Галъп: Българинът не иска предсрочни избори

Ниска е осведомеността за провежданата антикорупционна политика
22 юни 2022 17:00, Анисия Иванова
158
Галъп: Българинът не иска предсрочни избори
Снимка: Галъп

Действията на Слави Трифонов са дошли на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Според социолозите остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика. Изследването е финансирано със собствени средства, проведено е от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети. Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни, допълват експертите.

Още по темата

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.

И по двата въпроса личат сериозни дялове на колебание сред българите. Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма. Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи, смятат социолозите.

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

---------------------------------------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп". Изследването е проведено със собствени средства между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Галъп са комунистическа подметка и пишат каквото крадлата корнелия им каже.
106
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина гласувал за Киро със сигурност, обаче реалността показва при нови избори ще има нови първи и втори плюс отпадане на две от управляващите партии и канибализиране на БСП/БКП от Възраждане и Стефан Янев. Честно казано предпочитем дори и Възраждане пред партиите на "промяната" които изповядват разделение, злоба и водят държавта деструктивно към колапс.
105
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се вижда от коя страна на протеста за умните и хубави хора и от коя са ***, гнидите и утайките на обществото.
104
2
 
12
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
Рекламна агенция "Калъп за Киро" пак не позна!Както не позна нагласите и за предишните 3 предсрочни.Народът не иска инфлация,несигурност, ниско потребление и високи цени! А всичко това ни беше сервирано от ПП(простите протести), от ПП(посредствения президент) и от ПП( продажната пропаганда). Такива като ПП (платените представители) на медийните "свахи", а поименно - ПП(подлогата Първан) от социология тип "Голфкомплекси, хотели и лозя"
103
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По колко пъти на ден ще я пробутвате тази статия. От "Галъп" попитали 806 свои роднини и хоп какво не искал българина.
102
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дестабилизация на държавата иска само ***.
101
9
 
10
 
! Отговори
Bob преди 1 година
Падне ли правителството правим нови избори. Копейкин вън от парламента..
100
11
 
5
 
! Отговори
Ода за симпатизанта преди 1 година
Копейкин, три дена на протест ни праща,три дни не моем се огаща,изреди ми се кой къдет ме хване,и органа отзад разпран еА Коце щяхме да сме патриотида си хванем наши квоти,Да ме вкараш в парламента,Ами и ти си една мента,Сега на центаро ме тричат,кабриолетите ще ме разбичат,Ама вече не ща да съм патреот,по добре на лебец и компот,Айде стига Коце не издърам,не искам вече Кире да попържам,не искам и за тебе да гласувам,кат те видя ше те псувам
99
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да не искам? Искам предсрочни избори! Някакво платено проучване сред близки до управляващите не може да говори от мое име.
98
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин не можа да се дореди да се ръкува с Пеевски,горкият,нищо тва е бъдещето, плюс Борисов.България е са тръгва напред,Пеевски министър на финансите!
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искате Костадинов да се провали, вместо да се радвате, какво го оплаквате. Сега няма да гласуват за него много хора и ще остане само с 30 депутати в следващия парламент
96
1
 
8
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Народе виж ги там на центъра на София как кабриолет опъва псевдопатриот. Направо ДПС им разказаха играта. Всичко патроиотично в тях беше изтрито с кожената гума.
95
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ СЕГАШНИТЕ ПОЛИТИЦИ
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бул гари стански телевизии.Такива са,колкото и да триете
93
5
 
5
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Защо мълчите, снимайте ги тези лъжепатриоити, тези национални предатели. Снимайте и излъчвайте как заедно се возят в един автобус. Срам до къде я докарахте потомци на Ботев и Левски сме ние, вие сте на башибозуци.
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай сега какво означава Българина не иска? Само 41% не искат. Това означава, че почти 60% от Българите или не са сигурни, което означава, че имат проблеми с правителството но вероятно не виждат друг за когото да гласуват или пък си знаят, че искат предсрочни избори. И в двата случая мнозинството със сигурност не са против предсрочни избори. 32% са на "все ми е тая", 26.5% са на "искам" почти 60% от населението не подкрепя правителството!
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДПС и Възраждане се сляха в странен копулационен акт на центъра на София
90
6
 
8
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Днес БГ отидете и снимайте как Възраждане и ДПС викат в синхрон, заедно на площада. Срамът е вечен!
89
11
 
6
 
! Отговори
Свинката Пеевски преди 1 година
Днес това което видях преди малко ме мобилизира още сега да ида да гласувам за ПП с цялото ми семейство
88
7
 
7
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Що не пишете, че в момента ДПС и Възраждане протестират заедно ?Всички фенове на Възраждане национални предатели. Атака бяха пропаднали, ВМРО и НФСБ и те. Но Възраждане минаха всякакви граници. Днес БГ отидете и снимайте как Възраждане и ДПС викат в синхрон. Срамът е вечен!