Диян Стаматов: Млад учител трябва да взима над 2000 лева

Наблюдава се недостиг на средства в училищата
6 апр 2022 15:08, Росен Стойчев
59
Диян Стаматов: Млад учител трябва да взима над 2000 лева
Снимка: БГНЕС

"За един млад учител заплатата би трябвало да е 2000-2500 лева, макар много хора да кажат, че това е несериозно, но такава е реалността". Това каза пред НОВА Диян Стаматов, директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов", бивш зам.- министър на образованието.

"За пета поредна година стъпаловидно е вдигането на заплатите в средното образование, това е положително, отрицателното е недостатъчните средства за издръжка на училищата. Скоро директорите ще започнат да казват, че няма пари за ток, парно и други консумативи, защото инфлацията изяде всичко", каза още той.

Още по темата
Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. Това е увеличение със 155 лв. или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер, съобщават от Министерството на образованието и науката. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Диян Стаматов заяви, че увеличението на заплатите за учителите ще е различно за отделните населени места и отделните училища.

"Методиката следва брой на ученици, брой на паралелки и отделното училище. Най-добре финансирани са училищата за деца от най-уязвими групи, а най-зле елитните", разясни педагогът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За един млад учител заплатата би трябвало да е 2000-2500 лева ..." >>> Интересно колко трябва да е средната заплата, ако е такава заплатата на млад учител?! А колко трябва да е средната пенсия? Максималната пенсия и тя ли трябва да е 2000-2500 лева или трябва да е 5000 лева?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката що не вземе да се гръмне. Откъде пари бе, като икономическият растеж пада. Трябва да се намаляват заплатите, а не да се увеличават.
53
1
 
6
 
! Отговори
One Driver преди 2 години
Да,и да преподава изключително важните предмети изобразително изкуство и музика. Ава на,и той учител,млад.Нали се сещате,за онази приказка за лудия и баницата....
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалността била, реалността е излизащи неграмотници от учебните заведения. Първо качествено образование трябва да се иска, после да се дава заплата от по 2 хилки.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унищожихте образованието, като гледам какви неграмотници излизат, ама *** народ, лесно се управлява.
50
0
 
8
 
! Отговори
Това шега ли е? преди 2 години
" Диян Стаматов: Млад учител трябва да взима над 2000 лева "__________________________________________________________________________ .. аха и сигурно трябва да му дадат апартамент, кола и безплатно бензин .Тези хора как я смятат тази работа .Това не комунизма другарю Стаматов ! Всеки учител , лекар ,депутат и тн според мен трябва да получава според неговото представяне в работата .
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласен съм да им се дават много пари, но в замяна трябва да бъдат и добри педагози. За съжаление повечето са отбий номер, нивото им на подготовка е ниско. И повечето изобщо не стават за тази работа
48
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Чини ми се, че начална зарплата от 2000 - 2500 лв, е баш малка ! Нека подкарат с 3000 лв, но на седмица !
47
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Учителстването,както и практикуването на медицина, са ПРИЗВАНИЕ!!!!...Ако гледаш само парите,то какво отличава учителя от метача ?..А доктора от хамалина?..-"Дай пара,пара ми дай,искам,дайте ми другари!"..Има и друг аспект :..-Ръцете на даскалите са вързани..Не могат да бъдат строги,защото..о,мамините синчета и жъ съ стресират,не могат да налагат наказания,защото..о,мамините синчета и жъ съ стресират,не могат да имат ЛИЧЕН подход към преподавания матрял,защото..о,"величията" в МОН и жъ съ обидат
46
4
 
6
 
! Отговори
Трябва да повишават преди 2 години
заплатите на учителите, защото все по-малко са кандидатите да се занимават с отрочетата на пишещите по-долу. Колкото и да са "неумни", учителите са доста по-интелигентни от голяма част от днешните родители. И най-накрая запомнете - учителите НЕ СА държавни служители!
45
1
 
6
 
! Отговори
До ЛЛЛ преди 2 години
Човече, пише се ОБУЧАВА , не убочава, но поне разбрах, че във твоето село не е идвал учител
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да фаща мотиката да види как се вадят 2000 лв .
43
4
 
14
 
! Отговори
Григор преди 2 години
През последните 20 години най посредствените стават учители и после се чудим ,защо децата са на такова ниво.Не познавам някое дете от елитна гимназия станало учител,освен по чужд език.Неподготвени,некомпетентни,особено след двете години ДО.Заплатата трябва да е адекватна на заплатите на тези,плащащи данъци в производството,откъдето реално идват парите.
42
2
 
14
 
! Отговори
На дъската преди 2 години
Млад учител по география пише:"С син цвят се означават....."Целият клас(5), му се подиграват,че учителят не знае употребата на "с" и "със".Е този колко трябва да получава и изобщо трябва ли да е учител?
41
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше взема ако му дадем :)))
40
11
 
9
 
! Отговори
Марга Рит преди 2 години
Ревете срещу учителите! Бравос! Не се наядоха...Храненици на майка България! На България учители не й трябват. Виж - чалга, плеймейтки...това ДА. От всякъде, децата ни са обсипвани с подобни ,,известни и преуспели", родни звезди. За какво са ни учители...Затваряйте училищата!!!
39
0
 
12
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Те хубаво ще се ОБУчават и четАт, но Вие май сте го пропуснали този процес...
38
6
 
8
 
! Отговори
Всеки иска преди 2 години
И от къде да дойдат. Заеми като в Гърция и да не ви пука.Даскал не се интересува как се формира БВП, той само иска. И да се опиташ да му обясняваш, няма капацитетът да те разбере. А от частни уроци някой да е внесъл данък?
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тая инфлация вече и чистачка за 2000 евро няма да намерите
36
8
 
11
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Учителите трябва да започват с по-малко пари . Да ходят по селата и да убочават по-бедните деца дори и с мизерно заплащане . Да усвояват учителската професия и да желаят да се развиват . Да четът и се учат от по опитните и чак след 5-6 години да искат малко повече и пак да се доказват .