Окончателно: Газът за юли поскъпва с 32 на стойност

Така той става 186,17 лв./Mwh
12 юли 2022 18:29, Красимир Ангелов
110
Окончателно: Газът за юли поскъпва с 32 на стойност
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщава БГНЕС.

Комисията определи цената на природния газ за юли след като в много кратък срок извърши анализ на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6 юли ценово заявление на „Булгаргаз“. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на няколко източника.

Още по темата
В ценовия микс е включено цялото количество по договора за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан. Необходимото количество газ за м. юли е осигурено от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ. Общественият доставчик е изискал оферти и е сключил договори за доставки и с търговци на природен газ от региона. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

След извършената обстойна проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от „Булгаргаз“ цена и тя е намалена от 186,47 лв на 186,17 лв//MWh.

Основната причина за повишението на цената за юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 1 юли, е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
32 на стойност????
52
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А киро вампиро нали каза че газта от кравария щее 4 пъти по евтина от Руската. Май се оказва че 4 пъти щее по скъпа. Сега с това повишение още 40 % ли ще вдигнат парното. Минавам на най екологичното отопление от 30-те години на 20-ти век. Това отопление е ползвано от прадедите и дедите ни. Бащите ни се отопляваха на ток и нафтови печки на 8 ст за литър битова нафта. А ние в 21 век ще чадим с дърва и въглища.
51
1
 
20
 
! Отговори
Седераст преди 1 година
Иска ми се да чуя коментара на харвардския продажник, относно това решение на КЕВР.Всъщност май няма нужда, българския му е беден и лъжлив, английския му е слаб, нища че е бил 20 години в Канада. Помните ли, че лъжливото овчарче лятя до говедарите, за да уреди два танкера... Вероятно е уредил себе си с някое ранчо и доживотно пенсия в USD. Май няма да дочака народната любов от колове и къмъни, подозирам ще се изнесе на есен.
50
1
 
17
 
! Отговори
стабилна коалиция преди 1 година
кико и асенчу обещаа четири пъти по евтин газ бе , лена го потвърди .
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега в новините даваха един производител на хляб, каза, че нулевото ДДС за хляба, няма да помогнат заради увеличението на газа и хляба трябва отново да се вдига.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 ,,,,, Ако питаш Кирил , той е сключил дългосрочни договори с америкаците . Важното е ,че той си вярва
47
1
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Никв акъл не ти е дошъл... иначе щеше ти светне на тея цени на ресурсите, как се конкурира с Китай и Индия.
46
1
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 година
За около година 5 пъти нагоре... Честити краварски танкери от умнокрасавитеците... ===))) инфлацията в България я докараха краварските слуги кирча и кокорча... На върбите...
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега в новините шефа на КЕВР, точно това каза , че за пръв път газа за юли идвал от толкова много доставчици. А големия проблем е че купуваме месец за месец. Нямаме дългосрочен договори. Пълен Провал за киретата, които уж щяха да сключват такъв
44
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 "А газът все си е руски :))) , независимо с каква кофа го носят - американска , азерска , катарска или друга някоя" О, да, в целия свят само просия произвежда газ. Така е, ако си неграмотен русофил това е "логичния" извод :)))
43
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 ",,,,,,,,,, тоест искаш корупция , ама не руска ." Така става, когато си бил слаб ученик и не можеш да четеш с разбиране. :))) Това обяснява и защо си русофил :))))))
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко казаха , че след две седмици ще има ново поскъпване от началото на август.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 ,,,,,,,,,, тоест искаш корупция , ама не руска . Предполагам американска те устройва . Тя там си е легализирана . Знаеш - лобизъм . А газът все си е руски :))) , независимо с каква кофа го носят - американска , азерска , катарска или друга някоя
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 "Спокойно, не изпадай в паника! Това е само началото! Все пак свободата е важна!" Като те гледам ти си изпаднал не в паника, ами направо в истерия. Още малко ще излетиш. А сигурно дори не се отопляваш на газ :))))
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия каква диверсификация има, че там метана е 80 цента, а при нас с това поскъпване отива на 2 евро за кг. Пълен Провал
38
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Кирилчо не беше докарал танкерите с газа , който е 4 пъти по-евтин от руския , смятай с колко щеше да скочи цената . Сигурно поне с 400 %
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 "Това от ефтиния азерски газ ли е или ефтиния англосаксонски....." "евтиния" руски идва с официална цена плюс 3 пъти по-голяма корупция. :)))) Лично аз предпочитам без руски газ и без руска корупция.
36
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт "Ако не върнем Руският газ зимата ще настъпи катастрофа." Никаква катастрофа няма да настъпи. Руските мегафони са впрегнати яко да създават паника и да сеят слухове.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това от ефтиния азерски газ ли е или ефтиния англосаксонски.....да ви са издрискам на независимоста
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъй Окончили и Скончилисъ , Транс Атланс Клъб Енерги Пъб Емпти ноу проперти джъст люзз