзници от НАТО и ЕС как ще помогнат в момента ?
48
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО ТОВА СИ ЛИЧИ КОЛКО НИ ФИКЯРЯТ НАШИТЕ "ПАРТНЬОРИ". А И ЩОМ СА НИ ГОЛЕМИ УСТИТЕ ?
47
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни кораби с българи ни висят под носа не можем да им помогнем, егати смешната държава сме.
46
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До д "пълни глупости, кой започна тази война???" --- започнаха я американските ни окупа.. пардон партньори! Започнаха я с преврата през 2014, продължиха я с геноцида над руснаците на укро територията, подпомогнаха я финансово и с оръжия, а в момента продължават да наливат масло в огъня и да насърчават мал0умното актьорче! Други въпроси?
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45 ОК некадърност се корени в цялата ситуация.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "След като е минирано как е стигнал там бе мозък?"-- т4п ли си или ти се плаща да се правиш??? Когато са пристигнали в портовете не е било минирано, или са минали през оставен неминиран коридор, който в момента бил "блокиран" от останки! Фактът е, че хохлите ги държат за заложници и дори и да има неминиран коридор, хохлите не им позволяват да го използват.. точно както не позволяват на цивилното население да напуска градовете по оставените евакуационни пътища!
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До д Като минираа какво направиха мръсно на нас и турците.
42
6
 
13
 
! Отговори
д преди 2 години
пълни глупости, кой започна тази война??? хахха, а че украинците са минирали, много ясно! Няма да ги взривяват руските ***
41
6
 
40
 
! Отговори
:) преди 2 години
Истината е една..и тя е, че украинците държат всеки възможен чужденец, мирен гражданин деца и възрастни хора за ЖИВ ЩИТ...това е тренирана тактика на инструкторите от САЩ..същата прилагана в Сирия от групировката на ЦРУ..ислямска държава..
40
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган човека им помага дори с дронове тия некадърници ще затворят Босфора от мини.
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При всички случаи укрите са зле да бяха казали на кораба да отплава преди да минират.