Министър Гьоков: Минималната заплата трябва да бъде 770 лв.

10% скок на пенсиите, таванът да е 3400 лв., обмисля министерството
10 май 2022 10:25, Анисия Иванова
107

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков подчерта в студиото на "България сутрин", че пенсиите ще бъдат вдигнати с толкова, с колкото реши Народното събрание. Социалното министерство планира две увеличения на пенсиите - през юли и през октомври.

"Имаме разработени десетки варианти с различни сметки за пенсиите. Работната група се е спряла на предложението с продължаването на инфлационната добавка, която да компенсира Ковид добавката. Освен това, да направим индексация по швейцарското правило плюс увеличение от 10% на пенсиите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Министър Гьоков алармира за драстични разлики между по-отдавна отпуснатите пенсии и по-новите такива.

Още по темата

"Хора, работили при едни и същи условия и плащали почти едни и същи осигуровки, започват да получават в пъти различни пенсии. Това най-много дразни пенсионерите. Проблемът може да се реши като условно от 1 октомври се преизчислят пенсиите. Предлагам това да стане със средномесечния осигурителен доход за 2021 г., което е най-справедливо. Сметките показват 5 млрд. лв. повече от това, което се плаща в момента", каза той.

Таванът на пенсиите е другото нещо, което дразни хората и ги кара да крият осигуровките си, стана ясно от думите му.

"Знаят, че колкото и високо да се осигуряват, таванът ще ги спира. Моето желание е таванът да бъде премахнат. Има изчислени пенсии на над 20 хил. лв. Не е нормално. Съгласявам се таванът да остане да съществува, но той да бъде драстично вдигнат от 1 юли. Вдигайки тавана на 3400 лева, над него ще останат много малко пенсионери - под 1000, мисля", заяви социалният министър.

Гостът в студиото посочи, че социалната подкрепа във вид на пенсия за инвалидност ще остане, но е много важно да бъде направена реформата в ТЕЛК. Причината - в момента се подпомага изключително голям брой хора с увреждания, включително с услуги, от които не се нуждаят.

"Уверявам хората, че държавата няма да прибере парите, просто ще се разпределят по-справедливо. В петък ще бъде първата среща със здравното министерство, за да видим какво правим", отбеляза Георги Гьоков.

Минималната работна заплата (МРБ) може да остане 710 лв. или да бъде увеличена, но няма вариант да стане по-ниска, увери социалният министър.

"Разработили сме няколко варианта, които се въртят около това МРБ да бъде 50% от средната работна заплата за страната през предходната година. Пресметнали сме, че минималната работна заплата трябва да бъде 770 лв. Финансовият министър не е съгласен да се вдига МРБ два пъти в една и съща година. Силно се надявам, че няма да остане 710 лв.", настоя Гьоков.

Той добави, че намаляването и диференцирането на ДДС, както и нулева ставка за хляба срещат разбиране от коалиционните партньори, но те не приемат тавана на цените и необлагаемия минимум, който предлагат от БСП.

Избори предстоят през 2025 г., но всички управляващи трябва да се готвят за избори още утре, защото кризите може да поднесат изненади на всяко управление, смята Гьоков. Той обаче не очаква да се стигне до предсрочен парламентарен вот.

"Желязно е коалиционното споразумение. Описано е какви плащания правим. Лошото е, че в споразумението нямаше описани форсмажорни обстоятелства като войната и инфлацията. Темата за Северна Македония няма как да бъде проблем за коалицията. Няма да има проблем, ако Договорът за добросъседство се изпълнява. Чудя се защо няма натиск към РСМ да изпълни договора", каза още министър Гьоков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
4
 
! Отговори
Ггг преди 1 година
Защо само минималната заплата в България трябва да се вдигнат моментално заплатите с 30процента,минималната трябва да е 1000 лева,инак няма спасение и неми се слушат глупостите на експертите не може може ,просто трябва точка по въпроса.
86
0
 
