Диян Стаматов: Млад учител трябва да взима над 2000 лева

Наблюдава се недостиг на средства в училищата
6 апр 2022 15:08, Росен Стойчев
59
Диян Стаматов: Млад учител трябва да взима над 2000 лева
Снимка: БГНЕС

"За един млад учител заплатата би трябвало да е 2000-2500 лева, макар много хора да кажат, че това е несериозно, но такава е реалността". Това каза пред НОВА Диян Стаматов, директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов", бивш зам.- министър на образованието.

"За пета поредна година стъпаловидно е вдигането на заплатите в средното образование, това е положително, отрицателното е недостатъчните средства за издръжка на училищата. Скоро директорите ще започнат да казват, че няма пари за ток, парно и други консумативи, защото инфлацията изяде всичко", каза още той.

Още по темата
Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. Това е увеличение със 155 лв. или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер, съобщават от Министерството на образованието и науката. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Диян Стаматов заяви, че увеличението на заплатите за учителите ще е различно за отделните населени места и отделните училища.

"Методиката следва брой на ученици, брой на паралелки и отделното училище. Най-добре финансирани са училищата за деца от най-уязвими групи, а най-зле елитните", разясни педагогът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
15
 
! Отговори
фен на танас преди 2 години
Вярно е НО!!! Трябва да има и обратна връзка. Трябва да е добър учител да има резултат от обучението и добър възпитател. Не може някоя бабичка в селско училище само от роми който дори не идват и тя им пише оценки без да ги е виждала да взима 3000лв заплата. Трябва да има резултати и те да са истински не нагласени.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 Не е толкова проста зависимостта, но заплатите на учителите наистина трябва да са високи.
13
6
 
8
 
! Отговори
Няма проблем, но ... преди 2 години
Няма проблем да взима и 3000 лв, но да става за учител и да ги заслужава - все пак тези хора също така възпитават бъдещето на България!За който му се виждат много да стане сам учител, за да види за какво става дума!
12
0
 
19
 
! Отговори
Така е преди 2 години
трябва, и повече трябва. Само остава да намерите такива, които да са учители. А дoбитъка който сега завършва не може да си напише името, камо ли да преподава
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Финландия първа опция и желание на завършилите университет е да станат учители! Такива са заплатите там! И който не успее да стане учител става нещо друго. Тук е обратната схема... Затова качеството на човешкият материал там е високо!
10
9
 
17
 
! Отговори
...... преди 2 години
Да бе, цял живот ваканция ! По 4-5 учебни часа на ден, след обяд спане -Трябва поне 5-6 хиляди да им е заплатата хаххахахха
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай Дияне, учителите не са на пълен работен ден като други хора и лятото почиват близо три месеца.
8
1
 
6
 
! Отговори
Аааааааа не ! преди 2 години
Тия новите са големи спец-иалисти ......всички са едно котило завършили кой Харв- ръд .....кой , купи - диплома .....кой от където и както могъл да даде някой лев .....за да го удобри КИРО , че ще работи за благото и само за благото , за ТЯХ !!!!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То, хубаво, ама да обявят конкурс за всяко място, защото добрите учители напуснаха системата. Ако ще се дават добри заплати, ще се върнат.
6
3
 
17
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
АБЕ ДРУГАРЮ СТАМАТОВ ТО ХУБАВО ......АМА Я КАЖИ МЛАД ПЕНСИОНЕР .....КОЛКО ТРЯБВА ДА ВЗЕМА .....ДА НЕ МУ РЕЖАТ ТАВАНА И ДА НЕ ГО КРАДЪТ ТИЯ НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ , ДЕТО ВСЕ КАЗВАТ , ЧЕ ИМА МИЛИАРДИ ....МИЛИАРДИ ПРИХОДИ В ХАЗНАТА , А ТАМ СЪС ТРЪН ДА СЕ ЗАВЪРТИШ , НЯМА ЕДИН ЛЕВ ????????? И ЗАТОВА ВСЯКА СЕДМИЦА ТЕГЛЯТ КРЕДИТИ ЗА ДА СЕДЯТ НА ВЛАСТ !!!!!! ДОРИ ЕДИН ПЛАН ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ НЕ НАПРАВИХА КАТО ХОРАТА И ИМ ГО ВРЪЩАТ ПЕТ ПЪТИ !!!!
5
9
 
25
 
! Отговори
Кокона преди 2 години
Да, а през лятната ваканция по 4000 лв.Не ги оправихте тези учители...Половината пишат със същите грешки като учениците си.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. И минималната заплата трябва да е поне 1000лв. Лекарската 5000. Тираджийската 3-4000. На сервитьорите и на тях поне 2ка. Ама откъде тия пари? Колко хора работим в частния бизнес и как да изхраним тази раздута администрация
3
5
 
37
 
! Отговори
моля? преди 2 години
Моят син тази година завършва Професионалната гимназия по ... и дефакто няма грам познания и умения по нищо. В училище се научи на безделие и нищоправене, поради факта, че нивото на даскалите е крайно ниско. Учебници няма, даскала в час нищо не прави, а това мотивира учениците към безделие. Трябва да се прави пълен анализ на даскалите, да се види те как и какво преподават, какви умения имат, дали заслужават да се доближават до училищата. Трагедията е жестока. Какво правим с тези калпави учители?
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то всички трябва да вземат над 2000 за достоен живот.
1
1
 
26
 
! Отговори
стария преди 2 години
Глупости под шипковия храст........