Българите в чужбина изпращат все по-малко пари у нас

Липсата на тези пари влияе върху българската икономика, смята експерт
Обновена: 23 май 2022 20:30 | 23 май 2022 20:00, Красимир Ангелов
172

Българите зад граница започват да изпращат все по-малко пари у нас. Изпратените суми са намалели 8 пъти, в сравнение с периода преди пандемията.

Децата на Надежда от 10 години живеят в Лондон. Въпреки кризата, синът и дъщеря ѝ успяват да ѝ пращат пари, за да им помагат.

"Тук какво отиваш в магазина, гледаш първо да погледнеш в портмонето и тогава да купиш. Тук цените са много по-големи, а парите са нищо. Там е много по-добре отколкото тук. Не се знае накъде, кое по-напред да направиш. Там отидеш спокойно пазаруваш", каза Надежда Йовчева.

За първото тримесечие на тази година обаче получените средства в страната от емигранти са над 77 млн. лева. Сумата е много по-малка от тази за първите три месеца на 2020 г. и 2019 г. Цифрите сочат, че след началото на пандемията започва рязък спад на сумите.

"Успоредно на тази тенденция на намаляващо изпращане на пари от българи в чужбина към България се увеличава съответно потока на чужденци, които работят в България и изпращат пари извън България", заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Традиционно най-много пари идват от българи, които работят в Германия, САЩ и Испания, а причините за намалелия поток са кризата, големият брой завърнали се в България и застаряващото население у нас, казват експертите. Влияние липсата на тези пари върху българската икономика също има.

"Малко от тези пари се спестяваха в България или в инвестиции. По-скоро те са за широко потребление и сега, когато спада техният обем, това косвено влияе в потреблението в България", посочи Гълъбинов пред телевизия Bulgaria ON AIR.  

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 1 година
Ми баце, 2000лв. и по складовете не взимат вече. Това е нищо. Сменяй професията.
67
4
 
6
 
! Отговори
съжалявам преди 1 година
не знаех че са ви вдигнали робската минимална заплата от 300 евро на 350!! това е такъв прогрес, о чудо!!
66
4
 
10
 
! Отговори
и какво значение преди 1 година
и какво значение има че вземам 2 хиляди лева в БГ, като си платя квартирата храната ток 350 лева /или парно и какво остава????
65
6
 
4
 
! Отговори
do 63 преди 1 година
Не работя в София. Работя от село. Прочее, познавам поне 200 човека в сектора с много по-високи доходи от мен и сигурно 2000 познати с доходи над 10к, отново в сектора.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами то като им измряха роднините в бг, на кого да пратят, за оръжие на украинците ли. пък и 200-300 милиона пари ли са, на фона на тия цени на горивата скоро всички ще сме милионери
63
6
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 1 година
Никой не работи за 600 при минимална 770. Мерси. Друго има ли?
62
7
 
9
 
! Отговори
това е чудесно преди 1 година
До До 59това е чудесно господин ръководител програмист! само че от 5 милиона в България, такива ръководители програмисти са само 5 човека в София! останалите хора работят нормални работи за нормални заплати от рода за 600 лева.на вас приятно ли ви е като слизате от луксозния си автомобил да виждате пред блока клошар не цсиганин да рови за храна?или да пикай във входа на блока ви?? да спи под балкона ви?
61
5
 
8
 
! Отговори
избягал преди 1 година
не мога да разбера защо толкова ни мразят??? нали като избягаме в чужбина освобождаваме работни места за вас?? и така се вдигат заплатите в Чалгария??толкова ли е затъпял този народ?
60
6
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
2 часа на ден, ръководител екип програмисти 12к.. на 3 места работя сумарно около 4-6 часа на ден, 4 дни седмично за според зависи, но минимум 30к лв. месечно без бонусите.
59
0
 
3
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ ЮТУБ преди 1 година
ШОУТО НА ДАНИ ПАПАЗОВ: какво казва ЗА ПУТИН, ЕРДОГАН И ОРБАН
58
4
 
1
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
Пичове стигя сте се обиждали за глупости. Напишете си просто кво работите, къде, колко часа на седмица и колко печелите нето. А ние ще преценим кой е по-по-най...
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дамм запада се скапа . Аз отдавна съм писал че трябва вече да се бяга на изток. И кво стана ? Румен виста продал скъп имот във Варна и избяга чак в Индонезия на по ниски цени . Това ще е тенденцията вече . Ама чак в Индонезия е далеко . Тука ще става много скъпо да се живее .
56
1
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Заможните хора нямаме сметки, главчо. Имаме дребни 40-50к за малки разходи. Въртим парите някъде по фондове, акции, криптовалути, защото се обезценяват. Бачкай там тираджия за 5к Евро и се мисли за богат.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При успешното управление на Киро българите нямат нужда от пари от чужбина те даже пращат пари там защото там инфлацията е на половина
54
1
 
2
 
! Отговори
ПРОЧЕТЕТЕ ЗА преди 1 година
ПРОЧЕТЕТЕ ЗА АХМЕТ МЕРЧЕВ: БЪЛГАРИН *** КОЙТО НЕ СЕ СРАМУВА ОТ ПОМАШКИЯ СИ ПРОИЗХОД И СЪЗДАДЕ ФИРМА ЗА СУПЕР АВТОМОБИЛИ!!!!2 ХИЛЯДИ КОНСКИ СИЛИ!!АХМЕТ МЕРЧЕВ БЪЛГАРСКИЯТ ИЛАН МАСК
53
5
 
2
 
! Отговори
бядняка преди 1 година
До До 51ако ми видиш сметката и ще се хвърлиш от блока долу
52
1
 
6
 
! Отговори
АЗ ЧАКАМ ЧАКАМ преди 1 година
ВЕЧЕ ЧАС, И СВИРЯ ТОЗ СИГНАЛ:АЙДЕ КЪЛВАЧИ КЪДЕ СА ЛИНКОВЕТЕ С ОБЯВИ ОТ ОДОБРЕНИ РАБОТОДАТЕЛИ В *** . BG ДА ВИДЯ ЗАПЛАТА 3 ХИЛЯДИ ЕВРО ЗА СКЛАДОВ РАБОТНИК ЛИДЪЛ И ЗА УЧЕНИК В ИКЕЯ??? АЙДЕ???:) :) :)
51
1
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Какво си пробил, бе бедняко пробит?
50
2
 
2
 
! Отговори
към не-тъпия преди 1 година
към не-тъпия гражданин:всяка сутрин отиваш с наведена глава в голфчето на светофара, да не би случайно на надрусаната мутр в С-класата зад теб снощи да не му е пуснала приятелката (която всъщност е дъщеря ти), иначе ще излезе и със една щанга чупи колената :) :)
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото падна на 59 рубли.