В село Ябълково честваха деня на легендарната пуска

Тукашният специалитет е прочут в цяла България
26 май 2024 10:40, Петър Бойчев
34
В село Ябълково честваха деня на легендарната пуска
Снимка Фейсбук

Празник на месния специалитет пуска събра кулинари в димитровградското село Ябълково. Фестивалът на мезето се състоя за осми път, а организатори са кметството на селото и местното читалище "Христо Ботев", предаде БТА.

Продуктът от овкусено с подправки свинско месо от бута и плешката, което зрее в пикочния мехур на прасето, е разпространен в малък географски регион в Хасковско, Димитровградско и Първомайско. По технология той е най-близък до познатия бабек.

Десетки жители и гости на селото се събраха край дългата трапеза, но която бяха изложени сухите меса и ястия от тях. Майсторите се представиха с общо 30 рецепти, които бяха оценявани от тричленно жури. На финала всички присъстващи имаха възможност да опитат вкусотиите.

Наградният фонд за победителите бе 400 лева. Самодейни групи от региона изнесоха концерт. Сред гостите бяха кметът на Димитровград Иво Димов и цялото ръководство на общината. "Няма нищо по-хубаво от това да пазим и съхраняваме традициите от нашите родители и прародители и да ги предаваме на следващите поколения", каза в приветствието си Димов.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Миш-маш
Градинска фея - най-подходящата мода за сезона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
МесоЯд преди 3 седмици
Супер изглежда! 100% и на Вкус е Супер, а не като Соевото Млеко на Куиър НеБиНарНите от Брюксел!
29
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 седмици
До как се прави 28 Пуска става само от домашно месо. Никой не купува месо и пикочен мехур , да си прави пуска.
28
0
 
4
 
! Отговори
как се прави преди 3 седмици
Месният специалитет се прави от БЪЛГАРСКО МЕСО което отдавна липсва.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Ябълково не правят ли оцета?
26
0
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 3 седмици
Попрочел си нещо за шотландския хагис, ама не си чел достатъчно. Няма нищо общо с дриб-сармата, която пък е турски ястие.
25
1
 
3
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
Който има контакт може да си пъха пръстите в него. Ти внимавай да не изгориш твоите на пещерния огън.
24
0
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 3 седмици
И като се събуди - печката на шест, пръстите в контакта и Гойко Митич на прозореца
23
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В БГ могат да се опитат едни от най-гнусните и най-нездравословни деликатеси. Особено по селата. Доколкото са останали.
22
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мерси, ама аз пик ня не ям.
21
10
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 3 седмици
Уникални храни има навсякъде по света. Ама явно е си излизал от селото си и си мислиш, че то е върхът на сладоледа.
20
2
 
24
 
! Отговори
61 преди 3 седмици
Да, хайде да плюем на уникалните Български храни и да превъзнасяме западни "деликатеси" като стриди с изглед и вкус на ***, или мухлясали сирена и подобни. Жив да беше Добри Войников да напише "Криворазбраната цивилизация - Reloaded"
19
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А бе друго си е в пикочния мехур. На ГанYо това му харесва.
18
2
 
21
 
! Отговори
До 1 и 9 преди 3 седмици
Поинтересувай се как се произвеждат най-скъпите колбаси в Западна Европа. В какво мислиш, че ги пълнят?
17
1
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 седмици
В Първомай съм ял такава пуска.Страхотно е.Пикочния мехур трябва са се измие и изкисне в оцет , ако не, мирише леко на урина.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 14 По традиция всеки колбас е бил правен като месото се пълни в животинско черво. Затова червата предварително са били обръщани откъм опаката им страна, за да ги измият добре. Същото е и с пикочния мехур. Днес колбасите, приготвени в черво са деликатес и са рядкост, затова на етикетите им пише, че "опаковката е ядлива".
15
18
 
4
 
! Отговори
Домуз паша преди 3 седмици
Този "деликатес" сигурно е наследство от турското присъствие.
14
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Четох до пикочния мехур.
13
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България можеш да опиташ всякакви гнусотии. Особено в Южна България.
12
23
 
3
 
! Отговори
Мдаааа преди 3 седмици
В България можеш да опиташ всякакви гнусотии. Особено в Южна Бълу.
11
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Деликатесът има много тънък вкус на пик ня. И много върви с пръжки и шкембе-чорбасъ. Най-европейското мезе.