Диян Стаматов: Млад учител трябва да взима над 2000 лева

Наблюдава се недостиг на средства в училищата
6 апр 2022 15:08, Росен Стойчев
59
Диян Стаматов: Млад учител трябва да взима над 2000 лева
Снимка: БГНЕС

"За един млад учител заплатата би трябвало да е 2000-2500 лева, макар много хора да кажат, че това е несериозно, но такава е реалността". Това каза пред НОВА Диян Стаматов, директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов", бивш зам.- министър на образованието.

"За пета поредна година стъпаловидно е вдигането на заплатите в средното образование, това е положително, отрицателното е недостатъчните средства за издръжка на училищата. Скоро директорите ще започнат да казват, че няма пари за ток, парно и други консумативи, защото инфлацията изяде всичко", каза още той.

Още по темата
Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. Това е увеличение със 155 лв. или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер, съобщават от Министерството на образованието и науката. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Диян Стаматов заяви, че увеличението на заплатите за учителите ще е различно за отделните населени места и отделните училища.

"Методиката следва брой на ученици, брой на паралелки и отделното училище. Най-добре финансирани са училищата за деца от най-уязвими групи, а най-зле елитните", разясни педагогът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
15
 
! Отговори
Да преди 2 години
Няма лошо. Но същото трябва да е и с другите работещи. Няма как да има привилегировани. Държавните служители, все едно какви са, в това число и учителите, взимат толкоз, колкото държавата може да си позволи. Който иска големи доходи се занимава с бизнес.
34
3
 
16
 
! Отговори
България преди 2 години
страна в която всичко е наобратно! Колко е заплатата на начинаещ асистент? Има няма 1500 и то с докторска, която добавя 300 лв. Доцент и той горе долу същото.Значи млад даскал е по значим от доцент. Той е равен на професор.Ашколсун!
33
0
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
е да дават ги хотел.мафията, ама укрите си жирукат на гърба на пенсиите.За пенсии все няма, а хората са работили 45 г.Съд за простия!
32
6
 
29
 
! Отговори
факт преди 2 години
Колкото повече пари дават на учителите толкова по неграмотни ученици има.
31
2
 
11
 
! Отговори
нещо повече преди 2 години
Предлагам на тези които им не е мястото в училище, на тях да им дадем по 900? за да могат да идат на почивка, било в Париж, било на някой екзотичен остров. Те са изморени от това, че нищо не могат да правят, а тези които работят, ами нека те да продължават да работят, това е част от живота! Преди 50-60 години учителя беше еталон в живота, днес е пример за скимтене и недоволство от това, че парите не му стигат за кръчма, скъпи дрешки и пестене на пари за ново возило. Кой дефакто е винов за това?
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко трябва да взима дърт гербав директор като Стаматов?
29
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Педагогика завършват посредствените. Трявбва поне с малко повече скромност да компенсират тази си "особеност". :)
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учете как да работите без ток тогава, Учете да ядете гмо растително месо, Учете да правите Скс с роботи, Учете да за голите рамо на всеки 6 месеца, Учете..
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сс 25 : Работиш за колкото струваш. Пазарна икономика. Като не ти харесва - сядаш да учиш и си повишаваш цената на пазара
26
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А дърт даскал колко требе да взема :)))
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да не изтеглим още 9 милиарда и да ги накръглим на 3к
24
7
 
19
 
! Отговори
сс преди 2 години
Тези които са на заплати от бюджета като учителите, трябва да знаят че някой им изкарва заплатите, а тези някой работят за 1000 лв. Дали е честно а?
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто трябва да преподава квот е поръчал сорос и синове
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ега я увеличат, аз учител ще ставам.
21
8
 
10
 
! Отговори
Lina преди 2 години
до Моля- и ние сме в същото положение. 2 години преподаваха по " водосточната тръба " специални предмети , въобще не влизат в час , какъв час - 20 минути, в които само проверяват кой присъства по 3 пъти. И с цялата си наглост искат заплатата на лекар , например. Обмислям да стана и аз учителка. По нищо цял ден - 3000 лв. Не е зле. Свикнаха до котлона, и няма да се върнат в клас въобще.
20
0
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Не ги дават на украинците, ами на хотелиерската мафия.
19
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите са единствените държавни служители за които не ми свиди. Даже ми се виждат малко тези пари. Учителската професия трябва скъпо платена, за да е търсена и желана и да привлече кадърни специалисти. Като започнат да се конкурират помежду си, ще се повиши и качеството.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези учители! Вдигнете заплатите на тро.ловете. Писачите на безмислени коментари също заслужават достоен живот!
17
9
 
10
 
! Отговори
Тарикaт с жип преди 2 години
Можеше и да ги вземат, ако не ги даваха на украинците. Украинеца е по важен от бг учителя.
16
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия учители бе! От няколко години непрекъснато им се вдига заплатата и все им е малко. А иначе си имат по 4 месеца ваканция, събота-неделя нямат грижи, работят на частно и си изкарват още една заплата на месец. А децата не могат да избутат седми клас без частни уроци. Преди ходеха на такива само тези деца, които се целеха в елитна гимназия. Познавам 2-3 учителки на по 30 и повярвайте ми със сигурност не мизерстват, а напротив, водят си супер разточителен живот. Не ги жалете толкова.