40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент

Очакванията са за нов кабинет на ПП, а не на ГЕРБ
115
40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява „Продължаваме промяната“ пред ГЕРБ. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Още по темата

 
Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни от „Галъп Интернешънъл“.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят.

 Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат –  57,9% срещу 40,6%, които искат избори. Като че ли надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение – положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.
 
По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.
 
Френското предложение е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 година
Киро и Асен още ли не са линчувани. Членовете на ПП какво чакат. Затворете ги някъде и избори няма да има. Хората не мразят ПП, мразят Киро и Асен.
17
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох! Само избори ни липсват! Както беше казал адвокат Хаджигенов колко пъти трябва да настъпваме една и съща мотика? И всеки месец да има избори - все тая! Догодина пак ще имаме избори!!! Дано съставят ново правителство, пак с Кирил Петков! Добре е че вече над 50% от българите разбраха че избори може да има след 3 години и няколко месеца...
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Процентите така се промениха, че няма как да не се стигне до нови избори понеже ПП са максимум трети, а първи и втори са едни други две партии знаете ги. Освен това ИТН и ДБ няма как да минат 4%, а БСП ще бъде канибализирано от Стефан Янев, общо взето изчистване от мършата.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телефонен сондаж на 800 души!!! И миш правят изводи за един цял народ. Около мен пък всички искат избори!
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поумръзна ми от избори. Мисля че постоянната смяна на правителства не е добре. Особено в ситуация на война.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте ги тези клоуни *** и Чалгари и се управлявайте с Атинска пряка демокрация на площадите. Нека богинята Атина да ви благослови!
12
3
 
19
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
По-скоро Киро и приятели, БСП и ДБ не искат избори. Останалите 80%-ДА
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжа, мен не са ме питали примерно. Аз съм за избори. Двойни цени, двойна нафта, няма газ, фронтова държава сме.
10
0
 
9
 
! Отговори
перко преди 1 година
ОТНОВО МАНИПУЛАЦИ........И!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Изборите вредниГлупости.Въобще не е вредно. Управляващите партии не искат избори ,защото се вижда в проучванията че ПП са 3 ти ,Бсп -4 -ти ....дали е вредно било в Италия ,където се гласуваше за избори повече от 3 пъти за 1 година !!! Така ,че да няма избори ,тези интереси се диктуват от партите Бсп,ДБ,ПП.
8
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха 57% преди 1 година
искали правителство в този парламент... Еха, за колко глуп***ви ни мислят дупедатите и политутките на подмяната и хибрида ДБ БСП! Всички сте за затвора без изключение заедно с Герпф, ДъПъСъ и производните им! Чистка,тиквеници про100кириаци!
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой по света вече не вярва на медии и социологически агенции
6
2
 
4
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Обществото е решавало в градовете държави в Древна Елада,едни чрез гласуване на форума,мегданя де,а други с викове - за който по-силно викат той печели.Последното е интересно,защото са нямали уреди за измерване на децибелите.У нас обществото е дало през ноември миналата година на избранниците си в парламента да гласуват и ся кво ша стаа се не знае.
5
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Искаме евтин бензин и спад на цените в магазините!
4
0
 
8
 
! Отговори
ЗащотоВиеТакаКазвате преди 1 година
40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакарака-де царство Чалгария на три морета, Абсолютна парламентарна маймунархия! Нашта класа поздравява вашта класа с песента Месечина, месечина, йойой!
2
5
 
8
 
! Отговори
Изборите вредни преди 1 година
избори сега е вредно, народа не иска избори, всички управляващи партии това повтаряха до преди 2-3 дни, затова без избори и програмно правителство..... муаххахахахах, тия ПеПе без това са чао, заедно с Дб и бсп
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я не ке да гласувам.

Спонсорирани публикации