Хампарцумян: Кабинетът постъпва реактивно на обстоятелствата

Според него няма да има фалити заради спирането на природния газ
28 апр 2022 09:27, Нели Христова
31

Може ли да се стигне до фалити на редица предприятия заради спирането на руския газ?

"Не мисля, че ще има фалити. Най-вероятно природният газ ще поскъпне. Алтернативните източници ще струват повече пари. Разбира се, по-високата цена ще намали потреблението. Най-вероятно ще има някакви компенсационни механизми. Не са добри прогнозите. Трудни времена ще бъдат за хората, които зависят от природния газ като суровина", коментира председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян "Денят ON AIR".

Той добави, че това са нещата, които трябва да направим, а сме пропуснали за пълна диверсификация на източниците. По думите му ни трябват месеци за краткосрочните решения, а години за дългосрочните такива, свързани с нея. Според него Русия извива ръце.

"Достатъчно много компромиси сме направили към Русия. Отварянето на сметка е стъпка за защита на стойността на рублата. Колкото повече хора си отворят сметка в "Газпромбанк", толкова по-скъпа ще бъде рублата, съответно газта. Когато има една държава, която избива деца, разрушава градове, преследвайки някакви свои цели, много трудно се преговаря и се намират рационални решения", изтъкна Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

"Кабинетът постъпва реактивно на обстоятелствата. Там няма дългосрочни стратегии. Той действа в много непредсказуема и трудна ситуация, но не бих се наел да кажа дали това е оптимално или грешно. Това ще се види след време. Бизнесът ще трябва да търси решение. Примерно енергията от газ може да се замести с електроенергия в някои случаи. Няма да е лесно. Но всички тези перспективи са по-добре от това Копейкин да стане премиер и руските танкове да дефилират по Орлов мост", заяви той.

Председателят на Българския форум на бизнес лидерите изтъкна, че трябва да се постигне единодушие в коалицията. Хампарцумян добави, че в тази ситуация не можеш да бъдеш разкрачен - трябва да вземеш позиция.

"Животът не спира. Икономиката работи. Ние сме част от ЕС, дано да има търсене там. Най-добрият начин да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече стоки и услуги. Това е. Трябва да направим всичко възможно предприемачите да се чувстват комфортно. Не трябва да се раздават празни чекове, които предприемачите да попълнят, защото ще станат мързеливи. Компенсациите трябва да бъдат много фокусирани и да служат за оцеляване. А растежът и напредъкът идва от предприемчивостта, не от компенсациите", обясни гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Този жалък мошеник и обирач. Кой те пита, или те има теб за нещо???
24
3
 
9
 
! Отговори
Кен Ли преди 2 години
До Анонимен: Тоя работи като ченгесарин. Професионален лъжец, крадец и измамник. Ходи по телевизиите и пелтечи глупости. Измисля ги на прима виста. По някой път си противоречи в две последователни изречения. Ама не му обръщат много внимание. Свикнали са му.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този само се нагажда с управляващите, да лежи и получава парички. Киро лъжата да пръдне, този ще каже, че той де е насрал, толкова е лицемерен.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоа кво работи?
21
3
 
12
 
! Отговори
Кен Ли преди 2 години
Е, щом и Парцуня се обади, нещата явно са много зле в действителност.
20
4
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Пк. А ти какво предлагаш?Да отваряме сметките в рубли?
19
4
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
И какво против арменците? Предполагам, че имаш същото мнение и за българските евреи?А какво ти е мнението за българите?Момент. На никой не му пука.
18
0
 
15
 
! Отговори
Ъъъ, добре до 15 преди 2 години
Обади ми се като направиш азотни, калиеви и фосфорни торове от ток. То и асфалт от ток не се прави. Обади ми се като направят електрически багер, комбайн, трактор, кораб-контейнеровоз. Ади малко повечко мисъл да влагате, че глупотевините ви мигат в ярко-червено.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш. Този лисyгер изглежда нервен. Явно усеща, че ще му се стъжни скоро. За радост на целокупният български народ.
16
1
 
8
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Не познавам много арменци, но тия които съм срещал са ми достатъчни да си изградя ясно и обособено мнение за тях. И няма изключения! Няма! Като по калъп са.
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тази наша консумация на газ не виждам кой знае какъв проблем. Поне в дългосрочен план. Газ ще има, макар и по-скъпа, но за сметка на това преминаването на ток ще е засилено. Бъдещето е във възобновяемите източници, фосилните горива са на изчерпване.
14
1
 
16
 
! Отговори
В България преди 2 години
Много неща са сбъркани.Например химикът Леон-банкер.
13
8
 
9
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Хляб може да няма, обаче зрелищата са осигурени - очертава се люта битка за тия 15-тина % путинофилски електорат.Нинова, Радев, Янев, Копейкин, МаяМа, арената е ваша!
12
2
 
22
 
! Отговори
Хм преди 2 години
По принцип Левон много си мери приказките и изглежда разумен човек. Но това интервю е някаква нервна реакция, има пълни глупости в него и очевидно има някакво ултра голямо напрежение заради което той в случая говори неадекватно
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е
10
2
 
12
 
! Отговори
Димов преди 2 години
Следваща важна стъпка. Да се вдигнат с 100% транзитните такси едностранно, защото със спиране на газа за Булгаргаз, Булгартрансгаз няма откъде да купува технологичен газ и газ за балансиране. Това ще доведе до невъзможност да транспортира газ до Сърбия и Унгария. За да купи газ от Гърция е по-скъпо, затова трябва да се вдигнат таксите поне с 100%.
9
4
 
29
 
! Отговори
българка преди 2 години
Този и другите подобно нему тв глашатаи нямат и един ден трудов стаж в реалното производство ! Цял живот на бюро и на заплатка. Никога не рискували, не са поемали инициатива, не са отговаряли за други хора. ЦЕНАТА НА ГАЗА Е ПРОБЛЕМ, ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ! Ще се повишат цените, ще се намали конкурентноспособността на българските производители, потреблението на произвежданите от тях стоки ще намалее, ще се свие производството, ще има безработица ! Но този, Прасчо и другите ще си получават заплатките !
8
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейййй... Голям страх от тоя "Копейкин"! Яко се вълнуват от него всички мазни капиталистчета, които с десетилетия ограбват държавата и хората в нея! И що така? Нещо май не ви устройва Костадинов, а мишоци? Скоро ще се сбъднат кошмарите ви!
7
2
 
25
 
! Отговори
Както каза Прасчо преди 2 години
Прасчо от дб нали два дни се изказва. Газ щяло да има бол, не било проблема. Цената обаче щяла да друга. И това е единственият дребен детайл.
6
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Умен човек! Би трябвало да поеме по голяма част в управлението на страната! България има нужда от такива авторитети, нозовава нещата с истинските им имена!