40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент

Очакванията са за нов кабинет на ПП, а не на ГЕРБ
115
40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява „Продължаваме промяната“ пред ГЕРБ. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Още по темата

 
Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни от „Галъп Интернешънъл“.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят.

 Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат –  57,9% срещу 40,6%, които искат избори. Като че ли надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение – положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.
 
По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.
 
Френското предложение е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
7
 
! Отговори
до №33 преди 1 година
Извинявай, но ти на някакви тежки лекарства или просто си потребител на наркотични вещества, че говориш такива глупости? Киро във всяко едно отношение е пълен провал. Пълен. Нито умее да носи на критика, нито умее да съгражда, нито умее да обединява. Някакво смешно провалено мениджърче, според мнението му - управлявало портфолиа за милиарди - възможно е, но само в мечтите му.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо отново лъжи с тия проценти ,по скоро е обратното )едва ли някой да искат 3.50 нафта и 2 лв хляб
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе сега всички по-глупави, ще идат да гласуват за ГЕРБ. Пълна трагедия. Все идно гласуваш з ДПС.
35
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП ще спечелят новите избори.
34
1
 
17
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Клоунът Първан Симеонов отново се изцепи - 57 % искали пак да ги управляват пладнешките разбойници от Харвард ! Тоя *** докога ще замърсява пространството с никога непозналите си прогнози и пишман изследвания? )По-скоро - с платените си прогнози).
33
2
 
6
 
! Отговори
Я МИСЛЕТЕ преди 1 година
НАТО ОТСТЪПВА ПРАВОМОЩИЯТА СИ ЗА ЗАЩИТА НА ЕВРОПА НА БОРИС ДЖОНСЪН!!! С ЕДНА ДУМА КАЗВА: ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ С РУСИЯ, НИЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ!!! КАКЪВ ЕС, КАКВИ 5 ЛЕВА???!!
32
1
 
22
 
! Отговори
ИЗВАДКА преди 1 година
ИЗВАДКА ОТ 800 ДУШИ НЕ Е НАРОДЪТ!!!! ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ!
31
2
 
20
 
! Отговори
До киро се справи преди 1 година
Ти шегуваш ли се намалил вьншният дьлг те изтеглиха -20 милярда за 6 месеца само , кви инвестиции кви -5 лв , не виждаш ли какви цени докараха , намерил газ кой газ руски прес посредници щото не платиха
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов е прави грешка че не иска да се коалира с ГЕРБ и ДПС. Затова и него скоро ще го "изплюе шайбата" и ще замине в канала като много други преди него. Гледам го тръгнал да вика по площадите че Възраждане била първа политическа сила хахах.. Алооо Коста, я се успокой бе! Без ДПС и ГЕРБ ти власт никога няма да видиш. Опичай си акъла!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахмед Доган, Пеевски и Данчо Ментата свалиха това правителство, защото им спряха кранчетата на фирмите, а екзалтирано подкрепят само неграмотни роми, псевдопатриоти, турци и еничари, които са на хранилка от кражбите на ДПС вече над 30 години.
28
21
 
7
 
! Отговори
Киро се справи преди 1 година
Киро се справи (по-добре от Боко). Намери газ по време на война, затвори златният гьол на Таки на Капитан Андреево (Таки е голяма дружка и с Боко и със Слави между другото). Увеличи чуждите инвестиции на почти милиард за първите три месеца от годината (при Боко падаха последните 10 години), намали външният дълг със 2 милиарда евро , отпуши преговорите с Македония.
27
7
 
17
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Никога повече няма да дам глас за - пп ,дб, герб
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ПП даже нямам думи да ги коментира, но в момента, който и друг да дойде на власт, означава да управляват Доган и Пеевски.
25
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 80% искат нови избори.
24
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добрия вариант е управляваща стабилна коалиция между ГЕРБ, Възраждане и ДПС. Другите да си ходят.
23
9
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Цялата статия са глупости на търкалета! Отива се на избори септември или октомври месец и ГЕРБ са първа политическа сила. Отново ще се прави коалиция с остатъка от ПП / предполагам около 30 депутати ще имат /, партията на генерала и с подкрепата на ДПС. Това е положението. Дали ви харесва или не няма значение! Киро от ПП трябва разбере, че с 60 депутата ще командваш само тъщата си! Време да разберете, че 1000 двадесетгодишни пикльовци, фенове на ПП пред парламента не са представителна извадка!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 Е, това е защото живееш в свинеферма.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закрийте парламента и президентството! Свобода, Равенство и Пряка Демокрация! Да живее Революцията!
20
6
 
4
 
! Отговори
турска четворка преди 1 година
Турската четворка (като шведска тройка ама само с мъже и то 4-***) от крадливия Боко , малкия Тошко , неграмотният Карадайъ и кукундрела Копейкин ще успеят ли да направят по-добро правителство? Айде направо на нови избори и поне комплексарите от ИТН да се разкарат.
19
1
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Като е исчерпано доверието се правят избори нали гледаме запада