Галъп: Българинът не иска предсрочни избори

Ниска е осведомеността за провежданата антикорупционна политика
22 юни 2022 17:00, Анисия Иванова
158
Галъп: Българинът не иска предсрочни избори
Снимка: Галъп

Действията на Слави Трифонов са дошли на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Според социолозите остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика. Изследването е финансирано със собствени средства, проведено е от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети. Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни, допълват експертите.

Още по темата

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.

И по двата въпроса личат сериозни дялове на колебание сред българите. Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма. Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи, смятат социолозите.

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

---------------------------------------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп". Изследването е проведено със собствени средства между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
2
 
! Отговори
НЕ НЕ НИКАКВИ ИЗБОРИ преди 1 година
БЪЛГАРИНА НЕ ИСКА ИЗБОРИ, ЗАЩОТО Е МНОГО ДОВОЛЕН ОТ ПРОМЯНАТА! НАЙ МНОГО СЕ РАДВА НА ПОВИШАВАЩИТЕ СЕ ЦЕНИ И НА РЕФОРМИТЕ! РАДВА СЕ И ЧЕ МНОГО ГО КРАДАТ! ИСКА ПП ДА УПРАВЛЯВАТ 4 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ С БСП И ДБ!
126
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
незабавно нови избори! вън к0мунистическата св0лач - ПП, ДБ и БСП, от парламента
125
2
 
16
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Всички социологически агенции са платени, с поръчани резултати. На всичкото отгоре ги канят по телевизора да промиват допънително.
124
4
 
14
 
! Отговори
напротив преди 1 година
ИСКА!СТИГА С ПИОНКИ И РАЗБОйНИЦИ!
123
9
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Българинът не иска избори но тези от Коалицията на подмяната за пореден път ги натресоха на главата му ... тяхната некадърност и несъстоятелност ще ни прати пак пред урните, след болшевишкият юмрук на фигуранта парламента ни се превърна в тържище, а държавата заприлича на битпазар, където се предлагат и търгуват новоизлюпени политици и радеви калинки ... !!!
122
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ПО *** НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЕДВА ЛИ ИМА. НАПРАВЕТЕ СМЕТКА ЗА ЕДРА ГОДИНА КОЛКО ПЪТИ ЩЕ ИМА ИЗБОРИ И КОЛКО ПАРИ ИЗКАРАНИ С КЪРВАВ ТРУД ОТ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ОТИДАТ ЗА ДА ИЗБЕРАТ ПОРЕДНИТЕ КРАДЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ С ВЯРАТА, ЧЕ ЩЕ ИМ ОПРАВЯТ ПОЛОЖЕНИЕТО И ЩЕ ЗАЖИВЕЯТ ЩАСТЛИВО. МИЛИОНИ ЗАГУБЕНИ ПАРИ НА НАРОДА ЗА ПОРЕДНИТЕ МАФИОТИ ДА ЖИВЕЯТ ПО ЩАСТЛИВО.
121
3
 
13
 
! Отговори
НАпротив преди 1 година
Напротив , иска ! Поредната Евро извадка-пропаганда
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази извадка показва по-скоро, че на българина не му пука.
119
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щирлиц, не си много умен.. бойко ще направи правителство в рамките на този парламент, ако има избори - вие си отивате
118
5
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Българинът иска предсрочни избори,след които ще се сбогува с евро.ейски безценните безродни предатели.
117
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
глупости. Тази патова сситуация може да се оправи само с избори.
116
7
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
За да има промяна трябва да могат българите в чужбина да гласуват по интернет и по пощата.
115
1
 
0
 
! Отговори
doko преди 1 година
До НееееееееХоди да пасеш овце за да ти е мир на душата, г-н Че.
114
9
 
3
 
! Отговори
НАП преди 1 година
Народа иска да управлява ДПС! Само те знаят как правилно да разпределят порциите и да се оправят! Това се доказа!
113
1
 
19
 
! Отговори
Нееееееее преди 1 година
Българинът иска да види всички бивши от прехода, настоящи, действощи кандидат парламентаристи и президенти обесени по стълбовете. Българинът иска западните му колонизатори да спрат да назчначават продажните си марионетки в президентството и парламента. Бългапринът иска да избеси целия български бизнес и да национализира имуществата им. Иска САЩ, ЕС ЕС, НЕвеликобритания да се изпарят от лицето на земята. Само тогава ще има мир и живот за всички
112
3
 
15
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
сКалъп : Българинът не иска избори...Кога пък попитахте българите какво искат?!? Някакви "Спонтанно" подбрани умнокрасиви и евробезполови отговарят на анкета, известна само на тях и това важи за останалата част от населението?!? Що за м***лоумщина!!!
111
1
 
9
 
! Отговори
У бре преди 1 година
В момента гласуваха недоверие на кабинета.Имаше прегласуване,при което един глас отиде към Киро.Ако бяха още няколко прегласувания,можеше и да останат на власт.
110
8
 
13
 
! Отговори
ПОМНЕТЕ НАПИСАНОТО преди 1 година
ОТ МЕН. ИМА ЛИ ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО ТУРЦИТЕ РОМИТЕ И ПЛАТЕНИТЕ И НЯКОЙ ЗАБЛУДЕН СТАРЕЦ. НА НАРОДА МУ ПИСНА.
109
4
 
19
 
! Отговори
Хахахах преди 1 година
Лъжи, лъжи и пак лъжи
108
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой българин не иска?,Т ъ па пропаганда