Отиваме на избори: Вотът на 2 октомври, Гълъб Донев - служебен премиер?

Очаква се част от новото правителство да бъде и Иван Демерджиев
27 юли 2022 18:58, Анисия Иванова
117

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание следващата седмица, а най-вероятната дата на предсрочните избори е 2 октомври.

След като БСП върне на президента неизпълнен мандат за съставяне на правителство, в четвъртък въпросът колко още ще продължи животът на 47-ото Народно събрание зависи от държавния глава Румен Радев. По закон няма конкретен срок, но според конституционалисти президентът няма да се бави.

"Държавният глава може да издаде указ за разпускането още утре, но тъй като Конституцията е сложила последователност в издаването на указите, предполагам, че това ще стане или в почивните дни, или в понеделник", смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Каква е последователността – първо с указ се определя служебното правителство и следващият указ е за разпускането на парламента. А най-близката дата до връщането на мандата за възможни предсрочни избори е 2 октомври.

"Указът за насрочване на избори всъщност определя и датата, на която най-късно след два месеца трябва да се случат – поради тази причина можем да кажем вече, че датата е 2 октомври. На 99% вече е сигурно, че тогава ще бъдат", съобщи Киселова.

Като нов служебен премиер, неофициално, се спряга Гълъб Донев, който беше социален министър в предишните два кабинета на Радев. Очаква се част от новото правителство да бъде и Иван Демерджиев, който също беше министър в предходните кабинети на Радев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
26
 
! Отговори
До колегата преди 1 година
Изброявам :1.Нулева корупция - нулев успех2.Изчегъртване на Гешефт - нулев успех3.Осем моста годишно над Дунав - нула броя4. Диверсификация на газ - успешно пълнене на офшорките с комисионни от посредниците5.Увеличаване стандарта на живот на българите - увеличени са цените няколко пъти по-високи от европейските6.Предаване на българите в македония7.Успешно фалиране на бизнеси продължаване на линията на тиквата8.Успешно поставяне на рога на Миро9.Успешна подялба на 9 млрд и др успехи!
47
1
 
16
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Докато беше социален, ми направи впечатление, че е доста некомпетентен и често изобщо не знае какво говори. Като се има предвид, че това му е тясната специалност, представям си какъв премиер за чудо и приказ ще излезе от него.
46
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от ГЕРБ по-компетентни и диалогични не виждам.И не съм единствен...Да напускаме България ли...
45
8
 
16
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До анонимен 69 Аз мисля, че никой досега не е направил дори Ча Ст от това, което постигнаха Герберите и не виждам основание да ги гоним ..Освен това едно пиленце ми каза, че това вече не са старите " прости" гербери - тази игра явно свърши - с простотия няма да биеш никой, а и дразнителя БСП ако го няма, няма проблем..БСП отдавна провокират тази "простотия" с ниската си култура,облечена в шикарни доспехи..
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, добре де избройте 5 положителни неща които пп са направили за народа за 1,5 години.
43
2
 
15
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Гълъб изглежда голяма шушумига.
42
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ревете с крокодилски сълзи за Кирчо и Кокорчо. Върнете Герп-Дпс на власт и гледайте кво ви чака. Сега се смеете, но после ще ревете.
41
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички които подкрепят ГЕРБ, трябва да бъдат разследвани. Няма как да ти е чиста работата и да подкрепяш ГЕРБ.
40
10
 
5
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Някой тук не знае къде го сърби, къде го боли - искал и ГЕРБ / с англ букви хем /и Божков..Нека се сетя - това е само БСП, която вече подхваща манипулациите!..Тежко, тежко е да си БСП - толкова труд за нищо...Повече ще спечелят дори ако се саморазпуснат, а то така все от пусто в празно, значи..
39
4
 
2
 
! Отговори
QR code преди 1 година
е по-т1п от Буци няма как да намерим, така че давайте го. И тоя ше го изтърпиме, щом е само за 3 месеца...
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ГЕРБ иска да спечели изборите, трябва да се коалира със своя стар най-добър приятел хората зад ПП БЛ, иначе нямат никакви шансове.
37
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Никой няма да се вдигне в защита на Бойко Борисов, ако го арестуват. Е може би само Деса Дуловската Мадона и Къдравата Сю - до там. Даже Томислав Дончев няма да има нищо против и ще ръкопляска.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие умно-красивите имате мечта и тя е не да живеете добре, а всички от ГЕРБ при "бай Ставри".
35
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Да..Нови избори, нови надежди! БСП и ИТН - извън парламента! Дори само това ще промени до неузнаваемост политическия ни елит! Дори в парламента да останат само старите партии, без тези два политически клоуна въздухът там ще е много по-чист!
34
6
 
0
 
! Отговори
ПРЕВОД В ЕФИР преди 1 година
До GERB - превеждам, ако някой не е разбрал: "Искаме ГЕРБ да управлява. Искаме си Божков!!!"
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този соросоидд Гълъб да не се увълчи за власт и да си направи и той партия?
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев не назначава прокурори, прокурори се назначават след конкурс.
31
3
 
3
 
! Отговори
газарията ме тресе преди 1 година
август иде хората ще ходът на море а буци ще ходи на бай ставри
30
3
 
3
 
! Отговори
хи-хи-хиии..... преди 1 година
До GERB Чезвай с тоз герП уа...............
29
3
 
4
 
! Отговори
GERB преди 1 година
GERB da opravlava iskamesi bojko!!!!!!!!!!!