Масово злоупотребяваме с приема на витамини

Предозирането с хранителни добавки е опасно
20 юни 2022 09:38, Йоана Цонева
18

Напоследък прекомерната употреба на витамини е все по-често срещан проблем.

Хранителните добавки, богати на витамини, често съдържат големи количества активно вещество. Могат да бъдат закупени лесно, без рецепта и лекарско предписание. Експертите ги описват като средства за обогатяване хранителния прием на съвременния човек.

"Тяхната роля е предназначена не да лекуват и излекуват, или предпазват от определено заболяване, а само да обогатяват хранителния му внос", каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Нарастващият интерес към витамините е желанието на хората да компенсират липсата им в хранителния режим.

"Да, има предозиране, има увличане на лица, които прекалено много се информират. И тук е рискът", допълни проф. Байкова.

Прекаленият прием на провитамин А създава рискове за черния дроб и дори води до рак на белия дроб, докато прекомерният прием на манган и фосфор пък може да доведе до клетъчни увреждания.

Наблюденията показват, че предозирането с голямо количество хранителни добавки може да причини образуване на микроаденом на хипофизата.

"Не трябва да прекаляваме в приема. Самолечението с такива хранителни добавки води до една свръхактивност на имунната система, съответно до отключване на автоимунни заболявания", подчерта специалистът по хранене и диететика.

Напоследък нашият модел на хранене е ограничен по отношение на разнообразието. За да поддържаме здравословното състояние, всекидневно имаме нужда от около 60 различни хранителни вещества.

Според специалистът по двигателна активност Пламен Христов създаването на добър хранителен план е незаменим.
"Много често в хранителната индустрия се експлоатира мързелът на хората и нещата са представени точно така, че да изглеждат лесно осъществими с използването на някакви субстанции", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Др. Фаучи преди 1 година
Не разбрахте ли още че само във вакси, бустери, локдауни и маски/и то по две/ е разковничето за здраве и дълголетие? Там странични ефекти няма! Слушайте Науката! А Науката- това съм Аз. И отчасти Кунчев и Кантарджиев. Дори журналистите ще го потвърдят(че къде ще ходят)
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Витамините наистина могат да бъдат опасни. Затова хранете се разнообразно. Има шанс натрупаните отрови в храните да се неутрализират в стомаха. Това ни остава. Очаквам сега професори да предложат подходящи комбинации от храни като доказателство за тази моя измишлйотина. Дано не се сетят и от СЗО, МВФ, СБ и сие.
15
1
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Има нещо вярно в тая работа. За вреди не знам, ама от витамини се напълнява. Не само личен опит, но това съм го чувал от много мои познати. Всички витамини от групата B, А и т.н. предизвикват напълняване. Не знам защо, но практиката го доказва. Изключение е може би само витамин С / но вдига кръвното /. Той е вид киселина. От киселина няма как да се напълнява. Така, че имайте предвид този интересен ефект на витамините. Внимавайте, ако жулите мултивитамини и разни такива, без особена причина.
14
2
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Как няма да е наплашен и неориентиран народа, като непрекъснато го заливат с вируси от лабораториите. Кой когато се сети, че може да печели пари от ваксини, пуска вирус и напрежението започва. Как да вярваш и на докторите, като и те плашат, че ще има чували с трупове. Колко се осмелиха открито да заявят по медиите, че всичко това е заради алчността на шепа хора?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато давате "специалист", пускайте поне някой човек над 50г възраст с опит и стаж, а не лапета.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И минерали, това са мезето към витамините, и само по повод
11
0
 
5
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Аз наблягам на винЦЕ щот съм чувал че съдържа много витамин ЦЕ!
10
0
 
4
 
! Отговори
Антиваксър преди 1 година
Аз пия витамини само петък и събота.Мисля,че не е проблем.
9
3
 
7
 
! Отговори
Gross преди 1 година
Ние като цяло масово злоупотребяваме с всичко.
8
10
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
българина е свикнал да пие по една седмица и после да друса 2 дена с мултивитамини и десетки литри минерална вода. после докторите неукяни, кемтрейлса, великите сили...
7
2
 
17
 
! Отговори
SWAN преди 1 година
Гласят ни "Нов режим за регистрация на хранителните добавки", с влизането му в сила, цените ще са Х2. Сега аргументират нуждата от него :)))))))))))))))))))))))))))))))
6
1
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
"има увличане на лица, които прекалено много се информират" - Има увличане на лица, които прекалено много вярват на лъжи ли? Досега не съм открил доктор да не лъже или манипулира...
5
5
 
18
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Напълно вярно. Предозирането с витамини и минерали може да доведе до тежки последици за здравето, в крайни случаи и до смърт. Затова най-добре да се яде разнообразно, а витамини само когато има симптоми и проблеми. Интересно защо няма инфо какво става когато се яде много храна пълна с консерванти, оцветители, подобрители и тн. Тоест какво става когато човек яде масовата храната от магазина.
4
2
 
17
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Дозата прави отровата
3
5
 
22
 
! Отговори
Амии преди 1 година
КАК ДА СИ НАБАВЯТ ХОРАТА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ КАТО Е НАУЧНОУСТАНОВЕН ФАКТ, ЧЕ ТЕЗИ СЪСТАВКИ В СЕГАШНИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛИНЧУЦИ СА С 30% ПО- МАЛКО ОТ ТЕЗИ В ПРЕДИШНИТЕ ВРЕМЕНА!
2
5
 
6
 
! Отговори
Пазете се от МВР преди 1 година
Терориста Полицай Емил Димитров от Бобов дол унищожава Българи по поръчка на мутри!
1
7
 
47
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Скоро ще ни кажете, че правилното хранене и спортуването са вредни също.Що не се спрете с пропагандата, хората дето умираха от Ковид масово имаха недостиг на витамини, през това време медиите и лекарите дори и не споменаха начини за подобряване на здравето и имунната система, само ваксини и локдауни.