Работодатели планират повишаване на заплатите

Това зависи от търсенето на персонал
17 юни 2022 20:45, Росен Стойчев
21
Работодатели планират повишаване на заплатите
Снимка: БГНЕС

България се намира на 5 място по ръст на инфлацията в Европейския съюз. А от КНСБ са категорични, че заплатите трябва да бъдат вдигнати.

Това вече са направили в една консултанска компания.

Още по темата
Служителите й получават 10% по-високи заплати от месец май. Очаква ги и поредно увеличение, съобщи Нова.

От компанията казват, че с оглед на растящата инфлация стъпката е по-скоро задължителна, отколкото препоръчителна.

„Тъй като ние нямаме някаква реална представа и някакво конкретно очакване до каква степен тази инфлация ще продължи и докога”, обяснява Християн Петков – оперативен мениджър.

Специалистите по човешки ресурси са на мнение, че заплатите ще продължат да растат – с различни темпове в зависимост от сектора.

„От гледна точка на тези сектори, където традиционно се търсят хора и са по-стабилни като продължителност. Там също забелязваме една актуализация между 3 и 5%”, каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация на труда.

Проучвания в бранша показват, че около 70% от компаниите изпитват проблеми с намирането на персонал. Това според експертите кара бизнеса да увеличава заплатите.

„Заплатите растат толкова, колкото има недостиг на кадри. Недостиг на кадри в България има от години наред и вие забелязвате как от доста време заплатите вървят само нагоре. И ние почти всяка година имаме между 10 и 15% ръст на заплатите”, обясни Василева.

Не така стои въпросът с малката пекарна на Радостин Великов. За да съществува бизнесът му, е принуден да работи на още две места. А за вдигане на заплатите не може и да си помисли.

„Цената на тока не ни дава такава възможност и това. Фурни затварят дори. И ние сме на ръба да затворим”, казва Радостин Великов.

Изчислява, че разходите са се вдигнали двойно. Сметката му за ток се е повишила от 800 на 1400 лева месечно.

Именно високите сметки за ток и по-скъпите суровини са сред причините някои компании да не могат да си позволят да повишат заплатите на служителите си.  

„Предвид прогнозата на правителството в актуализацията на бюджета за снижаване на нивото на БВП, който е един от основните фактори, които влияят за напомпването на инфлацията, т.е. от 4,8 на 2,9 вероятно инфлацията няма да бъде толкова висока и ще се задържи на годишна база около 10%”, смята икономистът д-р Щерьо Ножаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия мошеници осигуряват на минималната и плащат под масата още някой лев ,особено по черноморието сега ,работят и много украинци без договори по заведение и хотели ,НАП не работи ,ако ходят на проверки го правят само по документи ,а украинците ги крият )
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост положението става все по-зле с годините... аз работя в добре платена фармацевтична компания , но въпреки това с годините първо намалиха % увеличение, после съвсем ги махнаха, същото стана и с повишенията, сега с увеличението на максималния осигурителвн стаж реално ни намаляха заплатите. И обяснението е Ковид и инфлацията по света. Какъв Ковид като именно той е причина за огромните печалби и проучвания , за които се плащат милиони на компанията. Според мен всичко е голяма спекула.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви заплати нямат намерение да повишават алчниците. Ако има начин няма да плащат заплати. Може да повишат заплатите в София, но в дълбоката провинция- не.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефе, четеш ли?
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бачкайте г.у.в.е.д.а. на заплата, това ви е ориста
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 4 човека в стая само аз работя.Колежките ми само ядят, пушат и пият кафета.Захващат се на работа едва в 11 ч.Шефовете нищо не им казват.Аз вече се натоварвам много и едва издържам.
12
0
 
3
 
! Отговори
Ahahahaha преди 1 година
Или си работил за Микромеките, ябълката, арамко? Ама там са малко повече заплатите ...
11
1
 
8
 
! Отговори
Ahahahaha преди 1 година
35 милиарда печалба? Да не е оборот?
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съкратен съм от няколко месеца от голяма международна (много известна) компания. От две години практиката е да се махат хора и да НЕ се назначават на тяхно място. Официално от година насам се обяви и на наполовина останалия персонал, изпълняващ поне двойно повече работа, че компанията няма да увеличава заплащането. Средна заплата на масовите служители е около 1250 лв.+60лв. ваучери за храна. Основния мотив е, че фирмата нямала възможност. За 2021г. печалба от над 35 милиарда паунда!!!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашият работодател не планира повишаване на заплати, а съкращаване на персонал. Даже ни попита дали някой пожелание не иска да бъде съкратен. Ако няма желаещи по негово усмотрение.
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите винаги са си били незаплатени, и преди 89-та година бяха в най-ниското заплащане, само дето отношението и уважението към тях беше друго.
7
4
 
13
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Анонимен 7. Продавачка в Лидъл да взима 1500 - може в София да е така. Тук в един град на около час път от София - 1150 или 1250 бруто първата година в Лидъл и мисля по 100 отгоре за всяка следваща година (бяха обявили за три години ако си спомням правилно).
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На есен съкращения, какво вдигане на заплати.
5
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавачка в Лидъл получава 1500 лв., а един начален учител около 1100 лв, което е безумие и абсурдно! От първия се очаква да маркира хранителни продукти, със средно образование, а от втория се очаква да ви обучава децата, да ги възпитава, висше образование, чужди езици + куп квалификационни курсове. СРАМ И ПОЗОР!
4
1
 
33
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Планира се и поевтиняване на горивата, но друг път.
3
0
 
25
 
! Отговори
Петьо 72г ерген преди 1 година
Аз още чакам тати да ми купи колело.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как ще се появи ГЕРБ , Възраждане , ако заплатите се вдигат. Тия две партии какво ще обещават.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това вече са направили в една консултанска компания" - една лелка каза...... Евтина бoлшевишка пропаганда