България ще инвестира близо 600 млн. лева в дигитално учение

Идеята е бизнес и синдикати да дадат предложения за дигитални профили по професии
26 апр 2022 22:09, Йоана Цонева
15
България ще инвестира близо 600 млн. лева в дигитално учение
Снимка: БГНЕС

Зелената и дигиталната трансформация изисква работещите да отговарят на уменията на бъдещето, което си е истинско предизвикателство на фона на застаряващото население и недостиг на квалифицирани кадри в страната. Синдикатите и работодателите правят със съвместни усилия анализ на дигиталните умения по ключовите професии и длъжности във всички 85 икономически дейности. Опитват се да дадат отговор на въпроса – кои са специфичните умения, които са необходими на работещите, какво е състоянието им сега и какво трябва да се направи занапред, за да се преодолеят дефицитите, предаде БНР.

На организиран от КНСБ и Националния браншов синдикат "Водоснабдител" форум експертите очертаха картината относно внедряването на дигиталните технологии в един от ключовите отрасли – ВиК.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че моментът е решаващ, тъй като в близките няколко години страната ни ще разполага с поне 500-600 милиона лева за дигитални умения.

Идеята е бизнесът и синдикатите да дадат на Националната агенция за професионално образование и обучение предложения за дигитални профили по професии.

Още по темата
Заместник-министърът на регионалното развитие Деляна Иванова заяви, че инвестициите във ВиК сектора са над милиард и половина лева.

Бъдещето е в изграждането на нови компетенции, категоричен беше председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

На форума беше отчетено, че новите технологии навлизат бавно в отрасъл "Водоснабдяване и канализация". Половината от заетите в него са на възраст между 50 и 65 години.

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов представи секторен анализ и профили на дигиталните умения. Той коментира, че сред основните предизвикателства пред ВиК операторите са остарялата и силно амортизирана публична инфраструктура и ниското заплащане на персонала.

Иванов каза също, че новите технологии навлизат бавно в отрасъл "Водоснабдяване и канализация". Различните ВиК оператори са в различен етап на внедряване на нови технологии, а самото внедряване се прави на парче по усмотрение на ръководството на дружеството, без да има национален план или програма. Основната причина е недостиг на финансови средства за инвестиции и притеснения от поемането на риска от неуспех. В същото време въвеждането на нови технологии в отрасъла създава необходимост от нови компетенции на заетите.

Експертът отправи и препоръки, сред които целенасочени инвестиции за разработване на дигитална инфраструктура, унифициране на дигиталните продукти и услуги на всички дружества, свързани с отвеждането и пречистването на води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Какво са работни и учебни навици??? В училищата сигурно имат някакви специални навици преди да почнат работа.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна загуба на време и пари. Години наред инвестирам в обучение на кадри и дори на техните деца, чрез стипендии и резултатът е плачевен. Едните имат нужда от курсове и преквалификация, защото това им е нивото и нямат учебни и работни навици, а другите независимо дали са на висока заплата решават, че като са понаучили нещо ще започнат собствен бизнес или се опитват да отидат на друга позиция в друга фирма. Е няма как всички технически служители да станат шефове... та просто не си заслужава...
5
0
 
3
 
! Отговори
абе преди 2 години
а да инвестирате в хора които орът, сеят , жънат , пекат хляба ?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минчев и Бориславова са адвокати на 30 г. и ще учат за ВиК.
3
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
Утре като ви се запуши ***, гледайте онлайн уроци как да си го отпушите сами! И задължително срещу кодче за предварително заплащане онлайн с кредитна карта! А ако случайно нямате ток или интернет,.... емиии, сори!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари откраднати и хвърлени на вятъра
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След около 10-20 години много от сегашните професии ще изчезнат. Ще изчезнат примерно професии като - библиотекар, понеже вече библиотеките стават дигитални, ще изчезне професията на учителя, професията на адвоката, професията на всички там шивачи, продавачи и фабрични работници.