1
 
! Отговори
Бай Пеню преди 1 година
До гостИ на ква заплата се осигуряват самоосигуряващите се? На минимална заплото и на 4 ч!Егати и златната кокошка!
85
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Минималната работна заплата е за хора без образование и квалификация. След три месеца работодателя обучава и квалифицира работника и трябва да я вдигне с около 30%.Хора със средно специално и висше образование трябва да стартират със заплати около и над средната за страната и след повишаване на квалификацията отново да са с ръст на заплатата с 20-30%. В България тази теория не работи и се очаква след 5 години в България да останат около четири милиона, предимно пенсионери и ниско квалифицирани.
84
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да вдигат минималната работна заплата да хванат да намалят цените. С увеличаването на МРБ се вдигат и всички осигуровки и данъци, ако не някой не му е ясно.
83
0
 
6
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Противоречията между трудът и капитала се изостря .
82
1
 
8
 
! Отговори
Бачо преди 1 година
При минимална заплата 770 лв, получаваш чисто 578 лв!
81
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Внимание пълно е с а нгло-саксонски продажни ***.
80
0
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Опааа грешка 1300,-1400 .
79
2
 
3
 
! Отговори
извод преди 1 година
Поздравления за пенсионерите. Ще получат поредното подаяние и обещание за актуализиране на пенсиите съобразно осигурителния доход, ама друг път.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гьоков трябва да взема тази заплата, както и това"правителство".Спориха половин година дали тази заплата да е 710, или720 лева!!! Това е абсурд!Ега ти европейската държава!Какво са 50 лева при тази инфлация?Пъкленият план върви.Никой няма да роди деца при такива заплати, винаги ще е роб на ипотеката, а пенсионерите - там е две в едно - хем ще ги уморят, хем стяхното унищожение ще погребат историята и истината за нея. Има приказка по повод ликвидацията на възрастните, но тя е за грамотните.
77
1
 
2
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
Браво ГЬОКОВ кой каже га они на. ЧАКА НИ ЖАН ВИДЕНОВО ВРЕМЕ
76
7
 
4
 
! Отговори
г преди 1 година
Добре, че се откачихме от СИВ, че беше сиромашия до шия.Сега може да сме най-бедни, в ЕС, но живеем царски!
75
4
 
10
 
! Отговори
Иванко преди 1 година
И кой да я плати тази заплата? На нискоквалифицираните давам минималната и пак едвам кретаме.
74
1
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Според мен минималната заплата трябва да е наполовина на еврокомисарите,т.е. 30 000 евро на месец и всички ще сме солидарни със санкциите,дори и Путин ще го наричаме както казват еврокомисарите.
73
4
 
14
 
! Отговори
гост преди 1 година
ИСКАТЕ УВЕЛИЧАВАНЕ НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА И УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ . ДОБРЕ , НО НЕ НА ГЪРБА НА МИЛИОН САМООСИГУРЯВАЩЕ СЕ . ТОВА СА ПОВЕЧЕ ОТ МИЛИОН , КОИТО ПЪЛНЯТ ХАЗНАТА С ДАНЪЦИ . УВЕЛИЧАВАНЕ НА МИНИМАЛНА РАБ. ЗАПЛАТА АВТОМАТИЧНО УВЕЛИЧАВАТ ДАНЪЦИТЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ . УВЕЛИЧЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ , НО НАМАЛЕТЕ ДАНЪЦИТЕ ЗА ОСИГУРОВКИ . НА ПРАГА СТЕ ДА УБИЕТЕ КОКОШКАТА , КОЯТО ВИ ДАВА ЯЙЦА . НА ВСИЧКО ОТГОРЕ ОСИГУРОВКИТЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ НЕ МИНАВАТ ЗА РАЗХОД И СЕ ПЛАЩА ДВОЕН ДАН
72
5
 
14
 
! Отговори
стоян преди 1 година
При сегашните цени минималната заплата трябва да е поне около 2500-3000 лв.Работещите-бедни българи са хиляди.
71
3
 
13
 
! Отговори
Бачо преди 1 година
За да получиш 770 лв. минималната заплата трябва да е 963 лв! Не подвеждайте хората!
70
4
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
А кой се подава отзад - ДПС и я опипва отпред БКП? Пътувала е дама ДСП - отзад - в пиратски параход на БСП - отпред - тя снежно бяла ДПС - отзад - и сочна като плод БКП - отпред.
69
7
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
ДСП=БСП = БКП! "Преоблякъл се Илия, пак в тия!" За да има траен мир ДСП=БСП=БКП - в СИБИР!
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече и за немските пенсионери в България става скъпо!