Корабите с българи в Украйна не може да тръгнат защото пристанището е минирано

МВнР е в постоянен контакт с блокираните моряци
27 мар 2022 18:35, Нели Христова
63
Корабите с българи в Украйна не може да тръгнат защото пристанището е минирано
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните моряци на корабите "Рожен" и "Царевна". Това заяви за "Хоризонт" на БНР ръководителят на кризисния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков. По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по варианти за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, но към момента това е неъвзможно, обясни Марков:

"Те не могат да тръгнат, защото пристанището е минирано, има взривен кораб на входа и трябва да се почисти, за да могат да излезнат, но това не значи, че се решава въпроса, защото излизайки в Азовско море, те трябва да минат през Керченския пролив, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво движение".
Обмисля се и вариант нашите сънародници да бъдат изтегени с хуманитарния коридор от Мариупол, който се организира съвместно от Франция, Гърция и Турция:

"То е възможно, стига да се осъществи този "зелен коридор". Ние сме и в постоянен контакт с гръцките колеги и техния кризисен център, така че при развитие на обстоятелствата, разбира се, че ще се опитаме да се възползваме, стига да искат да слезнат от кораба нашите моряци".

От 17 българи на борда на кораба Царевна само един е изявил желание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят: "Не мога да кажа защо техните съпруги се оплакват, при условие, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, но хората, които са пожелали да слезнат на този етап, изключая един, който е в Мариупол, всичките са свалени и вече са си в България, шест човека".

По-рано днес премиерът Петков заяви във Фейсбук, че правителството няма да предприема евакуация на екипажите, докато ситуацията не предполага безопасното й провеждане, а моряците имат храна.

Съпругата на един от моряците, Катерина Димова, заяви:

"Корабът е вече с щети от няколко дни. Има пукнати стъкла, дупки по самия обков на кораба. Писахме множество писма до Външното министерство, до Министерството на транспорта. Други писаха и до президента. Една част от тези писма не получиха никакъв отговор, така че ние си оставаме чакайки и надявайки се тези хора да оцелеят по някакво чудо".

Кирил Петков отговори, че правителството е в постоянен контакт с екипажите, блокирани в Мариупол и Черноморск и като премиер има задължение да осигури извеждането на тези хора по безопасен начин.

"Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР“, е позицията на министър-председателя във Фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УКРАИНЦИ, ПРЕДАВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ, ИЗПОЛЗВАТ ВИ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО, ПРЕДАВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ, ВАШИТЕ РУСКИ БРАТЯ НЯМА ДА ВИ НАРАНЯТ, А ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ, ПРЕДАВАЙТЕ СЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ И СПРЕ ПРОЛИВАНЕТО НА СЛАВЯНСКА КРЪВ! УКРАИНЦИ, НЕ БЪДЕТЕ ГЛУПАВИ И НЕ МИНИРАЙТЕ, ЗАЩОТО ТОВА Е ВАШАТА ЗЕМЯ И ВИЕ ЩЕ СТАНЕТЕ ЖЕРТВА НА ТЕЗИ МИНИ ПО-КЪСНО!
17
1
 
23
 
! Отговори
Afera: преди 2 години
След като е уведомена по установен ред, че български кораб с български екипаж се ползва като жив щит от нацистките укропитеци, въпросната дама продължава да си бърка в носа и да ни съобщава какви евроатлантически ценности е извадила от там. Ако и ти, Слави, не свършиш нищо по въпроса в срок от 24 часа аз ще звънна на товарищ Путин да уреди нещата.Очевидно вас ви интересува само съдбата на украинците, наемниците и нацистите, но не и съдбата на българите.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е проблема да ходят на фронта
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците ги държат като заложници.
14
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен! Той обстрелва Украйна. Корабите ни са блокирани заради агресията на Русия.
13
0
 
7
 
! Отговори
С преди 2 години
Сигурно половината екипаж е успял да си тръгне, щом оставалите имат достатъчно храна.
12
2
 
24
 
! Отговори
българина преди 2 години
когато умрът още българи см отаняците на жълтите павета да незабравят пак да развяват укренските знамена
11
1
 
27
 
! Отговори
Народееее преди 2 години
Тези Укрофашисти дето им помагате във България избиват балгарски граждани във укройна и им забраняват да говорят на български!!! Най големите лицемери и нацисти са полските укрофашисти!!!!
10
0
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Цял ден едни и същи дъвки ли ще дъвчете?То няма нещо неповторено,трафик да генерираме..
9
0
 
22
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
А когато раша даде коридор,защо урните, не дадоха!Защото знаеха,какво са сложили!Айде у лево!
8
0
 
10
 
! Отговори
уууууууууууууууууу преди 2 години
*** Балкански не знае к'во е кораб бе ей...мина,мини,....искали да "слезнат", имало "корабен обков", егати статията, егати коментаторите
7
2
 
30
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Русия предостави коридор и другите си тръгнаха а ние защо не искаме?!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те нашичките един кораб не видяха кога се наби в скалите ни, така и до края не разбраха колко българи са пътували на оня ферибот и живи ли са здрави ли са сега вече ще прекарваме забравени кораби през минни полета само коридора да е дзилен ли син ли пимпян ли..
5
7
 
9
 
! Отговори
Бум преди 2 години
Фейк нюз...
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде беше канадеца, като не беше минирано. Истината е че ако дадът на нацистите по 3000 евро на калпак щемги пуснат веднага
3
2
 
37
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 2 години
АМИ КОЙ ГО МИНИРА БЕ простокирчо ??? НАЛИ ТОЧНО ТИЯ НА КОИТО ИСКАШ ДА ПРАЩАШ ОРЪЖИЯ, ТОЧНО ТИЯ ДЕТО С ВАШЕ УЧАСТИЕ ПРАВИТЕ МИТИНГИ И ГОРИТЕ ЗНАМЕНА БЕ кирчо !!! НАРОДА ЗНАЕ, ВСИЧКО ВИЖДА И ПОМНИ, СЪБУДИХА МЕЧКАТА, СЕГА ВИЕ ЩЕ СЪБУДИТЕ ЛЪВА !!!
2
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що така УДОБНО пропускате да споменете кой минира приснанището, а уж случайно казвате, че руснаците щели да спрат всеки кораб. Кой кораб, някой преминал случайно през украйнското минно поле ли!? Краварчета сте, ей!
1
4
 
47
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Минирано е от Украйна....