Банско може да приюти минимум 10 000 украински бежанци

Това е голям плюс за града, каза Рая Коева
4 май 2022 09:22, Анисия Иванова
155

Удължава се Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лв. на ден. Ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите по морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти заради отлива на туристи след края на зимния сезон.

"Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи", посочи членът на УС на Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт Рая Коева пред "България сутрин".
 
В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Колева минимум 10 хил. украинци биха могли да се настанят в града.

"Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колева сподели, че от бранша са доволни от програмата за украински бежанци.

"Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения", категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен # 115 Не ни стигат проЗДите, но нагли и безочливи привърженици на Продължаваме подмяната и непрекъснато грухтящите и искащи нещо две коли електорат на Гнома и Фъфлю, та пишман премиерът ни докара и 70 хил.нагли и мързеливи малоруси! Киро,вземай си украинците и 70-годишната баба от Московска 36, дето заби украинското знаме на пъпа на София, изкуфялата му самоковска *** и отивай да се биеш за евродемокрацията и неадекватната танте Урсула с 7-те деца! Тук не ни трябваш!
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.126 То и тунелите под Азовсталь приютиха над 20 000 главорези от полка Азов и цивилни поддръжници на Бандера, но след 20 дни като свършиха храната и патроните ,вече искат да излезнат навън! И от отчаяни главорези и убийци на сънародниците си се превърнаха в мирни хора,жадуващи да почиват при Простия Киро, когото българите си избрахме, без да си припомним, че дадеш ли на кротко, умилкващо се прасенце власт и простор, то се превръща в недоволно,вечно грухтящо демократично свинче.
120
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банско колко бежанци може да приюти е едно, а дали иска да приюти малорусите е съесем друго. Министрите на Просто Киро да не се спотайват, а в празнични дни да приютяват по 5-6 хохли, продажните му българи с отдавна небългарско съзнание! И оная ваче към 70-годишна баба, дето все още е кметица на София, да си ходи на село и там да забива знамето на Украйна. Дъртата му продажница!
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро съсипа летния сезон преди да е започнал и както се вижда и зимния от сега го е турил на дръвника
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз, в двустайния мога да побера 90 украйнци. Да знаете.
117
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че щом можете приютете ги . Важното е държавата / ние / да не ви даваме пари .
116
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски освободи затворници от затворите. Това е големият подарък на Зеленски за европейците. Нека му благодарим сега.
115
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно. Нека украинците почиват безплатно. Българите са мили хора
114
1
 
18
 
! Отговори
Алеко преди 2 години
Тези урките са навия тип бежанци-курортисти!За нишите политически палячовци е в сила новата българска поговорка-"Храни куче да те хапе."До кога драги чуждоземци,ще лапате,не само мухи и шарани,но и големи питони?
113
1
 
24
 
! Отговори
иво8 преди 2 години
Вчера украинци пребиха българин в центъра на София.И все още МВР мълчи.В сряда в 18ч.-всички пред парламента.Време е за метене.
112
1
 
22
 
! Отговори
Чуки преди 2 години
Четири членно семейство са с близо 5 000 лева месечно,нощуванеи поне закуска,,отделно бомбене на магазини,ресторанти,заведения,платени здравни осигуровки,паркинги,детски заведения,прегледи и...от тези хора не чакайте работа,грижи и мислене за България,ние за тях сме само задължени да даваме,пазим,храним,ако може и ...безплатен водопой!
111
1
 
21
 
! Отговори
Верка преди 2 години
Урките ще развеят белия байрак следващата седмица,после де е Банско,де е Ямбол,Стамбул и даже Лондон!Ние пак сме от ев***ната страна!Стимулите за тях са до края на месеца,после...друм!
110
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бежанците от война по целия свят се съсредоточават в бежански лагери, обичайно извън населените места. За да са под наблюдение и да се осигурява реда в държавата приемник. Само в този единствен случай по заповед на Брюксел и в угода на САЩ ги настаниха в туристически локации и им плащат и хотелите. Нашия народ си плаща за всичко, и живее с каквото и колкото има, а за тия ЛУКС! Безплатен хотел, ядене, градски транспорт, здравеопазване, и образование. От къде на къде ????????
109
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен115Инфлация не се стимулира с генериране на разходи от вече заложен бюджет умнико. Хайде стига с тези партенки и опорни точки, имам две магистратури по бизнес и стратегическо развитие, претендирам да мога да анализирам елементарни факти Що се касае до украйнците, които смело са ви промили мозъците, над 50% от пристигналите са деца. Тук спирам да коментирам и изпитвам дълбока тъга и гняв, че хора като теб ще възпитават деца, с които по някакъв начин и моите ще трябва да съжителстват.
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 115На ЕС от къде са му парите,уминко? Нима мислиш,че евроцентралната банка печата още кинти? Това би увеличило още повече инфлацията. Парите са на всички работещи,които изнемогват,вече пестят,и още повече ще си режат семейния бюджет заради простото кире,а бандеровци,жените и децата им паразитират на наш гръб. Дори не ги съдят за хулиганските прояви,надминаха ромите.
107
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До +++Твоите пари не отиват за никакви бежанци, като гледам културата на писане, едва ли допринасяш много. В случая по програмата еврореакт са отпуснати средства за подпомагане, а така се помага на хотели извън сезоните. Не че трябва на гърба на бягащи от войната да се правят сметки, което е много цинично, но няма как пазара на труда да ги поеме наведнъж. Това, което вижда в много групи обаче е че повечето жени търсят работа, но не става за един ден, трябва да ги задържим тези хора
106
2
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Тази явно не е на ясно. Какво Банско, какви бежанци?! Помощите приключват на 31.05.2022.Тя да не е слънчасала на някоя писта?
105
3
 
38
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Категорично съм против моите пари да отиват за плащане на луксозните почивки на някакви уж бежанци с висок стандарт на живот.Защо по курортите?Северозападна България ги чака и там има хотели,има и къщи почти на символични наеми.Ако наистина бягат от войната защо да не отидат там.Но явно са изпратени на курорт и някой получава пари за това.Лекуваме децата си с есемеси и капачки,а в същото време даваме милиони за луксозни почивки на мигранти чиято цел е безвизово пътуване в Европа.
104
4
 
37
 
! Отговори
До Банско преди 2 години
Жителите на Банско ще разберат по трудния начин, че украинците са изключително нагли и неблагодарни за голямата помощ, която получават! Бедните, стари и болни украинци са в Украйна!!! България помага за тяхното унищожение като изпраща оръжия.
103
2
 
36
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Българските пенсионери с 35-40 год. стаж едва оцеляват, лишават се от лекарства и храна, а на тези нагли украинци се дават по 40 лв на ден!!! Защо толкова не се дават и на другите бежанци, като твърдим за равнопоставеност?